Boedapest leukste stad van Europa

Kampioen juni 2016

Vrijzinnige stad

Opgepast Berlijn en Barcelona! Boedapest is hard op weg de leukste citytrip van Europa te worden. Wandel langs paleizen, badhuizen en door de swingende Joodse wijk met de spectaculaire ‘ruïne’-bars.

Tekst Harri Theirlynck fotografie Hans Zeegers

Hipster-gids András (41) leidde ons rond door Boedapest op zijn zelfgebouwde fiets. ‘Boedapest was vroeger een beetje saai maar leeft nu als nooit tevoren!’ ‘Fietsen is booming in Boedapest. Er zijn twaalf keer zoveel fietspaden als vijf jaar geleden. Een leenfiets is het eerste half uur gratis. Fiets langs de Donau-oever, over de Margarethabrug, langs het Parlementsgebouw, dwars door Pest naar Basiliek, Synagoge, Opera en Heldenplein.’

‘Ruïne-cafés’

‘Helemaal top in Boedapest: de ruïnepubs in de Joodse Wijk. Vervallen gebouwen en pleinen zijn omgetoverd tot ruige biercafés, retro-restaurants en swingende wijnbars. Szimpla Kertmon is de moeder van alle ruïnebars: jong en oud komen hier ’s avonds samen. En op zondag is het een boerenmarkt!’

Filmstad Boedapest

‘Vaak denk je: hè, ben ik hier niet eerder geweest? Dat komt door de vele films die in Boedapest zijn opgenomen. The Grand Budapest Hotel is gebaseerd op het gigantische Hotel Gellért, in stadsdeel Buda. En Boedapest speelde voor Peking in The Martian, voor Moskou in A Good Day to Die Hard en voor Londen in Being Julia.’

3 x lekker eten in Boedapest

Het beste gebak

van Boedapest vind je in Auguszt Törtenet (sinds 1870) aan de Kossuth Lajos. In het glimmende glazuur op de Dobos-cake (van de beroemde ‘zoetbakker’ Joseph Dobos) kun je bijna je haar kammen.

‘Oj, oj, oj!’ Helemaal Boedapest, een diner met klezmer-band: snelle Jiddische (bruilofts)muziek met viool, klarinet en accordeon, elke vrijdag in restaurant Spinoza in de Joodse wijk.

Goulash en vissoep mag je niet missen maar de lekkerste vleessoep met matzeballen eet je bij Macesz Bistro (Dob Utca 26) voor 3 euro.

3 x doen in Boedapest

In Pest ga je uit.

Naar de heuvels van Buda ga je voor het Burchtpaleis met museum en het mooiste uitzicht op de romantische Donau (klim naar het museumkoepeltje!)

Stap in de oudste metrolijn (1896) van het Europese continent. Lijn M1 (de ‘Millenniumondergrondse’) is een beleving, met zijn vertederende houten kassahuisjes.

Chillen in 360 Bar, rooftopbar met magnifiek uitzicht op de Sint Stephanusbasiliek (bizarre attractie: de hand van koning Stephanus) en de 19de-eeuwse Andrássy út-boulevard.

1 x slapen in Boedapest

Continental Hotel Budapest (4-sterren) is gevestigd in het voormalige badhuis Hungária, een fraai  art nouveaugebouw. Het hotel ligt in de Joodse Wijk, op 500 m afstand van de beroemde ruïnebars en vlakbij  Metrostation Blaha Lujza tér (lijn M2). V.a. 105 euro voor een 2-pers.kamer. Zie www.continentalhotelbudapest.com

Altijd handig

  • KLM (v.a. Amsterdam) en Transavia (Rotterdam) vliegen rechtstreeks naar de Hongaarse hoofdstad. Afstand Utrecht-Boedapest is 1363 km.
  • ANWB Extra Boedapest: handig stadsgidsje met uitneembare kaart. Ledenprijs € 9,50 (niet-leden € 9,95).
  • Doen: Citycard kopen (48 uur: 7900 Forint (= ca. € 25,-). Toegang tot metro, tram, trolleybus en vele musea.

Een stedentrip naar Boedapest boeken

Wil je Boedapest met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top stedentrips naar Boedapest

Ook handig als je naar Boedapest gaat: