Verrassend dichtbij - Leipzig

Op 611 km vanaf Utrecht

Leipzig is ideaal voor een korte vakantie dichtbij: De stad zit vol met verhalen. Oud en nieuw staan er letterlijk zij aan zij. Qua sfeer is deze stad te vergelijken met Berlijn, maar dan wat kleiner en gemoedelijker. 

Doen en zien in Leipzig

Ondanks de verwoestingen tijdens WOII en de stilstand in de DDR-tijd, heeft de stad zich gevormd tot een hippe, populaire plek waar heden en verleden elkaar afwisselen. Denk aan pleinen waar muzikanten spelen en musea in de huizen waar muziekmeesters als Bach en Mendelssohn hebben gewoond.

Geschiedenis tijdens de muziekroute

Ontdek de geschiedenis van Leipzig: loop de zogenoemde Muziekroute, bezoek het Mendelssohn Haus (Goldschmidtstrasse 12), het Bach Museum (Thomaskirchhof 15) of het Robert Schumann Haus (Inselstrasse 18) voor een portie muziekhistorie.

Eten en drinken op de Karl-Liebknecht-Strasse

Op de Karl-Liebknecht-Strasse vind je veel cafés waarvan een aantal in verlaten gebouwen zijn gehuisvest. Je vindt er ook internationale restaurants, kleurrijke barretjes en pubs, gezellige borrellocaties en een aantal clubs. Voor kunst ga je naar de Karl-Heine-Strasse, middenin kunstenaarswijk Plagwitz, waar veel kunstenaars wonen en werken.

Allermooiste museum

Het Altes Rathaus (oude stadhuis) op de markt is volgens de locals een van de mooiste Duitse renaissance gebouwen. Het valt gelijk op als je op de markt van Leipzig loopt. Sinds 1909 is hier het Stadtgeschichtliches Museum gevestigd, een van de grootste cultuurhistorische musea met zo’n 500.000 tentoonstellingstukken.

Bezoek aan de Oude Baumwollspinnerei

In het kader van cultuur: de oude Baumwollspinnerei in de wijk Neulindenau is opgericht in 1884 en zou uitgroeien tot een complex van bijna 10 hectare. Het terrein is nu industrieel erfgoed waar kustenaars wonen en werken. Elke dag (behalve zondag) kun je een rondleiding krijgen over het complex. Regelmatig vinden er evenementen plaats en ’s zomers is er buiten een openluchtbioscoop.

Praktisch Leipzig

Ben je enthousiast geworden over Leipzig? Plan je route en boek zelf je hotel via Booking.com: jouw korte vakantie naar Leipzig kan beginnen!

Deze steden zijn ook heel leuk voor een paar dagen weg:

Münster
Rheinland-Pfalz
Ieper, Aalst en Dendermonde
Brugge en Gent
Leuven
Mechelen
Malo-les-bains, Lens en Laon
Metz en Nancy