13x de mooiste natuurwonderen

Ga op reis vanuit je woonkamer!

Benieuwd wat de natuur nog meer te bieden heeft dan jouw achtertuin en plaatselijke park? Wil je genieten van beelden van mystieke landschappen, wonderschone watervallen en ondergrondse ecosystemen? We hebben 13 wonderen van de natuur voor je op een rijtje gezet, om van te genieten vanuit de woonkamer. 

1. Groots van aard en naam: Grand Canyon, Verenigde Staten

In 1540 ging de Spaanse ontdekkingsreiziger García López de Cárdenas op zoek naar de gouden steden waar hij indianen over had horen spreken. Die vond hij niet. Maar hij was wel de eerste Europeaan die de Grand Canyon zag. Inmiddels genieten jaarlijks miljoenen bezoekers bij Hopi Point of het stillere Yaki Point van spraakmakende zonsondergangen. Wandel zelf door de Bright Angel Trail, zoom in op de pieken van Wontons Throne of Angels Window of bekijk de Red Rocks in vogelvlucht. En ontdek vanaf je eigen bank bijna twee miljard jaar van de geologische geschiedenis van de Aarde.

2. Amazone van de Oceaan: Great Barrier Reef, Australië

Het 'achtste wereldwonder' is het wel genoemd, 's werelds grootste koraalrif. Deze uiterst kwetsbare natuurschat voor de kust van Noordoost-Australië strekt zich uit over een gebied dat groter is dan Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland samen. Het is als een van de weinige levende organismes te zien vanuit de ruimte. Verdiep jezelf in deze onderwaterwereld met niemand minder dan David Attenborough. Daarna zin om met de (klein)kinderen ook de onderwaterwereld te verkennen? Pak de Pixar-film Finding Nemo erbij!

3. Dansende goden: Aurora Borealis, (o.a.) IJsland

Weinig natuurfenomenen spreken zo tot verbeelding als het noorderlicht. In veel landen werden de waaierende lichtschijnsels vroeger gezien als dansende goden. Echter in het Noordzeegebied dacht men dat het noorderlicht de reflectie van grote scholen haring in zee was. De naam 'haringlicht' ontstond zo. Heel soms is het 'haringlicht' in Nederland te zien, maar het heet eigenlijk niet voor niets noorderlicht: het toont zich het vaakst en het mooist in het Hoge Noorden. Laat dit het magische poollicht glanzen in je huiskamer en geniet van het rustgevende schouwspel.

4. Van 'Oh' naar 'Oh': Lofoten, Noorwegen

Op de Lofoten vind je het plaatsje met de kortste plaatsnaam ter wereld: Å. Je spreekt het uit als 'Oh'. Alsof je mond openvalt van verbazing. Dat is precies wat veel reizigers gebeurt op deze eilandengroep boven de poolcirkel. Bekijk de eilanden door de lens van Martin Kulhavy of laat je meevoeren van het ene naar het andere mooie uitzicht. Langs steile bergen, fjorden, een turkooiskleurige zee en soms verrassend witte 'bounty-stranden'. Met wat geluk spot je ook orka's of zeearenden. En afhankelijk van het seizoen het noorderlicht of het midzomerlicht.

5. In de voetsporen van Darwin: Galapagos-eilanden, Ecuador

Deze eilanden liggen zo afgelegen, 1000 kilometer uit de Ecuadoraanse kust, dat er een unieke natuurwereld is ontstaan. Met veel diersoorten die je nergens anders ziet. Galapagos-zeeberen en zeeleguanen bijvoorbeeld. Ook veel soorten 'vreemde vogels', zoals de niet-vliegende aalscholver. En natuurlijk de Galapagos-reuzenschildpad, waaraan de eilanden hun naam danken. Stap in de voetsporen van Darwin en ontdek deze unieke eilanden.

6. Wonderschone watervallen: Iguazu Falls, Argentinië en Brazilië 

'Arme Niagara-watervallen'. Dat was alles wat de Amerikaanse first lady Eleanor Roosevelt zei toen ze de 275 watervallen van Iguazú zag, in het grensgebied van Argentinië en Brazilië. Elk continent telt wonderschone watervallen, maar deze werden niet voor niets uitgeroepen tot een van de New7Wonders of Nature. Deze virtuele tour biedt een voorproefje, compleet met regenbogen. Of vlieg er overheen in je luie stoel. In het echt is dit natuurgebied nóg kleurrijker, mede dankzij de vlinders die in alle kleuren om je heen dansen.

7. De berg der bergen: Matterhorn, Zwitserland (grens met Italië)

Het is niet de hoogste berg van de Alpen (4478 m), maar wel een van de meest iconische vanwege de bijzondere piramide-achtige vorm en de vele verhalen en legenden rond pogingen om de berg te beklimmen. In de gouden gloed van de zonsopkomst is de Matterhorn extra schilderachtig. Maar eigenlijk is de berg bij elke lichtval een plaatje. Niet voor niets is het een van 's werelds meest gefotografeerde bergen. Beklim de Matterhorn en ontdek de besneeuwde toppen. Tip: eet er een reep Toblerone bij, de Matterhorn in chocoladevorm!

8. Aloha: Hawaï, Verenigde staten

Een van de bekendste woorden in het Hawaiiaans is 'Aloha'. En dat betekent niet alleen 'Hallo', maar ook 'tot ziens', én het kan ook liefde en affectie uitdrukken. Een ander woord 'Ohana' wat familie betekent, speelt een belangrijke rol in de Disney animatiefilm Lilo & Stitch, die zich afspeelt op Hawaï. Hawaï is trouwens niet één eiland, maar een eilandengroep van 137 eilanden. Verken enkele van deze vulkanische eilanden in vogelvlucht vanuit je luie stoel: Oahu, Kauai, Molokai, Lanai en Maui.

9. Oceaan van zand: Sahara, Afrika

In tijden van beproeving en bezinning, kan een virtueel reisje naar de woestijn heilzaam zijn. De Gobi (Mongolië) en de Kalahari (zuidelijk Afrika) zijn prachtig, net als de Atacama (Chili) en de Wadi Rum (Jordanië) maar we kiezen voor de woestijn der woestijnen: de Sahara. Reis mee door de 'oceaan van zand' en laat je verrassen door de afwisseling en de detailverschillen van de op het eerste gezicht eentonige zandduinen. Hier geen horizon- en lichtvervuiling: je kijkt steeds met open blik naar alle kanten en ontdekt een sterrenhemel die zijn weerga niet kent.

10. De Grote Trek: Serengeti, Kenia, en Masai Mara, Tanzania

Het Serengeti-ecosysteem - bestaande uit zowel Masai Mara National Park in Kenia als Serengeti National Park in Tanzania - heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km2. Serengeti betekent dan ook niet verrassend 'eindeloze vlaktes' in de Masaaitaal. Dit gebied is vooral bekend om 'De Grote Trek'. Volg de miljoenen zebra's, gnoes en andere antilopensoorten tijdens hun jaarlijkse reis van de Serengeti naar de Maasai Mara, waarbij ze onderweg moeten proberen oa krokodillen, leeuwen en luipaarden te ontwijken.

11. Een ondergronds ecosysteem: Hang Son Doong, Vietnam

Graag nemen we je even mee naar een van de allermooiste grotten ter wereld en zeker de allergrootste. De grot van Hang Son Doong is namelijk 5 km lang, 150 meter breed en soms wel 200 meter hoog. Son Doong betekent 'bergriviergrot', de naam komt door de rivier, die er dwars doorheen loopt. Deze immense grot heeft een heel eigen ecosystem met zelfs een tropisch regenwoud, dat hier groeit door zonlicht wat door de zinkgaten naar binnen schijnt. De grot ligt diep verscholen in de jungle van het Phong Nha-Kẻ Bàng National Park in Vietnam, bij de grens met Laos, en werd pas in 2009 echt ontdekt. Dat biedt hoop. Zelfs nu de wereld volledig in kaart lijkt te zijn gebracht, vallen er nog grote wonderen te ontdekken! Daal af in deze bijzondere ondergrondse wereld.

12. Avatar in het echt: Zhangjiajie National Park, China

Het Zhangjiajie National Forest Park is bij het grote publiek bekend uit de film Avatar, de zwevende bergen van Pandora zijn op dit gebied geïnspireerd. Meer dan 3000 kalkstenen pieken vormen een sprookjesachtig landschap dat uniek is in de wereld. Ze zijn veelal in mist gehuld, op de top begroeid met bomen en steken als enorme zuilen omhoog. Bekijk deze betoverende rotsformaties en waan je op een andere wereld. Was dit niet genoeg en wil je nog even verder dromen bij buitenaardse natuurlandschappen? Pak de popcorn erbij en zet de film Avatar op.

13. De 'Heilige Moeder': Mount Everest, Tibet (China) en Nepal

We eindigen dit overzicht op het hoogt(st)epunt met de 'Heilige Moeder', zoals de Mount Everest in het Tibetaans wordt genoemd. De Everest is meer dan 60 miljoen jaar gevormd, toen de Indiase en Euraziatische tektonische platen botsten en de rotsen omhoog duwden, en met zo'n 8848 meter de hoogste berg van de wereld. Die opwaartse kracht is trouwens nog steeds aan het werk en duwt de Everest-top elk jaar ongeveer een halve centimeter hoger. Klim gewoon vanuit je woonkamer naar het basiskamp. Schrijnende kou of hoogteziekte? Daar doen we niet aan. In slechts een paar klikken reis je van de Lage Landen naar 's werelds hoogste top. Een sherpa heb je niet nodig. Bergschoenen evenmin.

Dit vind je misschien ook interessant:

16 prachtige virtuele reizen
Films waarmee je de wereld over reist

Speciaal voor jou geselecteerd