Zuid Polen in 5 stops

van Krakau tot Zakopane

Volgens de Polen zelf is de zuidelijke provincie Malopolsky (Klein Polen) de mooiste van hun land. Uiteraard vanwege de stad Krakau, rijk aan zowel sfeer als monumenten.  Maar denk ook aan Wieliczka, de beroemdste zoutmijn ter wereld, aan de Hoge Tatra en aan het Ojcowski Nationaal Park. Zeker niet mooi maar juist bizar en gruwelijk is Auschwitz.

REIZEN Magazine reisde van Krakau naar Zakopane, en stopte hier:   

  • Rynek Glówny, zo heet het centrale plein van Krakau, de stad die eeuwenlang de hoofdstad van Polen was. Vijf eeuwen lang zetelde koning na koning in de burcht naast de kathedraal op de Wawel, een heuvel in de stad. En dan is er Kazimierz, de joodse wijk, ten zuiden van die heuvel. De joodse wijk, na 1943 een ontvolkt getto, maar vandaag weer levendig. Met leuke winkeltjes en een levendige night scene, met waar je in clubs en cafés naast klezmer-muziek ook jazz- en salsa hoort klinken. www.krakow.pl/english
  • Pakweg 65 km buiten Krakau kun je, om te zien wat nooit meer mag gebeuren, Auschwitz-Birkenau bezoeken. Het vernietigingskamp van de nazi’s met haar Dodenmuur en 60 gebouwen vol met herinneringen aan al het gruwelijks dat hier heeft plaatsgevonden.
  • Volgende stop: Ojcowski Nationaal Park. Een natuurgebied waar, door een chemische reactie tussen kalksteen en rivierwater, je vele bizar gevormde rotsen en grotten kunt bewonderen. REIZEN Magazine zag de Knots van Hercules, de Naald van Deotima, de Krakaupoort, de Bron van Liefde en nog veel meer.
  • Dan: Zakopane, een stadje aan de voet van de Hoge Tatra. ´s Winters een skioord, maar voordat er sneeuw valt kun je er fijn wandelen. Kabelbanen voeren je rechtstreeks de bergen in, naar bijvoorbeeld de 1.987 meter hoge Kasprowy Wierch, voor een fenomenaal uitzicht over de bergen, tot in Slowakije.  Plus: hier begint een netwerk van wandelpaden (250 km), waarvan in Zakopane een prima kaart te koop is.
  • Wat Krakau in de middeleeuwen schatrijk maakte, was het destijds kostbare goud. Niet ver buiten de stad werd dit uit de Wieliczka-mijn gehaald. Daar vinden we nu 300 kilometer aan onderaardse gangen, op 9 niveaus, van 64 tot 327 meter diep. Plus: talloze beelden van zout en zelfs een complete kerk.   

 

 

Bekijk ook deze 2 herfsttips:

Spaanse Unesco-parel: Toledo
Essaouira & 170 km Marokkaanse kust