Tips voor de soloreiziger

Kampioen september 2017

Op avontuur!

Waarom zou je met anderen op vakantie gaan, als je ook alleen kunt? Journalist Charlotte van ’t Wout is groot voorstander van soloreizen. ‘Geen vakantiedrama’s en elke dag doen waar je zelf zin in hebt.’ Ze geeft redenen om alleen op vakantie te gaan, tips en alvast uitleg op de standaard 'ja maar' opmerkingen die je krijgt als je gaat.

Snel naar

Tekst Charlotte van ’t Wout, foto Frank Mckenna

Huilend lag ik onderaan het trappenhuis van een hostel in het centrum van Madrid. Het was half een ’s nachts, ik was 16 jaar en voor het eerst alleen op vakantie. In Nederland had ik nog nonchalant geroepen dat ik geen overnachting hoefde te reserveren want ‘er zijn daar overal hostels!’ maar eenmaal in Madrid bleek alles vol. Dus zwierf ik al drie uur over straat op zoek naar een slaapplek. En nu was ik ook nog in het pikdonker van de trap gevallen. Bloed op mijn hand, een backpack zo zwaar dat ik nauwelijks overeind kwam, en een boze hoteleigenaar die vloekend in het Spaans naar beneden kwam rennen, om die domme toerist overeind te helpen. ‘Jij mag nooit meer alleen op reis!’

Dat was 13 jaar geleden. Inmiddels ben ik zeker 18 soloreizen verder. Soms lang en ver (twee maanden door Amerika trekken, een maand door India backpacken), soms een weekend weg. In 2016 ben ik een jaar bijna onafgebroken op pad geweest: van Bali naar Tokio en van Singapore naar San Francisco. Wijzer geworden reserveer ik voor de eerste twee dagen altijd een goed hotel, en vermijd ik het hoogseizoen. Maar verder is elke reis weer een nieuw avontuur: júist in m’n eentje. Ook proberen?

Vier redenen om alleen te reizen

De extreme vrijheid

De Thaise tuktukchauffeur zet me na een warme rit van 30 minuten af bij het koninklijk paleis in Thailand. Volgens de reisgids een must-do. Het is 41 graden, ik zweet me kapot, er staan rijen mensen en ik wil opeens niets liever dan relaxen aan het zwembad. Naast me staat een groep vrienden die er net zo warm en lusteloos uitziet, maar die sjokken achter een gids aan de poort door. Ik draai me om en stap de tuktuk weer in. ‘Terug naar het hotel alstublieft.’ En hup, daar ga ik. Niemand die protesteert. Niemand die roept dat ik een cultuurbarbaar ben. Met alleen reizen heb je de vrijheid elke dag en elke seconde te doen waar je zelf zin in hebt.

Goed voor je zelfvertrouwen

‘De meeste mensen in Tokio spreken goed Engels’, beloofde Google. Maar eenmaal in Tokio, bleek dat toch anders. Iedereen die ik benaderde boog verontschuldigend en schudde het hoofd: ‘No English please’. Als je dan een maand in Japan bent, betekent het dat je héél veel zelf moet uitzoeken. Van het Japanse metrosysteem (=ingewikkeld) tot hoe je noedelsoep bestelt (= op een machine bij de deur van het restaurant). Het geeft een kick om dat helemaal zelf te leren. Wie alleen reist heeft elke dag een aaneenschakeling van kleine overwinningen.

Je ontmoet nieuwe mensen

Naar wie zou jij eerder toestappen in een bar? Een koppeltje, een groep vriendinnen, of iemand die alleen zit? Mensen zijn veel sneller geneigd een praatje met je te maken als je alleen bent. Daardoor is alleen reizen extreem sociaal. Niet alleen praat je eerder met obers en hoteleigenaars, ook andere soloreizigers merken je op. Het is heel normaal om naast iemand neer te ploffen, zeggen: reis je ook alleen? En vervolgens samen een leuke dag te hebben.

Vier slimme tips voor de soloreiziger

Slimme screensaver

Maak van je achtergrond van je smartphone een ‘noodgevallen’- screensaver: neem een foto van je naam, het telefoonnummer van je contact in Nederland en de alarmcentrale van je verzekering. In geval van nood kunnen omstanders die nummers bellen.

