Top 10 bezienswaardigheden Habsburgse route

Keizerlijk genieten in de mooiste plaatsen van het Habsburgse Rijk: dat is de ‘Via Habsburg’ in een notendop. Vier grensoverschrijdende cultuurroutes volgen het spoor van het beroemde vorstengeslacht en nemen je mee op reis door de tijd. Uit de 150 bezienswaardigheden selecteerden wij er tien die je niet mag missen.


1: Wiener Hofburg

Meer dan zes eeuwen was de Hofburg het machtscentrum van het Habsburgse rijk. Vanuit dit reusachtige paleis in hartje Wenen regeerde de invloedrijke vorsten over grote delen van Europa. Tegenwoordig is hét symbool van de Habsburgse heerschappij door de vele bezienswaardigheden een soort all-in-one attractie. Zo vind je in dit uitgestrekte complex onder andere het Sisi-museum, de Silberkammer, de Spaanse Rijschool en de keizerlijke appartementen.

2: Schloss Schönbrunn

We blijven nog even in Wenen. Vijf kilometer verderop ligt namelijk het voormalige zomerverblijf van de machtige dynastie: Schloss Schönbrunn. Dit immense paleis is het Oostenrijkse Versailles en houdt je makkelijk een dag zoet. Het gigantische goudgele gebouw telt liefst 1.441 kamers en staat samen met de schitterende tuinen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3: Altstadt Innsbruck

Door zijn strategische ligging in hart van Tirol vormde Innsbruck de ideale springplank voor de Habsburgers om hun territorium in West-Europa uit te breiden. Reden genoeg voor Keizer Maximilian I om in de alpenstad een royale residentie te laten (uit)bouwen. De sierlijke Hofburg ademt nog altijd de sfeer van de Habsburgse gloriejaren. Ook het ‘Huis met het Gouden Dak’, de meest gefotografeerde attractie van de stad, herinnert aan zijn heerschappij. Het grafmonument van de keizer in de Hofkirche, Schloss Ambras en de Triomfpoort aan de Maria-Theresien-Strasse zijn andere beroemde bezienswaardigheden van keizerlijk Innsbruck.

4: Kaiservilla Bad Ischl

Fraai gelegen in een slinger van de rivier de Traun ligt het wereldberoemde kuuroord Bad Ischl. Hier genoten de rijken en hoge adel van de schone lucht en mineraalbaden. Zo ook het keizerlijke paar Franz Karl en Sophie von Bayern. Om er de zomers op een aangename manier door te komen, lieten zij een statig onderkomen bouwen: de Kaiservilla. De villa was bovendien een huwelijkscadeau voor zoon Frans Jozef en schoondochter Sisi, die tientallen zomers doorbrachten in het keizergele paleis. Leuk: de villa ziet er nog net zo uit als toen de keizer er met zijn gezin verbleef en is tijdens een rondleiding te bezichtigen.

5: Grazer Burg

Toen het hertogdom Stiermarken eenmaal in Habsburgse handen kwam, groeide Graz uit van onbeduidend plaatsje tot belangrijke stad. In 1379 riepen ze Graz zelfs uit tot hoofdstad van Binnen-Oostenrijk. Tot aan de verhuizing naar Wenen in 1619 zetelden de Oostenrijkse hertogen in de Grazer Burg, vanwaar ze een deel van hun rijk regeerden. Tegenwoordig zijn de gebouwen in gebruik door de regering van de deelstaat Stiermarken en zijn enkele zalen open voor het publiek. Andere Habsburgse toppers in Graz: Schloss Eggenberg en de Herzogshof.

6: Burg Habsburg

Het Huis Habsburg heeft ook flinke invloed gehad op Zwitserland. Zo bouwden de kleinzonen van de stamvader van de heersersdynastie rond het jaar 1000 Burg Habsburg in Aargau. Niet zozeer ter bescherming van de regio, maar eerder als statussymbool en bevestiging van hun macht. Via tentoonstellingen en een audiotour kom je alles te weten over de glansrijke opkomst van de Habsburgers. Tip: wandel na afloop naar het nabijgelegen Schloss Wildegg, een ander bezienswaardig kasteel van de familie.

7: Bazel

Bijna was Bazel het centrum van een wereldmacht. Na de verovering van de stad door Rudolf IV in 1273 verschoof echter de interesse van de familie Habsburg naar Oostenrijk. Toch zijn er in het historische centrum meerdere plekken die refereren naar de tijd van de Habsburgers. Zoals het Historisch Museum Bazel in de Barfüsserkirche, de Munster van Bazel en het rode zandstenen raadhuis.

8: Schloss Hof

Op steenworp afstand van Slowakije vind je een van de mooiste barokke tuinen van Europa. De schitterende terrassentuin is dan ook een van redenen om Schloss Hof te bezoeken. Daarnaast kijk je je ogen uit in de statige zalen, de keizerlijke appartementen en de rijkversierde kapel. Vier kamers van het prachtige paleis staan in het teken van het leven van prins Eugène van Savoyen, die dit weelderige slot van de Habsburgers cadeau kreeg als dank voor zijn overwinning op de Turkse belegeraars.

9: Altstadt Freiburg

Heb je geen enkel beeld bij Freiburg? Dan wordt het hoog tijd om rond te kijken in deze historische universiteitsstad in het Zwarte Woud. In 1368 voegde Freiburg zich vrijwillig onder de bescherming van de Habsburgers dat duurde tot begin 19e eeuw. Niet gek dat er in de Altstadt talloze plekken zijn die herinneren aan de Habsburgse heerschappij. Zo is de universiteit vernoemd naar de Habsburgse oprichter Albrecht VI, zie je op de gevel van het historische Kaufhaus meerdere beelden van Habsburgse heersers en leer je in het Augustinermuseum bij over de culturele invloed van de vorstenfamilie.

10: Landhaus Klagenfurt

Eerlijk is eerlijk: het Landhaus van Klagenfurt ligt niet langs de Habsburgse route, maar wat zou het? Het architectonische meesterwerk is namelijk de belangrijkste erfenis uit de Habsburgse periode in Karinthië. Het pronkstuk is de Großer Wappensaal met 665 wapens van Karinthische ridderfamilies een geestelijken, afbeeldingen van Habsburgse keizers én een wand- en plafondschildering van de beroemde barokschilder Josef Ferdinand Fromiller.

Je ziet, er is genoeg te zien en te doen langs de Habsburgse route. Het is dé ideale manier om drie landen te combineren in één vakantie. De Kampioen ging op reportage: Keizers en koffie: in het spoor van de Habsbergers.

Topvakantie: 3 landen in 1 vakantie mét ledenvoordeel

Ontdek 3 landen in één autorondreis met ANWB Ledenreizen. Reis in het spoor van de Habsburgers van Bad Goisern in Oostenrijk, naar de historische stad Maribor in Slovenië en Triëst in Italië. Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt!

Bekijk aanbieding Habsburgse route

Speciaal voor jou geselecteerd