9x duurzamer op vakantie

Beperk je footprint met deze 'groene' reizen

Geen enkele vakantie is 100 procent duurzaam, maar met deze reizen beperk je je ecologische footprint. Met de e-bike langs de Friese elf steden of in de touringcar naar Wenen? Aan jou de keus!

1. Nieuw! De elektrische autorondreis

Elektrische autorondreizen zijn een nieuw fenomeen. Pharos Reizen biedt er maar liefst vier aan: naar Noorwegen, Schotland, Duitsland en door de Benelux. De reizen zijn voorgereden en getest in volledig elektrische auto’s. Ze voeren langs hotels met gecheckte laadpunten via routes zonder barrières. Geruisloos e-toeren langs de Noorse Fjorden (met vele voordelen zoals geen tol, korting op ferry's, gratis parkeren op openbare plekken) of door de schitterende Schotse hooglanden. Helemaal anno 2020.
Proberen? Bekijk de elektrische rondreizen

2. It giet oan: Elfstedentocht op de (e-)bike

De Friese Elfstedentocht is bijna een móetje voor iedere stoere Nederlander die wind en water niet schuwt en zich graag laat verleiden door het moois dat onze Friese steden bieden. Van prachtige monumenten en bijzondere musea tot malsgroene weides, blinkende meren en dijken met molens. Trap (zonder bagage) van hotel naar hotel en verken de provincie die de Friezen zelf ‘it bêste lân fan d'ierde’ vinden.
Rij met ons de Elfstedenfietstocht

3. Gezinspret: fietsen langs Loire-kastelen

Kastelen, abdijen en wijnvelden zijn het decor van deze sportieve fietstocht voor het hele gezin. De route rolt relaxed langs de schitterende Loire, maar glooit ook op en neer langs grotwoningen en een 'Bioparc' vol wilde dieren. Leuk voor de kinderen! Slapen doe je op superleuke campings - eentje middenin de Loire tegenover het indrukwekkende kasteel Saumur - met zwembaden, wellness en kajaks. Je kunt zo de gezinstent in. Tip: plaats over in de auto? Deel je voiture op de heenreis vanuit Nederland met andere vakantiegangers! Misschien ANWB-leden die dezelfde reis maken.
Ook zin in een fietsvakantie in de Loire?

4. Verwennerij: wandelen in de Algarve

Toegegeven, wie wil wandelen in Portugal ontkomt (bijna) niet aan een vlucht. Maar ter plekke verplaats je je voornamelijk met de benewagen. De 8-daagse groepswandelreis van ANWB Ledenreizen is vooral een verwenreis. Je logeert in Vila Galé Albacora, een fraai viersterrenhotel waar je kunt wellnessen, zwemmen en uitrusten. Daarnaast vul je je dagen met korte wandelingen (4-12 km). Onder meer langs de Guadianarivier, door de groene heuvels in het achterland, langs zandstranden, oude stadjes en forten. Ook het historische Tavira en een fietstocht naar het wondermooie Cacelha Velha staan op het programma.
Zin om te wandelen én te relaxen in Algarve?

5. Met de stroom mee: fietsen langs de Donau

Tussen Passau en Wenen volg je de machtige stroom van de Donau. Veel inspanning kost dat niet, zeker niet op een (leen) e-bike waarmee je soepeltjes afslaat om de fraaie steden te bezoeken. Dat zijn ondermeer Wachau, Linz, Enns, Perg, St. Florian en Melk (beide met prachtig klooster) en tot slot Wenen, stad van Mozart, Strauss, Klimt en Hundertwasser en vele andere. Tip: neem de boot terug naar (station) Passau. Tip: het startpunt Passau is vanuit Nederland uitstekend per trein bereikbaar, met de ICE Amsterdam-München-Passau.
Fiets met ons langs de Donau

6. Comfortabel per bus: ontdek Wenen en het Wienerwald

De touringcar wordt vaak over het hoofd gezien in de discussie over bewust reizen. Maar zelfs als de bus maar voor een derde is gevuld, is hij nog zo'n vier keer zuiniger dan de auto! Daarom is deze 8-daagse busreis naar Wenen en het Wienerwald een prima optie voor 'groene' reizigers. Vanuit Nederland brengt een luxe touringbus je naar het hart van het Wienerwald waar je uitstapt in Wenen. Heerlijk op je gemak verken je stad en omgeving met highlights als slot Schönbrunn (het barokke zomerpaleis van de voormalige Oostenrijkse keizers), het stokoude stadje Enns en het beroemde klooster in Melk.
Zin in een busreis? Bekijk onze 8-daagse busreis naar Wenen en het Wienerwald

7. Historisch tintje: fietsen door de Gouden Eeuw

Fietsen en tegelijkertijd historisch bijgespijkerd worden. Hoe mooi is dat? Op de 8-daagse hotelreis van Pharos Reizen fiets je op een (gehuurde) e-bike langs de mooiste steden uit de Hollandse Gouden Eeuw: Amsterdam, Delft, Dordrecht, Den Haag, Naarden, Amersfoort en Utrecht. Het landschap varieert van Hollands polderland tot de glooiende Veluwe en het romantische IJsselmeer. Op z'n mooist is deze tocht in het voorjaar als de bollenvelden in bloei staan. Dagelijks circa 55-60 km.
Fiets met ons mee door de Gouden Eeuw

8. In Griekse sferen: wandelen op Chalkidiki

Het leuke van wandelparadijs Chalkidiki, een schiereiland in Noord-Griekenland, is dat er nog weinig Nederlanders komen. Wees een van de eersten! Je vliegt op Thessaloniki, maar de rest van je vakantie leg je voornamelijk op eigen kracht af. ANWB Ledenreizen neemt je mee naar Athos, het meest oostelijke schiereiland van Chalkidikí. Je wandelt van dorp naar dorp, over schaduwrijke bospaden, langs de stranden van het eiland Amouliani, naar de geboortegrond van wijsgeer Aristoteles en de met mythen omgeven kloosters van de monnikenrepubliek Athos. Je overnacht tussen groene tuinen, direct aan zee en strand, in viersterrenhotel Xenia.
Lekker wandelen met de ANWB op Chalkidiki

9. Drie-landen-punt: fietsen rond de Bodensee

Ooit in één week door Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland gefietst? Dat wordt opscheppen door de kids, en dit is nog maar een van de highlights van deze stoere gezinsfietstocht. Onderweg lonken allerlei uitstapjes, zoals de Apenberg in Salem, het Zeppelinmuseum in Friederichshafen en de kabelbaan met spectaculaire adelaarsshow in Bregenz. Tip: per trein is de Bodensee in circa 8,5 uur bereikbaar (Utrecht - Salem). Houd rekening met minimaal drie keer overstappen.

Meer zien van deze fietstocht? Bekijk de reis van ANWB Vakantiereporters Lotte en Leonie. Meteen boeken kan natuurlijk ook

 

Tóch met het vliegtuig?

ANWB compenseert de CO2-uitstoot door projecten te stimuleren die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen.

Speciaal voor jou geselecteerd