9x duurzaam op vakantie

Geniet van deze groene reizen

Steeds meer mensen willen duurzaam op vakantie. Met deze selectie aan groene reizen blijft je footprint beperkt. Neem trein, bus of elektrische auto, pak de fiets of ga te voet.

Elfstedentocht op de (e-)bike

De Friese Elfstedentocht is bijna een móetje voor iedere stoere Nederlander die wind en water niet schuwt en zich graag laat verleiden door het moois dat onze Friese Elfsteden bieden. Van prachtige monumenten en bijzondere musea tot malsgroene weides, blinkende meren en dijken met molens. Trap (zonder bagage) van hotel naar hotel en verken de provincie die de Friezen zelf ‘it bêste lân fan d'ierde’ vinden.
Bekijk de Elfstedenfietstocht bij Pharos

4x geruisloos e-toeren

Nieuw in het Pharos-programma zijn vier 'elektrische rondreizen' naar Noorwegen, Schotland, Duitsland en door de Benelux. Deze reizen zijn voorgereden en getest in volledig elektrische auto’s. Ze voeren langs hotels met gecheckte laadpunten via routes zonder barrières. Geruisloos e-toeren langs de Noorse Fjorden (met veel voordelen zoals geen tol, korting op ferry's, gratis parkeren op openbare plekken) of door de schitterende Schotse hooglanden. Helemaal anno 2020.
Bekijk de elektrische rondreizen

Gezinsfietstocht langs Loire, campings en kastelen

Kastelen, abdijen en wijnvelden zijn het decor op deze sportieve fietstocht voor het hele gezin. De route rolt relaxt langs de schitterende Loire, maar glooit ook op en neer langs grotwoningen en een 'Bioparc' vol wilde dieren. Slapen doe je op superleuke campings - eentje middenin de Loire tegenover het indrukwekkende kasteel Saumur - met zwembaden, wellness en kajaks. Je kunt zo de gezinstent in. 
Zin in een 8 of 15-daagse fietsvakantie in de Loire?

Wandelreis met verwenfactor in de Algarve

Deze 8-daagse groepswandelreis is vooral een verwenreis. Je logeert in Vila Galé Albacora, een fraai viersterrenhotel. Behalve hier wellnessen, zwemmen en uitrusten vul je de dagen met korte wandelingen (4-12 km). Ondermeer langs de Guadianarivier, door de groene heuvels in het achterland, langs zandstranden, oude stadjes en forten. Ook het historische Tavira en een fietstocht naar het wondermooie Cacelha Velha staan op het programma. 
Zin om te wandelen én te relaxen in Algarve?

Stroom mee langs de Donau

Tussen Passau en Wenen volg je de machtige stroom van de Donau. Veel inspanning kost dat niet, zeker niet op een (leen) e-bike waarmee je soepeltjes afslaat om de fraaie steden te bezoeken. Dat zijn ondermeer Wachau, Linz, Enns, Perg, St. Florian en Melk (beide met prachtig klooster) en tot slot Wenen, stad van Mozart, Strauss, Klimt en Hundertwasser en vele andere. Tip: neem de boot terug naar (station) Passau. 
Bekijk de 9-daagse fietsreis langs de Donau van Pharos

Busreis Wenen en het Wienerwald

Voor wie min of meer groen* wil reizen (en wie wil dat niet?) is deze 8-daagse busreis naar Wenen een optie. Vanuit Nederland brengt een luxe touringbus je naar het hart van het Wienerwald waar je uitstapt in Wenen. Heerlijk op je gemak verken je stad en omgeving met highlights als slot Schönbrunn (het barokke zomerpaleis van de voormalige Oostenrijkse keizers), Enns het oudste stadje van Oostenrijk en het beroemde klooster in Melk.

* Zelfs als een touringbus maar voor een derde gevuld is, is hij zo’n vier keer zuiniger dan de auto. Hiermee is de bus gelijkwaardig aan een gemiddelde internationale trein en zorgt hij voor zo’n tien keer minder uitstoot per persoon per kilometer dan het vliegtuig.
Bekijk onze 8-daagse busreis naar Wenen en het Wienerwald

Gouden steden en groene natuur

Op deze 8-daagse hotelreis fiets je op een (gehuurde) e-bike langs de mooiste steden uit de Hollandse Gouden Eeuw: Amsterdam, Delft, Dordrecht, Den Haag, Naarden, Amersfoort en Utrecht. Het landschap varieert van Hollandse polderland en de glooiende Veluwe maar komt ook langs het IJsselmeer en de Noordzee. Op z'n mooist is deze tocht in het voorjaar als de bollenvelden in bloei staan. Dagelijks ca 55-60 km.
Maak ook deze fietsreis door de Hollandse Gouden Eeuw

Lichte groepswandelreis Chalkidiki, Noord-Griekenland

Wandelen is misschien wel de mooiste manier om de omgeving in je op te nemen. Op Athos, het meest oostelijke schiereiland van Chalkidikí, wandel je van dorp naar dorp, over schaduwrijke bospaden, langs de stranden van het eiland Amouliani, naar de geboortegrond van wijsgeer Aristoteles en  de met mythen omgeven kloosters van de monnikenrepubliek Athos. Je overnacht tussen groene tuinen, direct aan zee en strand, in viersterrenhotel Xenia.
Ga met de ANWB wandelen op Chalkidiki

Fietsen rond de Bodensee

Ooit in één week door Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland gefietst? Dat wordt opscheppen door de kids na deze stoere gezinsfietstocht. Je duikt natuurlijk ook even de Bodensee in! Onderweg lonken allerlei uitstapjes, zoals de Apenberg in Salem, het Zeppelinmuseum in Friederichshafen en de kabelbaan met spectaculaire adelaarsshow in Bregenz. Per trein is de Bodensee in ca 8 uur bereikbaar (Utrecht - Salem). 

Meer zien van deze fietstocht? Bekijk hieronder dan de reis van de ANWB Vakantiereporters Lotte en Leonie.  Of je kan de fietsreis ook gelijk boeken.


Tóch met het vliegtuig?

ANWB compenseert de CO2 door projecten te stimuleren die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen.

Enthousiast geworden? Bekijk ook eens deze tips: