De mooiste autoroutes ter wereld

Op deze plaatsen maak je de mooiste autoroutes

Vakantie zit er nu even niet in, maar dromen mag! Hoe fijn is het gevoel om zelf te bepalen waar en wanneer je rijdt, eet of slaapt. We zochten per continent de mooiste gebieden voor een autoroute uit, voor op het verlanglijstje. Wie weet rij jij volgend jaar een van deze routes... 

De mooiste autoroutes in Europa

Allereerst doken we in Europa die we hebben opgesplitst in noord, oost, zuid en west. Enorm veel mooie autoroutes kwamen naar boven, waar wil jij naartoe?

Noorwegen: route naar noordelijkste punt, naar de Noordkaap van Europa

4000 km, 4 dagen

Als je van Alta (in de kop van Noorwegen) naar de Noordkaap rijdt, is je reis het doel. De Noordkaap zelf is niet meer dan een (vooruit, imposante) zeeklif met daarop een bezoekerscentrum. Onderweg koers je door de oneindige toendra’s van Noors Lapland, passeer je glasheldere fjorden & woest gebergte en moet je regelmatig op de rem staan voor een kudde rendieren. Verplicht lezen: Nooit meer slapen van W.F. Hermans, dat zich afspeelt in deze streken.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Noorwegen

20- of 25-daagse rondreis Noordkaap en Lofoten
28-daagse rondreis Noordkaap en Lofoten
8-daagse fly & drive Noors en Fins Lapland


Noorwegen: Atlantische kustweg

150 km, 2 dagen

De Atlanterhavsveien is letterlijk een snelweg over zee. De weg verbindt een serie eilandjes in de provincie Møre og Romsdal, ruwweg tussen Molde en Kristiansund. Dat betekent rijden met de zee aan alle kanten, machtige uitzichten vanaf achtbaanachtige bruggen en stops bij kneuterige vissersdorpen. De route begin (of eindig) je het mooist bij de iets verderop gelegen Trollstigen. Een loeisteile weg die de Noorse bergen in krult via ijzingwekkende haarspeldbochten.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Noorwegen

14- of 18-daagse rondreis Noorse Fjorden, Midden-Noorwegen en Hedmark


IJsland: de Ringweg, stomende geisers & grillige gletsjers

1332 km, 2 weken

Bij IJsland denk je aan stomende geisers, bulderende watervallen, ruige vissersdorpen, onherbergzame vulkaanlandschappen, gletsjers en Reykjavik. Wie de IJslandse Ringweg rijdt wordt niet teleurgesteld. Letterlijk alle attracties liggen langs de 1332 kilometer lange Ring (oké, soms moet je een kleine zijsprong maken). Onze favoriet: het magische, met ijsbergen gevulde gletsjermeer Jökúlsárlon. Bonus: rij je de Ringweg van oktober t/m maart, dan heb je grote kans het noorderlicht te spotten.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in IJsland

8-daagse rondreis IJsland incl. retourvlucht en huurauto


Denemarken: fly-drive vanaf Aalborg, Langs Skagerrak & Kattegat

650 km, 1 week

Ontdekkingsroute in Denemarken, langs de kust van Noord-Jutland. Mooiste pleisterplaats: kunstenaarsdorp Skagen en het punt waar de twee zeeën het Skagerrak en Kattegat samenkomen. Maar het is vooral het relaxte gevoel van rust en ruimte waardoor dit zo’n heerlijke reis is (Denen rijden doodkalm!). Probeer de reis zo te plannen dat de kortste dag van het jaar erin valt.

Baltische staten: rondreis vanuit Vilnius

1500 km, 2 weken

Deze autoroute voert door een wereld die dichtbij lijkt (uurtje vliegen, in Estland betalen met de euro) maar toch totaal anders is. Vanwege de taal, de sfeer en de ongerepte bossen. Beklim de indrukwekkende Kruisberg in Litouwen, ga op zoek naar Jugendstil in de Letse hoofdstad Riga (‘Parijs van het Oosten’) en dineer in een middeleeuws restaurant in Tallinn. Daarna terug langs de kust.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in de Baltische Staten

16-daagse rondreis Baltische Staten, St. Petersburg en Helsinki


Kroatië: kustroute van Rijeka tot Dubrovnik

880 km, 2 weken

De Jadranska, de Kroatische kustweg (hij is minder gevaarlijk dan menigeen beweert) smeedt de ene na de andere bezienswaardigheid aaneen. En dat op amper twee dagen rijden van Nederland. Start in Rijeka en turf onderweg de Venetiaanse klokkentorens en marktpleinen. Elke plaats heeft iets bijzonders. Zadar: pantoffelparade op marmeren boulevard aan zee. Trogir: ijssalons en zeilschepen op en aan de kade. Split: het paleis van Diocletianus (ooit hier de heerser namens Rome). En tot slot Dubrovnik, de parel op de kroon.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Kroatië

11-daagse rondreis Oostenrijk, Slovenië en Kroatië
19- of 22-daagse rondreis Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en meer


Roemenië: vanuit Boekarest of Cluj-Napoca, middeleeuwen in Transsylvanië

750 km, 5 dagen

Route zuid-Transsylvanië langs drie middeleeuwse steden: Brasov, Sibiu en Sighisoara. Ontdek de verhalen over de middeleeuwse prins Vlad Dracul (‘Vlad de Spietser’), bezoek het kasteel van Graaf Dracula en bekijk de ommuurde kerken. Misschien zijn de paard-en-wagens op de weg nog wel de leukste attractie. Extraatje onderweg: de Transfagarasan Highway, ‘the best road in the world!’ volgens Jeremy Clarkson van Top Gear, vanwege de ruige haarspeldbochten.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Roemenië

21-daagse rondreis Hongarije, Roemenië, Polen, Duitsland


Rusland: De Gouden Ring, kloosters, kremlins & kathedralen

800 km, 7 dagen

De Gouden Ring is een toeristische route door het historische hart van Rusland. Vanuit Moskou zijn de 20 stadjes van De Ring per huurauto goed te bereiken, over redelijk onderhouden wegen. Te midden van golvende koolzaadvelden, houten dorpen en vervallen kerkjes vind je gouden koepels, kremlins (versterkte stadskernen) en klassieke Slavische bouwwerken. Aleksandrov bijvoorbeeld, op ongeveer 100 kilometer van Moskou, is de stad
van Tsaar Iwan de Verschrikkelijke. Iwan's oorspronkelijke huis is nu een museum. Rostov Veliky, met zijn eeuwenoude kremlin aan het Nero-meer, is de mooiste stad van De Ring. En in het piepkleine Suzdal, vlakbij Moskou, kom je langs de Geboorte Kathedraal, met de beroemde gouden deuren.


Tsjechië/Bohemen: rondrit vanuit Praag, historie, bier & wellness

600 km, 7 dagen

Bohemen, het westelijk deel van Tsjechië, staat vol met historische stadjes. Chique kuuroorden/wellnesscentra, ooit beroemd als Karlsbad en Mariënbad, trekken veel gasten. En als je aan het eind van een rijdag op een terras neerstrijkt, ontdek je dat bier in deze streek goedkoper is dan mineraalwater. Dat geldt overigens niet voor het wat duurdere begin- en eindpunt van deze reis, Praag. De route voert, naast de genoemde kuuroorden, langs het middeleeuwse zilverstadje Kutná Hora, UNESCO-stad Ceský Krumlov (met kasteel en wonderlijke arcadenbrug) en Europa’s Cultuurhoofdstad 2015: Pilsen.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Tsjechië

12 of 14-daagse Rondreis Duitsland, Tsjechië en Polen

Italië: fly-drive Oost-Sicilië

774 km, 8 dagen

Catania is begin- en eindpunt van een ontdekkingsroute, die leidt langs de Poort van de Hel, de Tempel van Heracles en het Bad van Archimedes. Trivialer gezegd: start dag 1 met ansjovis, tonijn en gedroogde tomaatjes. Via de kust (Taormina) stuur je naar de Poort van de Hel (de Etna) en met de zwaveldamp nog in je neus rol je in vier dagen via antieke bergstadjes langs de TyrrheenseZee naar de Valle dei Templi (met o.m. de Tempel van Hera, 2500 jaar oud). Al vorkjes prikkend op pittoreske pleinen door naar Syracusa, ooit een wereldstad. In Catania afronden met een zeevruchtensalade in Antica Marina, ‘t beste eethuisje op de vismarkt.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Italië

11- of 12-daagse rondreis Sicilië


Italië: van de Cilento naar Amalfi

120 km, 1 lang weekend

Het terras aan zee ziet er krakkemikkig uit. Maar na een ochtend rijden door het Nationale Park Cilento krijg je trek en ga je er toch maar zitten. Dan verschijnt de uitbater, zijn zoon, en nog een zoon, en een dochter. Binnen een kwartier is de extreme makeover klaar en zit je op een terras uit de Bertolli-reclame, inclusief oude oma. Om daarna aan te schuiven voor de lekkerste pasta sinds jaren. De Cilento is de ruwe versie van La Dolce Vita, en de Amalfi-kust is een suikerzoet wereldwonder. Combineert heerlijk op één reis.

* Route kan in 1 weekend, maar waarom?


Italië: rondrit vanuit Pisa: klassiekers van Toscane

300 km, 6 dagen

Een uitgesproken lieflijk heuvellandschap vol sierlijke cipressen, besprenkeld met enkele van de mooiste cultuursteden ter wereld. En je kunt er ook nog eens goddelijk eten. Geen wonder dat Toscane tot de populairste bestemmingen ter wereld behoort. Begin in Pisa, waar het Campo del Miracoli veel meer te bieden heeft dan de scheve toren alleen; toer dan naar haar weelderige zusterstad Lucca, om je vervolgens te gaan vergapen aan het qua schoonheid nauwelijks te overtreffen Florence. Dan ben je wel in de stemming voor de 76 torens van San Gimignano en het in de tijd bevroren Siena.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Italië

Autorondreis Toscane met ledenvoordeel


Griekenland: culturele fly-drive vanuit Athene

980 km, 1 week

Bij Griekenland denk je al snel aan zonnige eilanden. Dom, niet doen! Ontdek het vasteland: rij vanuit Athene naar het westen, langs het orakel van Delphi en het vissersplaatsje Galaxidi. Dan noordwaarts, door de ruige schoonheid van het Pindosgebergte (raampjes open, ruik de wilde oregano!), met als hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, de meteorenkloosters, bovenop de steile rotsen bij Kalambáka.
Toproute voor cultuurliefhebbers!


Griekenland: autoroute over het schiereiland Peloponnesos

900 km, 9 dagen

Op weinig bestemmingen vind je zoveel musea en unieke bezienswaardigheden bij elkaar: een rondje over schiereiland Peloponnesos is een cultuurparcours van de bovenste plank. Na negen dagen kom je terug als een klassiek opgevoede toerist. Hoogtepunten van deze godenroute: de woontorens van de Mani, Byzantijnse stad Mistras, Mycene (de Leeuwenpoort!), het antieke Olympia, de hangende kloosters, Epidaurus en het Kanaal van Korinthe. Natuurlijk pak je (het orakel van) Delphi ook mee (dat boven de Peloponnesos ligt, op 200 km rijden van Korinthe.


Spanje: Camino del Cid, van Burgos naar Valencia

1200 km, 7 dagen

Zo’n 900 jaar geleden vocht El Cid zich een weg van Burgos, in het noorden van Spanje, naar sinaasappelstad Valencia. Een lange veldtocht waarbij menige Moor het leven liet. Wie nu de Camino del Cid volgt – aan de hand van site, folder of stempelkaart – ziet nog bruggen, poorten en kastelen uit zijn tijd, zoals het machtige Castillo de Gormaz. Maar er is meer: de kathedraal van Burgos, de Sierra de la Demanda, spookdorp Navapolos, middeleeuws Rello en Medinaceli, de Montes Universales, adelaarsnest Albarracín, de Mujédar-torens van Teruel en zo nog duizend dingen meer. Het zinderende Spaanse binnenland in optima forma.


Spanje: Andalusië achter de kust, flydrive vanuit Malaga

600 km, 5 dagen

De meeste mensen gaan naar Zuid-Spanje om in de zon te liggen. Niets op tegen. Maar huur ook voor een paar dagen een auto en trek dan het binnenland in, daar valt een wereld te ontdekken. Bijvoorbeeld dit rondje: van de Pueblos Blancos, de witte dorpen bij Ronda, via Antequera naar het Alhambra in Granada. Dan verder naar de dorpen in La Alpujarra, zoals Trevélez, waar de lekkerste ham vandaan komt. En dan weer terug naar Malaga, met een Jamón de Trevélez in de kofferbak.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Spanje

Rondreis Andalusië incl. huurauto met ledenvoordeel
8-of 10-daagse rondreis Andalusië inclusief autohuur


Galicië, Asturië & Cantabrië: het ruige noordwesten

1400 km, 10 dagen

Noordwest-Spanje staat garant voor stille stranden, grillige bergen, diepe fjorden en groene valleien – jawel, deze streek mag je ‘het andere Spanje’ noemen. Als je toeristen tegenkomt, zijn dat meestal Spanjaarden. Behalve in Santiago de Compostela natuurlijk. Deze route over de mossige kruin van Spanje start in Bilbao en eindigt in Lugo. Onderweg passeer je o.m. Oviedo, A Coruña, Cabo Finisterre, bedevaartsoord Santiago de Compostela en het Romeinse Ourense. Extra bonus aan het eind van elke reisdag: pinchos, het lekkerste fingerfood
van Spanje.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Spanje

12-daagse rondreis Spanje
23-daagse rondreis Frankrijk, Noord-West Spanje en Portugal


Dwars door Turkije: van Zwarte Zee naar Middellandse Zee

1300 km, 7 dagen

Alsof je in een tijdmachine stapt, zo voelt deze ‘Dwars door Turkije-route’. Het begint in Samsun, de havenstad waar Atatürk (Vader der Turken) zijn free Turkye startte. Markten & moskeeën genoeg onderweg. Maar de houten bosmoskee in Beysehir spant de kroon. Via ruïnestad Hattusa (2300 jaar geleden hadden de Hettieten, een Bijbels volk, hier hun rijk), dansende Derwisjen en het buitenaardse puntmutsenlandschap van Cappadocië beland je in Konya, het Bijbelse Ikonium, nu een shopstad. Tot slot slinger je door het ruige Taurusgebergte naar de Middellandse Zee. Antalya betekent stranden, baaien en gulets in het maanlicht. Oh ja, files kennen ze hier niet, wel prima wegen.


Turkije: zon, zee & zuilen, archeo-route aan de noordwestkust

500 km, 5 dagen

Antieke schoonheid aan de Turkse kust, met als fonkelend hoogtepunt: Pergamon. Een route voor lezers met liefde voor de archeologie want je komt langs vier opgravingen. Start is in miljoenenstad Izmir (even doorbijten: druk-druk-druk) met een zuidwaarts slagje naar opgraving 1: Teos. Ten noorden van Izmir wordt het rustiger en rij je langs Pergamon (opgraving 2), Assos (nr. 3) en door een ‘Toscaans’ landschap naar Troje (nr. 4). Pak onderweg wel de strandjes mee.


Portugal: kliffen, kloosters & bacalhau, autoroute langs zuidwestkust

525 km, 6 dagen

Golvende heuvels die uitlopen in ruige kliffen en zandstranden. De stranden zijn weids, leeg en schoon, de golven soms metershoog en de tijd heeft hier geen haast. Vissersdorpen, ommuurde stadjes, (ooit schandelijk rijke) kloosters en overal bacalhau. Deze route voert langs de mooiste en interessantste delen van het land. De reis start aan de beschermde kust van Alentejo, de vruchtbare ‘broodmand’ van Portugal. Hoogtepunten zijn het fort van Sagres, het kasteel van Silves, Óbidos (charmedorp én chocoladeparadijs), levensgenietersstadje Nazaré en het vrome bedevaartsoord Fatima. Eindpunt is Leira, met zijn overal bovenuit torenende kasteel.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Portugal

11-daagse rondreis Algarve Alentejo Lissabon inclusief autohuur

België: door Vlaanderenland, Ronde van Vlaanderen

600 km, 4 dagen

Vergeet even Antwerpen, Brussel en Gent, maar rij via de Liefkenshoektunnel onder de Schelde door, en rijg dan de Grote Markt van Sint Niklaas (Vlaanderens grootste) aan die van Dendermonde en van Aalst. Door naar de Muur van Geraardsbergen, het stadhuis van Oudenaarde en het Vélodrome van Roubaix (ooit een fier Vlaams dorp en nu een ville d’art et d’histoire). Verder naar de Menenpoort in Ieper (om de Last Post te horen), de IJzertoren bij Diksmuide en de Koninklijke Gaanderijen van Oostende. En pik dan Brugge mee, voor je via Damme Nederland weer inrijdt.


Ierland: autoroute langs de westkust, Europa’s ruigste kust

2500 km, 2 weken

De Wild Atlantic Way bestrijkt de héle westkust van Ierland, van het noordelijkste punt in Donegal tot de zuidwestpunt in Cork. Langs de kliffen van Moher, het woeste landschap van The Burren en het kustplaatsje Dingle (check of dolfijn Fungi er nog rondzwemt). Bij die 2500 kilometer zijn trouwens alle inhammen en ook de kleinste eilandjes meegeteld, snijd dus rustig een stukje af.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Ierland

17-daagse Hotel rondreis Ierland


Duitsland: Romantische Strasse, Wein, Weib & Gesang

350 km, 5 tot 7 dagen

De klassieker start bij Würzburg en zakt − gründlich bewegwijzerd − snoepend van vakwerkhuizen (Tauberbischofsheim), bier met worst (Rothenburg), romantiek (Augsburg, stad van de trouwringen) en sprookjeskastelen (Neuschwanstein) af naar Füssen. Het allermooiste van Zuid-Duitsland, samengebald in een week. 

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Duitsland

12-daagse rondreis Elektrische Gemütlichkeit


Frankrijk: van Biskaje naar de Middellandse Zee, Pyreneeën van kust naar kust

900 km, 6 dagen

Stap in St.-Jean-de-Luz in de auto en stuur over groene wegen en 10 bergpassen naar o.m.:

 1. St.-Jean-de-Port, halte op weg naar Santiago
 2. de Gorges de Kakouetta
 3. Oloron-Ste.-Marie, ville d’histoire et d’art
 4. de Col d’Aubisque, waar Wim van Est in zijn gele trui in het ravijn kukelde
 5. Cirque de Gavernie, het Colosseum van de Natuur
 6. Cirque de Troumouse, desolaat keteldal
 7. de Pic du Midi, met zilverblinkend observatoire
 8. St.-Lizier, voor fresco’s uit de elfde eeuw
 9. Grotte de Niaux, voor prehisorische fresco's
 10. Collioure, historische badplaats

Frankrijk: Route Nationale 7, van Parijs naar Menton

1000 km, 1 week

Eenieder die vanuit Parijs – of noordelijker – naar de Provence of de Rivièra wilde gaan, trok tot diep in de jaren ’60 over Route Nationale 7. Dwars door dorpjes en stadjes, maar ook door grandes cités als Moulins, Lyon, Avignon en Monte Carlo. Langs de N7 verrezen restaurants, hotels en pompstations. Vele daarvan zijn nu fermé of verdwenen, maar veel ook herinnert nog wel aan de Route des Vacances. Wegwijzers, muurschilderingen, cafés en musea.

