5x doen in Boedapest

Bekijk Boedapest en omgeving van boven via de kabeltrein, de stoeltjeslift of de tandradbaan. Of van beneden, varend over de Donau. Ontspannen kan in de vele attracties van het Stadspark.

Tip 1: Boottocht over de Donau

Dit is de manier om Boedapest op zijn mooist te leren kennen. Vanaf de Donau heb je uitzicht op de hoogtepunten van de stad. Van het trotse Burchtpaleis tot de Kettingbrug, van het nóg trotsere Parlementsgebouw tot de steile Gellértheuvel. Er is keuze uit diverse aanbieders en typen boottocht, variërend van één uur tot een hele dag. Boottochten beginnen bij de aanlegsteiger aan de voet van de Donaupromenade in Pest, tussen Vigadó tér en Petőfi tér.

Tip 2: Ritje met de kabeltrein

De leukste manier om de burchtheuvel te beklimmen is via de kabeltrein Sikló. Die rijdt al sinds 1870 en vertrekt van de Clark Ádám tér bij de Kettingbrug. Het traject is slechts 100 meter lang, maar heeft wel een hellingsgraad van 48°! De trein rijdt tussen 7.30 en 22 uur en een enkele reis kost HUF 1000. De Budapest Card is hier niet geldig.

Tip 3: Avondje uit in het ‘Broadway van Pest’

De weelderig versierde Hongaarse Staatsopera – met zijn hoge ‘Frans Jozef en Sissi-gehalte’ – is een van de mooiste podia van Europa. Naar welke voorstelling je hier ook gaat, het is altijd een bijzondere belevenis. Datzelfde geldt trouwens de voorstellingen in het nabijgelegen Operettetheater, waar naast operettes ook uitvoeringen van Joodse klezmermuziek worden gegeven. De theaters en de aanpalende cafés vormen tezamen het ‘Broadway van de Pest’: een sfeervolle uitgaanswijk,

Tip 4: Ontspannen in het Stadspark

Het stadspark heeft een hele reeks gezinsvriendelijke attracties in de aanbieding. Achter de Stadsparkvijver ligt de sprookjesachtige Vajdahunyadburcht, die ooit in 1896 voor de Millenniumtentoonstelling werd gebouwd en een echte publiekslieveling werd. Er is een landbouwmuseum in gevestigd, maar het is vooral het gebouw zelf dat imponeert. Daarnaast liggen in het Stadspark het paleisachtige Széchenyibadhuis en de Dierentuin (Budapesti Állatkert), compleet met olifantenhuis, krokodillenhuis, savanne, Australië-huis en kinderboerderij. Naast de Dierentuin bevindt zich het Hoofdstedelijk Circus (Fővárosi Nagycirkusz). Kortom: aan mogelijkheden tot vermaak is in het Stadspark geen gebrek.

Tip 5: Uitstapje naar de heuvels van Buda

De heuvels van Buda (Budai hegység) liggen aan de westkant van de stad. Het hoogste punt ligt op 527 meter. Je kunt er met een tandradbaan (Fogaskerekű) naartoe. Deze vertrekt iets ten westen van het Városmajor-park (BKK-lijn 60 naar Széchenyi-hegy). Eenmaal boven is het slecht een paar meter naar de kindertrein (Gyermekvasút). Over een 12 kilometer lang smalspoor legt deze in kalm tempo een kronkelige route af door de heuvels. In de heuvels is ook een stoeltjeslift.

Meer weten over Boedapest?

Haal het maximale uit je stedentrip Boedapest met onze ANWB Extra Reisgids Boedapest. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.
Bestel ANWB Extra Reisgids Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest boeken

Wil je Boedapest met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Boedapest

Ben je op zoek naar alleen een hotel? Bekijk hotels in Boedapest op booking.com.