9x duurzamer op vakantie

Beperk je footprint met deze 'groene' reizen

Geen enkele vakantie is 100 procent duurzaam, maar met deze reizen beperk je de ecologische footprint. Met een elektrische auto door Noorwegen of Schotland? Wandelen op 'het bloemeneiland' of met een e-bike langs de Friese elf steden? Aan jou de keus! Zit jouw volgende reis ertussen? 

1. Elfstedentocht op de (e-)bike

De Friese Elfstedentocht is bijna een móetje voor iedere stoere Nederlander die wind en water niet schuwt en zich graag laat verleiden door het moois dat onze Friese steden bieden. Van prachtige monumenten en bijzondere musea tot malsgroene weides, blinkende meren en dijken met molens. Trap (zonder bagage) van hotel naar hotel en verken de provincie die de Friezen zelf ‘it bêste lân fan d'ierde’ vinden.
Rij met ons de Elfstedenfietstocht

2. Fietsen in Oostenrijk, langs de Donau

Tussen Passau en Wenen volg je de machtige stroom van de Donau. Veel inspanning kost dat niet, zeker niet op een (leen) e-bike waarmee je soepeltjes afslaat om de fraaie steden te bezoeken. Dat zijn ondermeer Wachau, Linz, Enns, Perg, St. Florian en Melk (beide met prachtig klooster) en tot slot Wenen, stad van Mozart, Strauss, Klimt en Hundertwasser en vele andere. Tip: neem de boot terug naar (station) Passau. Tip: het startpunt Passau is vanuit Nederland uitstekend per trein bereikbaar, met de ICE Amsterdam-München-Passau.
Ga op 9-daagse fietsreis langs de Donau.

3. Een wijnreis naar Piemonte, Italië

Je stapt op de trein in Nederland en weer uit in Milaan, Italië. Daar pak je de auto naar Piemonte, sinds 2014 Unesco-werelderfgoed en een landschap met de beste wijngaarden van Italië. Ondertussen verblijf je in stijlvolle accommodaties tussen de heuvels en dichtbij charmante stadjes, waar je geniet van de zon en de beste wijnen. Stuk voor stuk verblijfplaatsen waar je helemaal kunt opladen. Uiteraard kan de elektrische auto dat ook. 

Bekijk deze 10-daagse rondreis door Piemonte, Italië

4. Wandelen op zonnig Madeira

Het Portugese eiland Madeira staat bekend als het 'bloemeneiland'. Wandel er langs levadas, bewonder prachtige botanische tuinen en bezoek het vissersplaatsje Camara de Lobos. Het subtropische klimaat in combinatie met de betoverende natuur zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Je hebt één hotel als uitvalsbasis en onder deskundige, Nederlandse ANWB-reisleiding maak je lichte wandelingen (2-4 uur) naar de mooiste plekken van het ‘eiland van de eeuwige lente’.

Bekijk de 8-daagse wandelvakantie in Madeira.

5. Met de trein door Transsiberië

Als dit geen droomreis is? Je slaapt 9 nachten aan boord van een trein en de andere in sterrenhotels in diverse steden. In twee weken reis je van Moskou via Mongolië naar Beijing. Onderweg kom je door adembemende landschappen, zoals uitgestrekte taiga’s en steppen, het bijzondere Baikal Meer, de Mongoolse graslanden en de Gobiwoestijn. Onderweg stap je uit in steden waar je culture ondekkingsreis verder gaat. De comfortabele Tsarengoud Express trein is ‘s werelds meest fascinerende spoorlijn en zeer comfortabel. Alles is aan boord: van douche en dinerzaal tot bed.

Bekijk de 16-daagse reis naar Moskou, Mongolië en Beijing.

6. Fiets dwars door Duitsland

Je volgt elke dag een stukje van de fietsroute, maar je hoeft niet te sjouwen met spullen. Deze worden namelijk alvast voor je vervoerd naar de volgende bestemming. Zo kan jij vrij genieten van een fietsvakantie, zonder dat het te zwaar is. Stoppen op de plekken waar jij wilt, in leuke stadjes en elke dag genieten van het uitzicht op de Elbe. 

Bekijk de 8-daagse fietsvakantie langs de Elbe.

7. Nederland: op de fiets door de Gouden Eeuw

Fietsen en tegelijkertijd historisch bijgespijkerd worden. Hoe mooi is dat? Op de 8-daagse hotelreis van Pharos Reizen fiets je op een (gehuurde) e-bike langs de mooiste steden uit de Hollandse Gouden Eeuw: Amsterdam, Delft, Dordrecht, Den Haag, Naarden, Amersfoort en Utrecht. Het landschap varieert van Hollands polderland tot de glooiende Veluwe en het romantische IJsselmeer. Op z'n mooist is deze tocht in het voorjaar als de bollenvelden in bloei staan. Dagelijks circa 55-60 km.
Bekijk deze 8-daagse fietsvakantie in Nederland.

8. Met het gezin fietsen rond de Bodensee

Ooit in één week door Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland gefietst? Dat wordt opscheppen door de kids, en dit is nog maar een van de highlights van deze stoere gezinsfietstocht. Onderweg lonken allerlei uitstapjes, zoals de Apenberg in Salem, het Zeppelinmuseum in Friederichshafen en de kabelbaan met spectaculaire adelaarsshow in Bregenz. Tip: per trein is de Bodensee in circa 8,5 uur bereikbaar (Utrecht - Salem). Houd rekening met minimaal drie keer overstappen. Meer zien van deze fietstocht? 
Bekijk deze avontuurlijke fietsreis voor families.

9. De elektrische autorondreis

Elektrische autorondreizen zijn een nieuw fenomeen. ANWB Pharos Reizen biedt er maar liefst vier aan: naar Noorwegen, Schotland, Duitsland en door de Benelux. De reizen zijn voorgereden en getest in volledig elektrische auto’s. Ze voeren langs hotels met gecheckte laadpunten via routes zonder barrières. Geruisloos e-toeren langs de Noorse Fjorden (met vele voordelen zoals geen tol, korting op ferry's, gratis parkeren op openbare plekken) of door de Benelux of Duitsland met hotels waar je kunt opladen. 
Proberen? Bekijk de elektrische rondreizen

Tóch met het vliegtuig?

ANWB compenseert de CO2-uitstoot door projecten te stimuleren die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen.

Speciaal voor jou geselecteerd