 • Tip 1: Langzaam door Frankrijk, met de auto naar de Côte d Azur, de N7-gids van Peter Jacobs & Erwin De Decker
 • Tip 2: Topadresje: Les 200 Bornes (hotel-café-pompstation in N7-sfeer)
 • Tip 3: Op de Franse snelweg betaal je tol
 • Tip 4: Boek van tevoren een huurauto in Frankrijk

Frankrijk: autoroute Noord-Bretagne

350 km, 1,5 week

Bretagne is Frankrijk, maar ook weer niet. Het startpunt is Paimpol, aan de noordwestkant van schiereiland Bretagne. Ga vervolgens tegen de klok in langs de Bretonse kust. Je ziet machtige baaien, rare rotsen, Caribisch witte zandstranden, spookachtige wouden en verweerde vuurtorens. Blijf je onderweg verbazen over de grootste getijdeverschillen op aarde: woeste watervlaktes worden in 6 uur gereduceerd tot zompige zeebodems. Nergens in Europa vind je meer steenoude historie: menhirvelden, hunebedden en prehistorische dodengangen. Vooral in Carnac (eindpunt van de route), het Manhattan van de Steentijd.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Frankrijk

7-daagse rondreis Vuurtorens van Bretagne
10-daagse rondreis Bretagne


Frankrijk: Langs de Loire, kastelen van Orléans tot aan Saumur

250 km, 4 dagen

Als Frankrijk een huiskamer is, dan is de Loire de pronkkast met het mooiste servies: kastelen en tuinen, pracht en praal aan het water. Een keer in je leven moet je de kastelenroute rijden, desnoods een deel. Om je te vergapen aan het woud aan torens van kasteel Chambord en het klank- en lichtspel bij kasteel Amboise. En te zwijmelen bij het romantische kasteeltje van Chenonceau, dat als een kokette dame op ranke pijlers in het water rust.


Engeland: van Hoek van Holland naar Duinkerken

800 km, 6 dagen

Eerst met de boot naar Harwich en dan, zoveel mogelijk country roads volgend, naar de Suffolk Coast (‘area of outstanding beauty’), het Fitzwilliam Museum (‘one of the greatest art collections of the nation’) in Cambridge, de Bodleian-bibliotheek (vermaard dankzij o.a. inspecteur Morse en Harry Potter) in Oxford, de kathedraal van Salisbury (de hoogste van Groot-Brittannië), prehistorisch wonder Stonehenge, Koning Arthur’s Ronde Tafel en de Witte Kliffen van Dover. Rol hier dan − uiterst voldaan − de boot weer op.


Wales: van noord naar zuid

1100 km, 6 dagen

Welkom in Wales! Een land hier niet ver vandaan, met woeste bergen, kruimelige kastelen en 1001 bijzondere plekken voor de nacht. De route loopt via o.m. het Victoriaanse badplaatsje Llandudno, werelderfgoed Conwy Castle, Mount Snowdon (neem de trein naar de top, the view is spectacular!); dan naar het Lloyds Hotel in Llandidoes, de Sgwd-Clun Gwyn-waterval in National Park Brecon Becons en de Pembrokeshire Coast. En vergeet ook kosmopolitisch Cardiff niet. Reken onderweg op menhirs, schapen, trollen en very friendly Welshmen die wonen in dorpen met namen als Cwmdeuddwr en Bwlchtoyn.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Wales

13-daagse rondreis Wales
25-daagse rondreis Wales


Schotland: whisky & kastelen

400 km, 5 dagen

De ziel van Schotland doemt op tussen ongenaakbare glens, lochs, kastelen en whiskydistilleerderijen. Deze route begint in de Schotse hoofdstad Edinburgh, waar de middeleeuwse Old Town, met zijn sinistere slingersteegjes, aangenaam contrasteert met de statige, 19de-eeuwse New Town. Edinburgh Castle en het Scotch Whisky  Heritage Centre brengen je in de stemming voor een rustige, meanderende route langs o.m. Blair Castle, Castle Urquhart, de kuiperij van Speyside Cooperage en de Glenfiddich- en Grenmorangie distilleerderijen.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Schotland

12-daagse rondreis Schotland: Scottish Borders, Highlands en Royal Deeside


Oostenrijk: Grossglockner Hochalpenstrasse, hoog door de Alpen

48 km, 3 uur

Ervaren fijnproevers onder de reizigers halen er mogelijk hun neus voor op: veel te populair, die Hochalpenstrasse. Wij stellen echter zonder enige twijfel dat de Grossglockner Hochalpenstrasse zich kan meten met de mooiste wegen in de wereld. Vergeet de attracties die onderweg zijn bedacht om het tolgeld van 34 euro per auto te verantwoorden. Zet je ogen wagenwijd open voor het spectaculaire landschap. Rij door een wereld van sneeuw en ijs met eersteklas uitzicht op de 3798 meter hoge Grossglockner als beloning. Een droomweg.

