Habsburgse route: 3 landen in 1 vakantie

Keizers en koffie: in het spoort van de Habsburgers

Échte espresso, feest in de Kaiservilla, 1000 pullen bier en een warm oog voor keizerin Sissi. De Kampioen reist de Habsburgers achterna. We reizen door Oostenrijk, Slovenië én Italië.

Tekst: Harri Theirlynck | Beeld Ruben Drenth

‘Ik heet Simone’, zegt de knappe barista achter de espressomachine van het Illy-café. Hij heeft een sik en een gitzwart harde-windkapsel. Alsof hij presto tegen de bora, de snijdende valwind die soms de straten van Triëst geselt, is ingelopen. Simone maakt zo razendsnel caffè lattes, daar zouden ze in Nederland drie medewerkers voor moeten aannemen. Als hij op de foto moet, roept hij ‘fromage’! Hij staat model voor het multi-cultirijk van de Habsburgers, die de koffie naar het Italiaanse Triëst brachten.

Keizerin Sissi

De vorsten van het huis Habsburg regeerden bijna 500 jaar over Oostenrijk, Bohemen, Hongarije, Spanje, Toscane én de Noordelijke Nederlanden. Wij kennen vooral keizerin ‘Sissi’, de Jacky Kennedy van Frans Jozef I, de laatste keizer van het Habsburgse Rijk. Sissi was het beeldschone 15-jarige nichtje van Frans Jozef. Hij viel midden 19de eeuw als een blok voor haar. Elke Nederlander boven de 25 zag op zijn minst een fragment van de suikerzoete Sissi-trilogie, heerlijke zwijmelfilms met Romy Schneider.

Oostenrijk – onze volgende bestemming – is bezaaid met bordjes die melden dat Frans Jozef en Sissi hier sliepen of lunchten. Bad Ischl viert op 18 augustus de verjaardag van Frans Jozef en bezoekers uit alle hoeken van het oude keizerrijk nemen deel aan de Parade, verkleed als hofdame, kapitein of keizerin. Zestig zomers bracht het keizerlijk paar in de Kaiservilla door.

Tussen de dirndls lopen we bergop, naar het keizergele zomerpaleis. Gids Helga zegt: ‘Kijk daar...!’ Op armlengte passeert een achterkleinzoon van Frans Jozef. We houden de adem in. Vanuit de werkkamer van de keizer zien we de lievelingsberg van Sissi, die ze elke dag – ze was een echte fitness Queen – beklom.

Zien: Do-re-mi-trap uit de Sound of Music

In de Mirabellgarten van Salzburg ruist harmoniemuziek tussen de hagen en fonteinen. Hier bevindt zich de beroemde do-re-mi-trap uit de Sound of Music. Maar geen spoor van Frans Jozef of Sissi. ‘Klopt’, zegt Salzburgkenner Sandor Cheizoo. ‘Salzburg kwam pas later bij Oostenrijk. Frans Jozef was hier niet zo populair, Sissi wel.’

In kuurplaats Bad Gastein – Monte Carlo in de bergen – treffen we Frans Jozef in ontaarde positie. Op een vluchtdeur onder in Hotel De l’Europe staat de keizer met hippe zonnebril de 99 soorten van de Ginger ’n Gin Bar aan te prijzen. Gastein heeft alles aan de Habsburgers te danken. Frans I stimuleerde de bouw van de geneeskrachtige radon bevattende spa’s. Frans Jozef zorgde voor een treinstation. Schubert, Strauss en Freud waren kind aan huis. Sissi kwam er vaak op bezoek.

Gids Elisabeth Kröll, een eeuwig spuitende weetjesfontein, vertelt tijdens haar Stars & Filmtour dat de keizerin uren boven de bulderende waterval midden in het dorp hing, in de greep van depressies en suïcidale gedachten. Sissi doolde door haar grote rijk.

Via Slovenië

Via Slovenië - grote delen van het land hoorden eeuwenlang bij het grootse Habsburgse rijk - rijden we terug naar Triëst. ‘Wenen aan Zee’ kende gouden tijden als haven van het Habsburgse rijk. Het centrale Piazza Unità d’Italia, een kolossaal plein met open zicht op zee, ruikt naar koffie en het fris bubbelende aperitief spritz. Caffè degli Specchi is een uniek ‘Weens’ koffiehuis met gouden espressomachines en driftig galopperende obers. Wie hier een ‘espresso’ bestelt, valt door de mand. In koffiestad Triëst zeg je ‘nero’.

Triëst barst van de koffiehuizen. Ricardo Illy – jawel, die van de koffie - was hier twee termijnen burgemeester. Keizerin Sissi kwam graag in Triëst. Dan bezocht ze zwager Maximiliaan in kasteel Miramare, een wit kasteel met uitzicht over de Adriatische Zee.

Geslepen vijl

In het Italiaanse kuuroord Levico Terme, 255 kilometer verderop, voelde keizer Frans Jozef zich zo thuis dat hij het dorpje tot città kroonde. In de nieuwbakken stad bouwde hij een station, zodat hij vanuit de trein per koets in drie minuten naar Grand Hotel Imperial Levico Terme reed. Sissi kwam hier nooit. Op 10 september 1898 werd ze in Genève door de anarchist Luigi Lucheni vermoord. ‘Wat is er gebeurd met mij?’, waren haar laatste woorden. Twintig jaar later, in 1918, klapte het Habsburgse Rijk ineen.

3x zéker doen langs de Habsburgse route

  • Pak boot of bergbahn: Neem bij de Wolfgangsee, vlak bij Bad Ischl, de SchafbergBahn, de steilste tandwielbaan van Oostenrijk. Vanaf de 1783 meter hoge Schafberg heb je een fabuleus uitzicht over de Salzkammerbergen. Of stap beneden op de raderstoomboot Kaiser Franz Josef I.
  • De 7 merenwandeling: in Slovenië (in de 14de eeuw deel van het Habsburgse Rijk). Wandel in 7 uur langs 7 meren, watervallen, valleitjes en machtige bergtoppen. Voor actieve toeristen biedt Slovenië een keur aan activiteiten, van wildwaterkajakken tot bergbeklimmen.
  • Koffiehuizentoer: de Tourist Office van Triëst, hoek Piazza Unità d’Italia, heeft een kaart waarmee je langs ‘Weense’ koffiehuizen als Tommaseo, Caffè degli Specchi, Stella Polare, Torinese, Urbanis en Caffè San Marco kunt wandelen. Bestel een ‘nero’, onze espresso.

Wil je meer weten over activiteiten langs de Habsburgse route? Bekijk dan de top 10 activiteiten mét video.

Topvakantie: 3 landen in 1 vakantie mét ledenvoordeel

Ontdek 3 landen in één autorondreis met ANWB Ledenreizen. Reis in het spoor van de Habsburgers van Bad Goisern in Oostenrijk, naar de historische stad Maribor in Slovenië en Triëst in Italië. Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt!

Bekijk aanbieding Habsburgse route

Speciaal voor jou geselecteerd