De nep-trouwring

Voelt een situatie onveilig? Ik heb dan altijd een ‘man’ of ‘vrienden’ die op mij aan het wachten zijn. Soms draag ik zelfs een trouwring. Niet iedereen hoeft te weten dat je alleen reist: de opdringerige taxichauffeur die je bij je hotel moet afzetten al helemaal niet.

Neem mee dat visitekaartje!

Neem altijd het visitekaartje van je hotel mee voor het adres. In Cambodja had ik alleen de naam van mijn hotel onthouden, verder vertrouwde ik op mijn smartphone. Maar toen de batterij op was, bleek de naam ‘Temple View Hotel’ een veelgebruikte naam in de regio.

Ja, het is duurder

Pas je budget aan: alleen reizen is namelijk duurder. Hotels, taxi’s, gidsen, een auto huren en benzine tanken: alles betaal je opeens alleen.

4x ‘Ja maar’

‘Ja maar: ik heb een relatie’

‘Ga je nu een maand weg zonder je vriend? En hij dan?’ Echt waar: een relatie is géén goed excuus om nooit alleen te reizen. Los van alle praktische voordelen – je hoeft geen rekening te houden met elkaars vakantiedagen of voorkeuren – is het gezond om elkaar te missen. Het is ook verrassend om te zien wie je bent zónder je partner. Toen ik tijdens een relatie een maand alleen naar New York ging, was ik eerst nog in de koppeltjesmodus: ik ging dingen doen die we normaal samen leuk vonden, zoals struinen over eetmarktjes. Maar juist dat hoefde niet meer, waardoor ik de rest van de maand alleen nog maar deed wat ik leuk vond, zoals in boekwinkels hangen. Je wordt weer een beetje de persoon die je was voor de relatie.

‘Ja maar: ik kan dat niet’

Alles wat je voor het eerst doet lijkt enger dan het is. Ik relativeer mijn angsten meestal door te bedenken dat er waarschijnlijk miljoenen mensen zijn die nóóit alleen naar Amsterdam durven te reizen, want ‘gevaarlijk’. En voor ons is Amsterdam gewoon een stad. Zo zitten we allemaal in onze eigen cocon te wijzen dat de rest van de wereld onveilig is. Schrijf eens stap voor stap op waar je precies tegenop ziet, en maak dan to-do’s om die angsten in te dammen.

‘Ja maar: straks vinden ze me zielig’

‘Are you alone? No honeymoon?’ Met verschrikte ogen kijkt het kamermeisje me aan, terwijl ze beteuterd twee welkomstcocktails vasthoudt. Ik laat me op het bed met rozenblaadjes vallen, en pak allebei de cocktails aan. ‘Yes. No husband’, glimlach ik terug. Toegegeven: in je eentje in een romantisch resort op Bali vertoeven is opvallend, en dan krijg je af en toe vreemde blikken. Maar de meeste mensen vinden het eerder ‘stoer’ en ‘dapper’ dat je alleen reist, dan zielig en vriendloos. Dus die vooroordelen zitten in je eigen hoofd. En zie je er toch tegenop om alleen aan het zwembad te liggen tussen kleffe stelletjes? Vermijd resorts en ga naar typische backpacklanden als India of Thailand.

‘Ja maar: is dat niet onveilig?’

Intuïtie en voorzichtigheid zijn je belangrijkste wapens tegen alles wat gevaarlijk is. Juist door alleen reizen ontwikkel je heel snel een voelspriet voor gevaar. Zo ben ik ontelbaar vaak taxi’s uitgestapt of van hotel gewisseld, omdat ik ‘de boel niet vertrouwde’. Als ik met een vriendin reis, ben ik sneller geneigd mee te bewegen met de mening van de groep. Zo stapte ik in Barcelona tóch bij die dronken vriend in de auto. Of zei ik ‘ja’ op ’s nachts naar huis lopen, omdat het goedkoper was. Terwijl ik in mijn eentje sowieso in een veilige taxi naar huis had gezeten. Samen reizen is niet automatisch veiliger.

Meer inspiratie over soloreizen? Er zijn veel leuke blogs en vlogs zoals www.wearetravellers.nl en www.reismeisje.nl.