Bekijk rondreizen bij deze autoroute in Oostenrijk

11- of 12-daagse rondreis Italië en Oostenrijk


Zwitserland: Ronde van Zwitserland: van Zürich naar Zürich

950 km, 8 dagen

Het mooie van deze route: je kunt hem per auto, maar ook per trein, gondel, bus & boot doen. Daar draaien de Zwitsers hun hand niet voor om: alles wat (ijzeren) wielen of schroeven heeft, knoop je met een Swiss Pass aan elkaar. Rijd (of spoor, zweef & vaar) van Zürich via Bern en Montreux naar Mürren. Hangend aan klimgordels of luierend op een dekstoel. Tussen Chür en Arosa kun je op één dag vier keer met je Pass zwaaien: voor Luftseilbahn, boot op de Obersee, gondel naar Hörnli en trein naar Langwies. Maar als gezegd: eigen auto kan ook fijn zijn.

De mooiste autoroutes buiten Europa

Sta jij ervoor open om eerst een stuk te vliegen en daarna met een huurauto te starten aan de route? Overweeg in dat geval een van deze prachtige routes. Van Azië tot Amerika. 

Canada: rondroute vanuit Calgary

2000 km, 2 weken (minimaal)

Nadat je de huurauto op vliegveld Calgary hebt opgepikt, is het ‘whooowh’ en ‘awesome’ op deze avonturenroute. Eerst zuidwaarts over de Canadese prairie: van Blackfoot Historical Crossing via Head-Smashed-in-Buffalo-Jump (Blackfoot-indianen joegen hier buffels over de klip) naar Waterton. Dan komen de Rockies, met meren, wapiti’s, elanden en grizzly’s. Nog meer natuurspektakel? Dat kan: noordwaarts over de Vermillion Pass (1640 m) bereik je de Icefields Parkway. Tussen Lake Louise en Jasper krijg je een stijve nek van het kijken naar de ruige Rockies, met als topper de Athabasca-gletsjer (loop hier gerust op het ijs). Rij de Parkway terug naar rodeo-stad Calgary voor een herkansing.

Verenigde Staten: de nationale parken van het Wilde Westen, canyons, cactussen & cowboys

1600 (of meer) km, 2 tot 3 weken

Vlieg op Denver, Phoenix of Las Vegas. Huur voor relatief weinig geld een auto en maak een rondrit langs én door de National Parks van het Wilde Westen. Zoals? Arches, Capitool Reef, Grand Canyon, Zion en Bryce Canyon. Het landschap onderweg zul je al kennen uit cowboy- én science fiction-films. Inclusief rollende tumbleweeds, luid jankende coyotes en waanzinnige roodwitte rotsformaties, die je eerder op Mars verwacht.

Verenigde Staten: Coast to Coast, get your kicks...

4500-5000 km, 3 weken (minimaal)

Van New York naar Chicago en vanaf daar dan naar Los Angeles. We spreken over de legendarische kust-tot-kustroute van de Verenigde Staten. Je rijdt ontspannen, want de maximumsnelheid is maar 55 mijl per uur, de huurauto is een automaat en je mag gewoon op je eigen rijbaan blijven rijden (‘keep your lane’). Speciale radiostations zorgen voor gepaste muzikale omlijsting. Get your kicks on Route 66! Mooiste kick: bij de Cadillac Ranch je eigen naam op een van de Cadillacs spuiten.

Ga je zelf de Route 66 rijden? Deze hoogtepunten langs de route mag je niet missen.

Verenigde Staten: van Memphis naar New Orleans, Deep South

800 km, 12 dagen

De route voert door de broeierige bakermat van blues, soul en rock-’n-roll, het land van de drie King’s: Martin Luther, Elvis en bluesgigant BB. Onderweg passeer je de katoenplantages, de landhuizen van de Southern Aristocracy, herinneringen aan de Amerikaanse Burgeroorlog, barbecuerestaurants en natuurlijk de door alligators bevolkte bayous, de moeraslanden van Louisiana. Natuurlijk kun je hier alligatorsteaks en varkenspoten eten, maar ook verfijnde cajungerechten als jambalaya, crawfish pie en filet gumbo (vurig bezongen door de Carpenters). En waar kun je de tocht beter eindigen dan in het even muzikale als ontspannen New Orleans, the Big Easy?

