9x natuurwonderen in je woonkamer

Haal de natuur in huis met een (live) webcam

Werp een blik op de Etna-vulkaan, spot wild op de Veluwe (of in Afrika) of beklim virtueel de Matterhorn. Met deze (live) webcams haal je de wereld in huis!

1. Hoge Veluwe (Nederland): webcams met quiz

Onze grootste natuurschat ligt om de hoek, maar je hóeft niet naar de Veluwe af te reizen om het rondscharrelende wild te zien. Via de live wildcam van de Hoge Veluwe kun je zomaar oog in oog staan met een ree, wild schaap of de ultieme hoofdprijzen: het edelhert en de moeflon (herkenbaar aan de gekrulde hoorns). Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe verbindt een quiz aan de webcams: kijkers mogen meehelpen de dieren te identificeren. Zo dragen ze een steentje bij aan belangrijk onderzoek. Samen maken de snapshot-camera's meer dan een miljoen foto's per jaar!

2. Great Barrier Reef (Australië): high tech presentatie

Televisiemaker en bioloog David Attenborough heeft een zwak voor het Great Barrier Reef en dat merk je aan zijn spectaculaire programma over het 'achtste wereldwonder'. Met staaltjes high tech (beweeg je muis en je ziet het koraal groeien) en VR-video's word je interactief betrokken bij 's werelds grootste koraalrif. Deze uiterst kwetsbare natuurschat voor de kust van Noordoost-Australië strekt zich uit over een gebied dat groter is dan Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland samen. Het Great Barrier Reef is als een van de weinige levende organismes te zien vanuit de ruimte.

3. Laikipia County (Kenya): live badende olifanten

Liefhebbers van livecams in natuurgebieden opgelet: Explore laat je overal ter wereld in real time meegenieten van het mooiste natuurschoon. Bespied in je luie stoel een badende olifantenkudde in Laikipia County in Kenya. Of laat je vertederen door de schattige babypanda's in het Shenshuping Gengda Panda Center. De webcams zijn ingedeeld in diverse categorieën, van beren tot vogels en zelfs kattenasiels. Wild van Afrikaans wild? Met Africam kan je mee op safari, live vanuit je huiskamer.

4. Lofoten (Noorwegen): 360 graden tour

De Kuula-fotoserie van de Tsjechische fotograaf Martin Kulhavy geeft ongetwijfeld de mooiste impressie van de Lofoten. Kuula laat je de Noorse eilandengroep op een zeer realistische manier ervaren dankzij de 360 graden view die je met één muisklik oproept. De Lofoten staan bekend als een van 's werelds mooiste archipellen. Laat je meevoeren van het ene naar het andere onvergetelijke panorama. Langs steile bergen, fjorden, een turkooiskleurige zee en soms verrassend witte 'bounty-stranden'. Wil je je eigen 360/VR foto's delen? Ook dat kan op Kuula.

5. Matterhorn (Zwitserland): hyperrealistische live cam

De 'live cam roundshot' is de overtreffende trap van de live webcam: deze realtime camera draait namelijk rond. Zo krijg je het gevoel bijna óp de Matterhorn te staan, de op vijf na hoogste top in de Alpen (4478 m) en een van de meest iconische bergen vanwege de bijzondere piramidevorm. In de gouden gloed van de zonsopkomst is de Matterhorn extra schilderachtig. Maar eigenlijk is de Zwitserse publiekstrekker bij elke lichtval een plaatje. Niet voor niets is de Matterhorn een van 's werelds meest gefotografeerde bergen. Roundshot heeft nog veel meer leuke webcams geplaatst.

6. Aurora Borealis (o.a. Canada): met een beetje geluk...

Veel geduld en veel geluk: dat heb je nodig als je een glimp van het noorderlicht wil opvangen via de live cam in het Canadese Yellowknife. Yellowknife, in de Northwest Territories, is een van de beste plekken om de 'Aurora Borealis' te zien. Weinig natuurfenomenen spreken zo tot de verbeelding. In veel landen werden de waaierende lichtschijnsels vroeger gezien als dansende goden. In het Noordzeegebied dacht men echter dat het noorderlicht de reflectie van grote scholen haring in zee was. De naam 'haringlicht' ontstond zo. Heel soms is het 'haringlicht' in Nederland te zien, maar het heet eigenlijk niet voor niets noorderlicht: het toont zich het vaakst en het mooist in het Hoge Noorden.

7. Hawaï (Verenigde staten): check het surfweer

Bekijk live de droomstranden op Hawaï met de webcam livebeaches. Ook handig om te beoordelen of je de surfplank te water kan laten. Hou wel rekening met het tijdsverschil: in Nederland is het elf uur later dan op Hawaï. Hawaï is trouwens niet één eiland, maar een eilandengroep van 137 eilanden. Verken de mooiste van deze vulkanische eilanden in vogelvlucht vanuit je luie stoel: Oahu, Kauai, Molokai, Lanai en Maui.

8. Loch Ness, Schotland: 'monster' webcam

Sommigen beweren met de grootste stelligheid dat het monster van Loch Ness een bultrug heeft, anderen spreken van twee of drie bulten. Probeer het mysterieuze waterbeest te spotten met deze heerlijke Nessiecam. Geduld is een schone zaak en dat geldt zeker voor Nessie, die in het jaar 565 voor het eerst werd gezien door de priester Sint-Columba. Sindsdien waren er met de regelmaat van de klok waarnemingen in Loch Ness. In 2000 vond er een grote zoekexpeditie plaats: twaalf wetenschappers zochten op boten uitgerust met sonar naar het monster. Ze vonden een object van zo'n vijf meter lang dat ongeveer de vorm van Nessie had. Maar bij nadere controle bleek het 'voorwerp' verdwenen.

9. Etna op Sicilië (Italië): wachten op de eruptie

De spanning is bijna voelbaar als je een webcam op een vulkaan zet. Kijk bijvoorbeeld in real time naar een rokende Etna, de schrik én publiekstrekker van het Italiaanse vakantie-eiland Sicilië. Deze meest actieve vulkaan van Europa, op de Stromboli na, lijkt volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia op een 'grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt'. In 2001 stond heel Sicilië op z'n grondvesten te trillen: de uitbarsting van de Etna duurde 24 dagen en verwoestte talrijke gebouwen en een kabelbaan. Het was de grootste eruptie van de laatste honderd jaar.

Dit vind je misschien ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd