10x fenomenale natuur

Aanschouw de aarde op haar mooist. Van lichtgevend plankton op de Malediven tot betoverend mooie kersenbloesem in Japan. We vertellen je waar én wanneer je deze natuurfenomenen kunt zien. Pak je agenda maar.

1. Krabbenmigratie – Christmas Island, Indische Oceaan

Op dit eiland trekken aan het begin van het regenseizoen miljoenen rode krabben van het regenwoud naar de zee, om daar te paren en te broeden. De krabben lopen langzaam, ze doen er zo’n dag of achttien over.
Wanneer Aan het begin van het regenseizoen, oktober en november.
Hoe Vanaf het Australische Perth en Jakarta zijn er directe vluchten.

2. woestijnbloemen – Atacama, Chili

Enorme, rode rotspartijen, vulkanen met eeuwige sneeuw op de top, zoutvlaktes met meren en sjokkende lama’s. In de droogste woestijn van de wereld, midden in het Andesgebergte, is het overdag heet en `s nachts ijskoud. Heel af en toe regent het en dan staat de hele woestijn vol roze, gele, blauwe en paarse bloemetjes.
Wanneer September, maar alleen als er extreem veel regen valt.
Hoe Dagelijkse vluchten van de hoofdstad naar San Pedro de Atacama.

3. Vuurspuwende vulkaan - Tanna eiland, Vanuatu

De Yasur is een van de meest actieve, vuurspuwende vulkanen ter wereld. Als je er bovenop staat – 361 meter hoog – is het alsof je voor de poorten van de hel staat.
Wanneer Het hele jaar door.
Hoe Dagelijkse vluchten van Australië naar de eilandgroep Vanuatu in de Stille Oceaan. Vanaf het hoofdeiland, Efate, kun je met een binnenlandse vlucht of per boot naar het eiland Tanna.

4. Lichtgevend plankton – Vaadhoo Island, Malediven

Alsof de zee ’s nachts licht geeft. Fluorescerend plankton in de zee zien twinkelen, is een magische ervaring. Het fenomeen wordt veroorzaakt door het mechanisme van plankton om, onder meer, roofdieren af te schrikken.
Wanneer Op Vaadhoo Island maak je het hele jaar door een goede kans.
Hoe Geen directe vluchten vanaf Schiphol, wel via een overstap in Dubai, Istanbul of Abu Dhabi.

5. Trek van walvishaaien - Isla Mujeres, Mexico

Op volwassen leeftijd zijn ze gemiddeld negen meter lang, zó groot dat het spectaculair is om met deze reuzenwalvishaaien te zwemmen en te snorkelen. Ze hebben enorme bekken met rijen kleine tandjes, maar zijn ongevaarlijk, want ze lusten geen mensen: het zijn vegetariërs en ze eten alleen plankton. Voor wie niet met ze durft te zwemmen: ook vanaf de boot kun je de vriendelijke reuzen bekijken. Goedkoop zijn de snorkeltrips niet, reken op zo’n 120 euro per persoon.
Wanneer Tussen juni en september.
Hoe Vlieg van Amsterdam naar Cancún en vanaf daar neem je de boot die je in een halfuur afzet op Isla Mujeres (vrouweneiland).

6. Eeuwige bliksem – Meer van Maracaibo, Venezuela

Nergens ter wereld bliksemt het zó lang en zo intensief als hier boven het meer van Maracaibo aan de mond van de rivier Catatumbo in de staat Zulia. Gemiddeld zo’n tien uur achter elkaar, achtentwintig geluidloze bliksemflitsen per minuut en dat bijna driehonderd dagen per jaar.
Wanneer Het hele jaar door.
Hoe Vluchten gaan via Parijs of Panama naar de hoofdstad Caracas en dan ben je in één uur vliegen in Maracaibo.

7. Langste surfgolf – Amazone, Brazilië

Golven van meer dan vier meter hoog en twaalf kilometer lang, de Braziliaanse Pororoca is de droom van iedere surffanaat. Wel alleen voor profs: als je valt, kom je door de kracht van de golf niet meer overeind (en in het ondoorzichtig bruine Amazonewater wachten krokodillen). Kijken kan ook, lekker veilig vanaf een bootje.
Wanneer Februari en maart.
Hoe Van Rio en São Paulo dagelijks vluchten naar Belém. Dan nog drie uur rijden naar São Domingos do Capim.

8. Wonderschone bloesem - Japan

Zoals onze weermannen en –vrouwen proberen te voorspellen of er wel of geen Elfstedentocht komt, zo proberen de Japanse weerkanalen in de lente zo nauwkeurig mogelijk de komst van de sukara, de kersenbloesem, te voorspellen. Een wonderschoon sprookje.
Wanneer Tussen maart en april. De kersenbomen bloeien maar twee weken. Het Kersenbloesem-feest is in april.
Hoe Vanaf Schiphol vlieg je in elf uur rechtstreeks naar Tokio.

Zelf ervaren? 

Bekijk de 17-daagse groepsrondreis Japan

9. Zonsverduistering - wisselende locaties

In 1999 reden mijn vader en ik voor de zonsverduistering naar Zuid-Frankrijk. Met onze beschermende plastic brilletjes op zagen we hoe de maan voor de zon schoof en het een paar minuten nacht leek. De hele atmosfeer veranderde, alle vogels waren stil. Op de terugweg zwegen we.
Wanneer De eerstvolgende totale zonsverduistering op het vaste land van Europa zal plaatsvinden op 12 augustus 2026 bij het Noordpoolgebied, Groenland, IJsland en Spanje.

10. Vleermuizenmigratie - Zambia

Fascinerend hoe 8 miljoen strogeelkleurige fruit-vleermuizen tegen de schemering boven je hoofd vliegen en de lucht zwart kleuren. Op weg naar Zambia komen de zwermen graag langs het Kasanka National Park om daar massaal aan de vruchten van de musuku-bomen te eten.
Wanneer In november en december.
Hoe Met een tussenstop in Nairobi vlieg je van Amsterdam naar Lusaka’s Zambia en vanaf daar ligt het Kasanka National Park op driehonderdvijftig kilometer.

Van welk wonder der natuur ben jij onder de indruk?

Welke van deze 10 natuurwonderen is jouw favoriet? Of weet jij een veel mooier plekje op aarde, die niet in onze top 10 staat? Laat hieronder jouw reactie achter! We zijn erg benieuwd...

Misschien vind je dit ook interessant:

Top 10 mooiste stranden in Europa
Top 10 gevaarlijkste landingsbanen
Top 5 reisonwaarheden