Ferry en drive: 8 vaarrassende routes

Natuurlijk kun je per vliegtuig naar Spanje, Noorwegen, IJsland of Griekenland. Maar wat is er nu mooier dan je eigen auto op een ferry te rijden, en de echte golven af te wisselen met golvend asfalt?

De mooiste slow travel routes

We zetten 8 boot & auto-combi’s voor slow travel op z’n best op een rijtje. Van een ferry naar IJsland tot eentje naar Italië en Griekenland, waar ga jij naartoe?

Start in Hoek van Holland en dobber in 7 uur naar Harwich voor de route Cambridge, Oxford om via Dover - Calais weer terug naar Nederland te rijden.

Hét rondje voor de beginnende ferry’ist. Vanuit ons eigen Hoek van Holland dobber je in een kleine zeven uur naar het Engelse Harwich. Daar ligt het Empire al voor je wielen. Rijd je naar de charmante Cotswolds, het rustieke East Anglia of durf je het verkeer in Londen aan? Wij tippen een rit rond de hoofdstad, langs Engelse klassiekers. Zoals de universiteitssteden Cambridge en Oxford, en de Theemsvallei, waar je stuit op kostscholen (Eton), kastelen (Windsor Castle) en roeistadjes (Henley) met de sfeer van vervlogen tijden. Zak rustig af naar Dover en steek Het Kanaal over, onder toeziend oog van witte krijtrotsen. De overtocht naar Calais duurt slechts 1,5 uur, op een heldere dag zie je La Douce France haarscherp liggen. Grootste uitdaging van deze beginnersreis: links rijden bij onze westerburen.

Routerapport

✓ Ferry Hoek van Holland - Harwich met Stena Line, vaartijd 6:30 uur
✓ Auto Harwich - Dover, via o.m. Cambridge, Oxford, Theemsvallei, circa 500 km
✓ Ferry Dover - Calais, 1:30 uur
✓ Auto Calais - Utrecht 330 km

Minimale reisduur: 4 dagen

Boek overtocht met ledenvoordeel

Bij deze overtocht combineer je Frankrijk, Engeland en Spanje met elkaar via de Golf van Biskaje.

Zuid-Engeland combineren met Noord-Spanje? Dat kan, dankzij de ferry Plymouth – Santander. Steek hiervoor eerst over naar Zuid-Engeland, bijvoorbeeld vanaf het Noord-Franse Duinkerken. Twee uur later zit je dan al tussen de pubs en fish & chips-shops van Dover. Volg de schitterende Engelse zuidkust, meanderend door de graafschappen Kent, East Sussex, West Sussex, Hampshire, Dorset en Devon, tot je Plymouth bereikt. Monster hier aan voor de ‘slechts’ 20 uur lange oversteek naar Santander. Een route voor de liefhebber van het betere schommelwerk, want de Golf van Biskaje staat niet bekend als een tam zeetje. Werken de weergoden wél mee, houd dan een verrekijker bij de hand, want je ziet dan vanaf het dek in dezelfde Golf vrijwel zeker dolfijnen of walvissen. De kans is zelfs zo groot dat er speciale whale watch-cruises worden georganiseerd op deze route. Een kleine dag later meert het schip af in Santander. Stad aan de noordkust van een land dat wij van harte aanbevelen: Spanje. En daarna bijvoorbeeld via het nabijgelegen San Sebastián of Bordeaux en La Rochelle naar huis.

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Duinkerken 290 km 
✓ Ferry Duinkerken - Dover met DFDS Seaways, 2 uur 
✓ Auto Dover - Plymouth 500 km 
✓ Ferry Plymouth - Santander met Brittany Ferries, 20 uur 
✓ Auto Santander - Utrecht 1480 km 

Minimale reisduur: 8 dagen

Neem de tijd voor deze reis door 7 landen en over 4 zeepassages. Start met Calais - Dover. En steek bij Pembroke over naar Rosslare.

7 landen, 4 zeepassages, evenzoveel ferry’s en een slordige 1500 kilometer rijden! Deze zeehopreis voert je door alle landen en langs talloze hoogtepunten van de Britse eilanden. Ferry 1 neem je in Calais (tussenstand: 2 bezochte landen), vanwaar je vaart naar het Engelse Dover. Het vertrekpunt voor de rit naar havenstad Pembroke in Wales (tussenstand: 4 landen), gelegen op het gekmakend mooie schiereiland Pembrokeshire. Bedwing dan de Ierse Zee, varend naar Rosslare, en toer door zowel de Ierse Republiek als Noord-Ierland (tussenstand: 6 landen) naar Belfast. Vanuit de Noord-Ierse hoofdstad stoom je in zo’n twee uur naar het Schotse gehucht Cairnryan (tussenstand: 7 landen), en dat is je springplank voor een rit door The Highlands, langs het Meer van Loch Ness of door de onvolprezen Scottish Borders. Gestaag richting Newcastle, vanwaar je in pakweg 16 uur naar IJmuiden vaart.

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Calais 330 km 
✓ Ferry Calais - Dover 1:30 uur
✓ Auto Dover - Pembroke Engeland & Wales, 515 km 
✓ Ferry Pembroke - Rosslare 4 uur, Irish Ferries 
✓ Auto Rosslare - Belfast 335 km 
✓ Ferry Belfast - Cairnryan 2:15 uur, met Stena Line 
✓ Auto naar Newcastle 270 km 
✓ Ferry Newcastle - IJmuiden, 16 uur, met DFDS Seaways 

Minimale reisduur: 10 dagen

Boek overtocht met ledenvoordeel

Deze overtocht is voor de echte liefhebber. Maak in 47 tot 66 uur de oversteek van Denemarken naar IJsland.

De spannendste ferry in dit dossier is ongetwijfeld de Smyril Line, een route die Denemarken met IJsland verbindt. Jawel: IJsland! Om hier te komen doorkruis je dik 1500 kilometer aan open Noordzee en Atlantische Oceaan, dit is geen traject voor landrotten. In totaal ben je (afhankelijk van de reisperiode) 47 tot 66 uur onderweg naar de Oost-IJslandse haven Seyðisfjörður. Maar dan heb je ook wat. Zoals een tussenstop in Tórshavn op de Faeröer Eilanden. Maar vooral de kans om droombestemming IJsland eens goed te ontdekken met je eigen wagen. Vanuit Seyðisfjörður kun je twee kanten op: volg de IJslandse Ringweg met de klok mee of tegen de klok in. Wij raden het laatste aan. De attracties liggen onderweg voor het oprapen: lavavlaktes, giga-gletsjers, watervallen, geisers, verlaten wegen tot aan de einder en de übercoole hoofdstad Reykjavik. De misschien wel mooiste plek bewaar je vrijwel voor het laatst: het met ijsbergen en zeehonden gevulde gletsjermeer Jökúrsárlon. Terug in Seyðisfjörður móét je weer dezelfde ferry terugnemen, want er is geen enkele andere veerdienst naar het eiland.

Routerapport

✓ Auto Utrecht – Hirtshals 950 km/10 uur 
✓ Ferry Hirtshals – Seyðisfjörður, via Tórshavn, 47 tot 66 uur, retour Smyril Line 
✓ Auto Seyðisfjörður – Reykjavik – Seyðisfjörður 1450 km. 
✓ Ferry Seyðisfjörður – Hirtshals, via Tórshavn, vaartijd 47 tot 66 uur 
✓ Auto Hirtshals - Utrecht 950 km

Minimale reisduur: 12 dagen

Rijd naar het Italiaanse Bari en cruise via Corfu naar Patras op het vaste land van Griekenland.

Naar Griekenland met je eigen auto, daar moet je sowieso wat moeite voor doen. Voor deze Adriatische Giro rijd je eerst naar het in Zuid-Italië gelegen Bari, een rit van 1950 kilometer vanuit Utrecht, met onderweg honderd mooie mogelijke plekken voor een stop, zoals Bazel of Bologna. Vanaf Bari cruise je via Corfu en Igoumenitsa naar Patras, op het Griekse schiereiland Peloponnesos. Tip: maak een strandstop op Corfu. De aankomst in Griekenland is tegelijk de start van een avontuurlijke autorit. Niet alleen door het land der goden zelf, voor je route naar de volgende haven kun je kiezen uit de wegen van Macedonië, Albanië, Servië, Montenegro, Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Of rij desgewenst door al deze landen. Sla het Meer van Ohrid en de Baai van Kotor in elk geval niet over en volg de bloedstollend mooie Dalmatische Kust noordwaarts. Tot Split, waar het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus al 17 eeuwen lang het hart vormt van de stad, en waar je de ferry terug neemt naar Ancona, een stad in de Italiaanse Marche-streek.

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Bari 1950 km 
✓ Ferry Bari-Corfu Stad*- Igoumenitsa* - Patras, met Superfast, ca. 16 uur of Anek 
✓ Auto Patras - Split (via o.m. het Meer van Ohrid) 1210 km. 
✓ Ferry Split - Ancona ca. 11 uur. Met SNAV of met Jadrolinija of met Blue Line Ferries 
✓ Auto Ancona - Utrecht 1460 km

Minimale reisduur: 14 dagen
*een tussenstop is mogelijk

Met deze route rijg je de Côte d'Azur, Italiaanse Bloemenrivièra, Sardinië en Corsica aan elkaar.

De Côte d’Azur, de Italiaanse Bloemenrivièra, Sardinië of Corsica? Waarom zou je kiezen, want met 3 ferry-overtochten rijg je dit kwartet subtropische toppers gemakkelijk aan elkaar. Maak bijvoorbeeld vanuit het Franse Toulon de oversteek naar L’Île-Rousse op Corsica, een havendorp waar je direct stuit op het eerste droomstrand: wit zand langs helder water. Doorkruis het even mooie als woeste eiland van Napoleon, richting Bonifacio. Een op rotskliffen balancerend stadje, dat niet alleen een hoogtepunt is, maar ook de vertrekhaven van de boot naar Santa Teresa Gallura op Sardinië. Vlakbij de heldere baaitjes, witte strandjes en micro-eilandjes van Nationaal Park Maddalena. Blijf hier een week hangen of toer het eiland rond, dat maakt niet zoveel uit. Zo lang je uiteindelijk maar de ferry van Olbia naar Livorno neemt. Deze Italiaanse havenstad is slechts twee uur rijden verwijderd van Cinque Terre. Dus waarom niet nog een paar dagen hier wandelen langs de wijnterrassen en door de tegen de kust geplakte droomdorpen?

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Toulon 1270 km 
✓ Ferry Toulon - L’Île- Rousse, Corsica Ferries, 6,5 uur 
✓ Auto naar Bonifacio, langs de westkust, 180 km. 
✓ Ferry Bonifacio - Santa Teresa Gallura, Moby Lines, 1 uur of Saremar, 1 uur 
✓ Auto naar Olbia/Golfo Aranci via noord-& westkust en het binnenland, 460 km. 
✓ Ferry Olbia/Golfo Aranci - Livorno, Moby Lines. of Corsica Ferries vaartijd van 6:30 uur tot 11 uur. 

Minimale reisduur: 12 dagen

Combineer diverse ferry-overtochten voor een indrukwekkende en afwisselende tocht langs de Baltische kustlijn.

