Essaouira

& 170 km Marokkaanse kust

De Marokkaanse kustplaats Essaouira is een buitenbeentje. In tegenstelling tot de meeste steden in Marokko ontbreekt hier de tollende chaos. Het leven heeft een ander ritme. Als bezoeker kun je daar verslaafd aan raken. Wie tóch doorrijdt naar het zuiden, richting Agadir, vindt daar mooie stranden, oases, sapbarretjes en sardientjes op de grill.  

Essaouira, dat is…

  • ’s Ochtends slenteren naar de levendige haven, naar de vissersboten. Allemaal blauw, allemaal van hout. Ze worden beklopt, beschilderd en bemoederd. Tot ze weer klaar zijn om de oceaan op te gaan.
  • Nog meer slenteren, over de oude muren die om de binnenstad, de medina met soeks, staan. Een deel van die muren balanceert op de grens van land en water. Waar de kanonnen op zee zijn gericht, kan de Skala de la Ville worden beklommen. Voor uitzicht en overpeinzing.
  • Eten in de soek: voor 5 dirham (€ 0,45) een partij sardientjes die je ter plekke kunt laten grillen. Bestel er wat salade, frites en een flesje fris bij en eet dan tussen de kooplui en klanten.
  • En nóg meer slenteren, dwalend door de medina. Dit is geen Marrakesh of Agadir: je wordt niet voortdurend gevraagd om een tapijt, waterpijp of leren pantoffeltjes te kopen. Wel tref je hier een wirwar van verborgen pleintjes, stokoude steegjes, witte gevels en blauwe vensters.

Marokkaanse kust

Voor wie in staat is zich uit Essaouira los te rukken, wacht de N1, de weg zuidwaarts naar de stad Agadir, een rit van 170 kilometer. Onderweg stopte REIZEN Magazine hier:

  • Bij Arganbomen. Arganbomen? Ja, vreemde, knokige bomen. Je ziet ze al direct buiten de stad. Geiten zijn er dol op. Ze eten de vruchten maar niet de pitten. En daar wordt arganolie van gemaakt, dat in o.m. zeep, medicijnen en anti-rimpelcrème wordt verwerkt. Centrum van deze heilzame olie is het plaatsje Tamanar.
  • Voorbij Tamanar ligt de weg als een loper langs de oceaan. Imsouane, de eerstvolgende kustplaats, is zilt en blauw. Ook hier wordt gevist.
  • Tamri lijkt op een bananenrepubliek. Letterlijk. De stad ligt in een vruchtbaar dal. Wij waren er op maandag, marktdag. Maar wellicht zijn dinsdag en woensdag ook wel marktdag. Hoe dan ook: erg gezellig.  
  • Na de palmenoase Valléé du Paradis volgt Taghazout, waar je naast vissers veel surfers treft. Plus: barretjes, restaurantjes, surfshops, allemaal verbleekt door de zon. De golven spatten hier hoog op.
  • Agadir, na 170 km, is een big city. Vrij nieuw, op de kashba na. Beslist geen vervelende stad, met sinaasappelbomen, een grote moskee en een boulevard langs de oceaan, maar het is geen Essaouira.     

 

 

Bekijk ook deze 2 herfsttips:

Spaanse Unesco-parel: Toledo
Zuid Polen, van Krakau tot Zakopane