Verenigde Staten: New York naar Niagara Falls

1359 km, 7 dagen

Van New York naar de Niagara Falls. Maar dan wel langs de Atlantische kust, met een omweg door New England. In Connecticut rij je langs de lobster shacks, waar serveersters Ashley of Beverly heten en ‘sweatheart’ tegen je zeggen, al ben je de grootste chagrijn. Pak ook Martha’s Vineyard mee, de speeltuin van de Kennedy’s. Westwaarts rijdend stuit je in de Berkshires onontkoombaar op Herman Melville, die hier Moby Dick schreef, het verhaal van de knotsgekke kapitein Ahab. Vergeet het Norman Rockwell Museum niet (in Stockbridge). Rockwell was de beroemde tekenaar van lachende politiemannen en strenge serveersters in het Amerika van vóór de moord op John Kennedy.

Lees een uitgebreid verslag van deze en andere roadtrips in Amerika

Cuba: In het spoor van Fidel & Che, van schuilplaats tot victorie

1000 km, 10 dagen

Spannend, ontroerend, opwindend én bizar. Wie op Cuba het spoor volgt van Fidel Castro en zijn rebellen – van schuilplaats Sierra Maestra tot de hoofdstad Havana – balanceert voortdurend op de grens van heden en verleden. Sinds de revolutie van 1959 is het straatbeeld nauwelijks veranderd, wat de geschiedenis voelbaar maakt. Je passeert onder meer het broeierige Santiago, waar Fidel zijn eerste overwinningsspeech gaf, het koloniale Trinidad en Santa Clara, met een enorm monument voor die andere held: Che Guevara. In 10 dagen doe je het traject waar Fidel twee jaar voor nodig had.

Argentinië: Ruta 40: de langste & avontuurlijkste

5000 km, 5 weken

Kaarsrecht gravel. Urenlang door de oneindige leegte. En dan plotseling een bocht of honderd meter wasbord, die je door de auto doet stuiteren. De Ruta 40 is met ruim 5000 kilometer de langste weg van Argentinië. Hij voert van La Quiaca in het hete noorden, met zijn pampa’s, cactussen en lama’s, naar het koude Río Gallegos, met ijsbergen, gletsjers en pinguïns. Een groot deel van de reis gaat over de flanken van de Andes.

 

Brazilië: van Recife naar Salvador de Bahía (oostkust)

950 km, 1 week

Van het Oranjefort op het eiland Itamaracá en het kleurrijke stadje Olinda langs de kust zuidwaarts; langs slaperige dorpen, levendige steden en verlaten stranden. Sporen van het Nederlandse verleden (‘onze’ Johan Maurits van Nassau was hier gouverneur) zijn te vinden in Recife en Penedo. Bezoek in elk geval het reservaat voor zeekoeien in Tatuamunha en het hart van Salvador, de wijk Pelhourinho. Knoop, tot slot, in de Señor de Bonfim-kerk een gelukslintje  om je pols en wens dat je nog eens terug mag komen.

 

Chili: route Atacama & Altiplano, heet & hoog!

750 km, 1 week

Ja, je moet hier wat voor over hebben: vlieg naar Santiago de Chile, vandaar naar Arica en huur een 4WD. Begin met een rondrit door de Atacama-woestijn – 970 km droogte – en aansluitend de Altiplano, de grootste hoogvlakte ter wereld. Passeer rokende vulkanen als de Pomerape en de Parinacota, de kameelachtige vicuñas en viscachas (brutale bergkonijnen met pluimstaarten), flamingo’s, zoutmeren en werkende geisers. De weg is grotendeels onverhard. Onderweg wildkamperen of slapen in hotels en refugios van de Conaf (= het Chileense staatsbosbeheer). Wat een avontuur.

Australië: Melbourne-Sydney: Kustroute down under

1250 km, 1,5 à 2 weken

Houten goudkoortsdorpjes, eindeloos eucalyptusbos, koala’s (op Raymond Island), tearooms in Engels aandoende plaatsen (stop zeker voor scones bij Rose & Sparrow in Tilba) en kangoeroes aaien op Pebbly Beach. Het kan allemaal, diep Down Under, langs de zuidkust van Australië. Gewoon de Princess Highway afrijden, van Melbourne tot aan Sydney. Oh ja, trek zeker een paar dagen uit voor Sydney, met zijn Opera House, Harbour Bridge, 66 baaien en ruim 100 stranden.


Nieuw-Zeeland: het Zuidereiland: Fjorden, gletsjers dolfijnen & regenwoud

2082 km, 3 weken

Varen door fjorden, wandelen over gletsjers, hiken door regenwoud en zwemmen met dolfijnen... jawel, Een rondreis over het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland is een droomreis. Let op: wandelschoenen aangeven bij de douane!