De Oostzee behoort tot ‘s werelds populairste cruisegebieden. Niet zo gek, want de Baltische kustlijn heeft bizar veel te bieden. Indrukwekkende scheren en kliffen, talloze historische plekken, akelig hippe steden (Stockholm!) en bizarre natuurfenomenen, zoals de Litouwse Sahara. Zo’n cruise kun je zelf à la carte samenstellen. Gewoon, door enkele ferry-overtochten aan elkaar te plakken, afgewisseld met fraaie etappes per auto. Deze Grand Tour biedt een mix van het betere vaarwerk en heerlijke autoritten. Van Noord-Duitsland naar Zweden, van Stockholm naar Finland, van Helsinki naar Tallinn, en na een rit door de drie Baltische staten vaar je vanaf het Litouwse Klaipeda terug naar Duitsland. De ware avonturier plakt hier nog dan een retourtje Sint-Petersburg vanuit Helsinki aan (15 uur varen enkele reis). Zorg wel dat je alle grensformaliteiten vooraf al hebt geregeld, want Russische douaniers zijn geen liefhebbers van spontane acties.

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Rostock 600 km
✓ Ferry Rostock - Trelleborg 6 à 7:30 uur, met Stena Line of TT Line, 6 à 7 uur
✓ Auto Trelleborg - Stockholm via Karlskrona, 730 km
✓ Ferry Stockholm - Åland Eilanden*- Turku met Viking Line, 11 uur of Tallink, 12.15 uur
✓ Auto Turku - Helsinki 165 km
✓ Ferry Helsinki - Tallinn, 2 uur, met Tallink, Eckerö of Viking Line
✓ Auto naar Klaipeda, 635 km
✓ Ferry Klaipeda - Kiel, DFDS Seaways, circa 21 uur
✓ Auto Kiel - Utrecht 530 km

Minimale reisduur: 14 dagen
*een tussenstop is mogelijk

Deze Scandanavische tour start in het Deense Hirtshals. Vaar vervolgens via het Noorse Stavanger naar Bergen. Rijd vervolgens terug via het Zweedse Göteborg.

Ferry’s horen bij Scandinavië als Pippi bij Langkous. Niet alleen moet je ter plekke vaak per boot een fjord of meer bedwingen, er is ook geen betere manier om naar het hoge noorden te reizen.  Desondanks vangt deze route aan met een flinke rit door vrijwel heel Denemarken, naar de havenplaats Hirtshals in het uiterste punt- je van Noord-Jutland. Hier neem je dan een luxe ferry die je – via een tussenstop in Stavanger & cruisend langs de Noorse westkust – naar Hanzestad Bergen voert. Daar zit je dan in ultiem Noorwegen, tussen diepgesneden fjorden, glimmende gletsjers, puntige bergtoppen en woeste watervallen. Rijd je in zuidelijke richting, naar het Zweedse Göteburg, dan bedaart het landschap. Toeren langs roodhouten boerderijen, rollende weilanden, eeuwig zingend naaldwoud en verstilde meren, ook dat is Scandinavië.

Routerapport

✓ Auto Utrecht - Hirtshals 950 km 
✓ Ferry Hirtshals - Bergen, met Fjordline 
✓ Auto Bergen - Göteburg 750 km. 
✓ Ferry Göteburg - Kiel met Stena Line, 14:30 uur
✓ Auto Kiel - Utrecht, 530 km

Boek overtocht met ledenvoordeel 

Duur en afstand

De genoemde afstanden zijn de directe afstanden tussen ferryhavens, eventueel met een of enkele vermelde tussenstops. Reken voor bijvoorbeeld het bezoeken van attracties en omwegen voor accommodaties op zo’n 200 tot 500 extra autokilometers per route. De genoemde reisduur is het absolute minimum voor de betreffende route, inclusief de reis van/naar Nederland. Voor wie er een echte slow travel-reis van wil maken, raden wij aan het genoemde aantal dagen minimaal te verdubbelen. Alle routes zijn ook in de tegenovergestelde richting af te leggen.