Top 10 bezienswaardigheden Luxemburg

Luxemburg kent veel tegenstellingen. Van het wandelparadijs regio Mullerthal, Luxemburgs klein Zwitserland, tot de wijnbouw in het dal van de Moezel en van de Luxemburgse Ardennen in het noorden, tot 'het dal van de zeven kastelen' in het westen. Maar sla een bezoek aan de hoofdstad Luxemburg-stad zeker niet over. Wij zetten de 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in Luxemburg voor je op een rij.

1. Burcht Vianden

Burcht Vianden staat bekend als het mooiste kasteel van Luxemburg, met een Bryzantijnse zaal en een ridderzaal (mét glas-in-loodramen). Best bijzonder, aangezien het 35 jaar geleden nog een ruïne was. Leuk detail: van 1530 – 1820 was dit Château nog van de Oranjes. Jaarlijks vindt eind juli en in de eerste week van augustus een middeleeuws kasteelfeest plaats, met toneelstukken, spelen en markten.

2. Langs de Moezel – de Route du Vin

Idyllische wijnbouwdorpen, wijngaarden en wijnmusea: de Luxemburgse Route du Vin slingert van Schengen langs de Moezel naar Wasserbillig. De route is 42 km lang en is dus prima met de auto in een dag te doen. Veel wijnboeren staan open voor een bezoekje. Bijvoorbeeld Cave du Sud en Cep d’Or, waar je de wijnen kunt proeven.

3. Het dal van de zeven kastelen

In het dal van de Eisch, niet ver van de hoofdstad, staan zeven kastelen te midden van weiden en bossen. Van de 13de-eeuwse ruïne Grevenburg tot het 17e-eeuwse kasteel Ansembourg. Er zijn drie manieren om het dal te verkennen: met de auto van het ene naar het andere kasteel via de slingerende Chaussée langs de rivier, met de fiets of te voet over een 41 km lang wandelpad (Sentier des Sept Châteaux van Gaichel naar Mersch).

Luxemburg, Grund

4. Grund

Waar je bovenin Luxemburg-Stad omgeven wordt door bankiers, advocaten en ander zakenlui, zijn in het laaggelegen deel van de stad, Grund, juist veel studenten. Hier vind je authentieke huizen, knusse cafétjes, restaurants en bars. Ondanks dat dit stadsdeel een Middeleeuwse uitstraling heeft, zijn de huizen in de 19de en 20ste eeuw gebouwd. Dwars door Grund stroomt de Alzette. Slenter langs het water of ga een van de vele terrasjes.

5. Vallée de la Pétrusse

Een Central Park idee, maar dan gelegen in een kloof en dichtbij huis. Met steile bospaadjes die omhoog en omlaag lopen, een riviertje (de Pétrusse) en ruïnes van vestingen en bastions.

6. Place Guillaume II

In het centrum van de stad ligt een van de drukste pleinen van Luxemburg: Place Guillaume II. Iedere woensdag en zaterdag staat het vol met kramen waar je lokale goederen kunt kopen. Schrik niet van de prijzen: die liggen namelijk hoger dan op de markten in Nederland. Het plein wordt omgeven door bomen. Een immens groot beeld van Willem II, die naast Koning der Nederlanden ook Staatshertog van Luxemburg was, staat op het Oostelijke deel van het plein. Het winkelcentrum van Luxemburg-Stad domineert het Noordelijke deel van het plein.

Luxemburg, Kazematten

7. Casemates du Bock

De Kazematten is een ondergronds doolhof dat tot de 18de eeuw door de Italiaanse, Spaanse, Belgische, Franse, Oostenrijkse, Nederlandse en proisische ingenieurs is gebouwd. Het diende als schuilplaats voor soldaten en kanonnen. Tegenwoordig is het open voor bezoekers. Vanaf de kazematten kijk je uit over de vallei van de Alzette en het stadsdeel Grund. Met allerlei verborgen gangen zijn de Kazematten een speelparadijs voor kinderen. Als volwassene betaal je € 4 entree, voor de kids € 2. Heb je een Luxemburg Card? Dan kom je er gratis in.

8. Chemin de la Corniche

Misschien wel het mooiste balkon van Europa. Wandelend over deze promenade heb je  zicht op de diepe dalen en historische monumenten van Luxemburg.

9. Place de la Constitution

Op de rand van het centrum ligt Place de la Constitution, met het Monument de Souvenir: een eerbetoon aan slachtoffers van beide wereldoorlogen met de vergulde overwinningsgodin ‘Gëlle Fra’. Vanaf de Place de la Constitution heb je uitzicht over het dal van de Pétrusse en het kasteelachtige gebouw van Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat. Onder het plein liggen de Pétrusse-kazematten.

10. Château de Clervaux

Château de Clervaux herbergt maar liefst drie musea. De topattractie is de beroemde fototentoonstelling ‘Family of Man’, dat tot UNESCO-Werelderfgoed is uitgeroepen.  Naast deze fototentoonstelling biedt het kasteel ook ruimte aan Musée de la Maquette, met 22 maquettes van de belangrijkste kastelen van het land, en Musée de la Guerre, dat geweid is aan het Ardennenoffensief, en gevuld met documenten, uniformen, foto’s en oorlogsmaterieel.

Bekijk de autovakanties in Luxemburg van Pharos