India: van Delhi naar Jaipur, Gouden Driehoek

700 km, 9 dagen

De populaire Gouden Driehoek brengt je bij de topattracties van India, zoals het Rode Fort in chaotisch Delhi, de Taj Mahal in Agra en de roze stad Jaipur, met daarin het Paleis van de Winden en het observatorium Jantar Mantar (uit de 18de eeuw). Wie onderweg een stop maakt in het Sariska National park kan ook tijgers spotten. Onderweg smul je van linzen met koriander, rijst met curry en tandoori chicken. Denk je nu: ja maar daar ga ik nooit autorijden, overweeg dan een auto met chauffeur.


Sri Lanka: tempels & wereldwonderen, langs Singalese Juwelen

1200 km, minimaal 14 dagen

Strand, jungle en tempels op een eiland dat niet veel groter is dan de Benelux. Route vanaf hoofdstad Colombo. Langs o.m. Anuradhapura (Heilige Stad), Mihintale (bakermat van het Boeddhisme, 1850 treden hoog), Sigiriya (giga-rots met antieke pin-ups), Kandy (Tempel van de Heilige Tand), Yala (wildpark met olifanten) en Galle (voormalige VOC-stad). Met onderweg koloniaal erfgoed, spotgoedkope garnalencocktails, waggelende varanen en de oudste boom ter wereld. De wegen zijn slecht en smal, dus vooral geschikt voor avontuurlijke reizigers. Of huur voor weinig geld een privéchauffeur. Google maar eens: ‘Sri Lanka met chauffeur’.

Jordanië: King’s Highway 35, van Dode Zee naar Rode Zee

950 km, 5 dagen

De hoogtepunten van Jordanië kun je per huurauto in een kleine week aaneen rijgen. Rij van de Dode naar de Rode Zee, voornamelijk over de King’s Highway 35. Uiteraard met de nodige zijsprongen naar machtige plekken als de woestijn van Wadi Rum, Grot van Lot, ‘Grand Canyon van Jordanië’ (Wadi Mujib) en de verborgen woestijnstad Petra. Ramen open, snikhete woestijnwind om de oren, zinderend asfalt tot aan de horizon. Van de laagste plek op aarde (Dode Zee) naar het diepblauwe water van de Rode Zee. Gekke naam eigenlijk.

Oeganda: road trip, de Parel van Afrika

1500 km, 2 weken

Je moet er lef voor hebben, autorijden in Oeganda. Startpunt Kampala is een van de meest chaotische steden op aarde. Regel 1: wie het laatst remt, heeft voorrang. Je krijgt er wat voor terug. Landinwaarts wordt het rustiger en groener en rijgen de natuurwonderen zich aaneen. Met je 4WD stuiter je langs wilde savannen, nevelig hoogland, pygmeevolken, gorilla’s (oog in oog!) en de jonge Nijl (waarop je kunt raften, voor de kenners: wildwaterklasse 5). Vanuit lodge-tenten kijk je bij de Congo-grens uit over liefst vijf vulkanen. Duizelig van al het natuurschoon lever je dan 1500 km verder in Entebbe je 4WD weer in.

 

Zuid-Afrika: van Kaapstad naar Port Elizabeth, wildroute voor honingzuigers & stofbijters

900 km, 10 dagen

Een autoroute door de zuidpunt van het Afrikaanse continent betekent slingeren door de Kammanassieberge, Baviaanskloof en de Vallei van Verlatenheid, stofhappen in dorstland Karoo en genieten langs de route van kudu’s, struisvogels (ook op je bord), olifanten en walvissen. De route is een lust voor oog, mond en hart. Houd camera en verrekijker binnen handbereik. De wegen zijn uitstekend (zelfs Amsterdam en Ermelo staan aangegeven).

Marokko: Van Agadir tot de Sahara

860 km, 1,5 week

Deze route begint aan de boulevard van Agadir, met z’n sterrenhotels. Eenmaal en route zuigt de Arabische wereld je op. Te beginnen bij Taroudant, ook wel 'Klein Marrakech genoemd. Snel klim je daarna de Hoge Atlas in, met stops voor muntthee, dadels en uitzichten, en zo ontdek je dat de kashba van Aït-Ben-Haddou echt zo mooi is als in films. Via filmstad Ouarzazate slinger je de Vallée du Drâa door, langs een lint van dadelbomen tot aan Zagora, de laatste pleisterplaats voor de Sahara. Die woestijn bezoek je natuurlijk met een gids, in een 4WD.

 

Heb je een reis gepland? Download de ANWB Vakantiehulp app

Ga goed voorbereid op reis en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakantieland. Wanneer je de Vakantiehulp app downloadt ontvang je op reis belangrijke updates over eventuele veranderingen in het reisadvies. 

Reisaanbod: voor als het weer kan

Wil jij een van deze prachtige routes gaan inplannen? Je kunt alvast een reis boeken voor komend jaar. Vind hier alle informatie voor een autovakantie bij ANWB.

 

Speciaal voor jou geselecteerd