5 prachtige kastelen in Schotland

Schotland telt zo'n 3000 kastelen. Het is uiteraard geen doen om al deze kastelen tijdens je (rond)reis door Schotland te bezoeken, daarom beperken wij ons tot vijf prachtige exemplaren.

1. Glamis Castle

Glamis Castle (spreek uit: ‘glahms’), vlak buiten het dorpje Glamis gelegen, is een van de beroemdste kastelen van Schotland en lijkt met zijn overdaad aan torentjes een soort ernstige variant van een Disneykasteel. Het was de plek waar de oude koningin-moeder, die in 2002 op 101-jarige leeftijd overleed, opgroeide. Prinses Margaret, jongere zus van koningin Elizabeth, werd in Glamis Castle geboren. Zij stierf in hetzelfde jaar als haar moeder, na een leven vol ongelukkige liefdes en veel teveel drank en sigaretten. Als gevolg van deze royale connecties staat Glamis Castle hoog genoteerd op de agenda van bijna alle bustourmaatschappijen en is het er doorgaans druk.

2. Cawdor Castle

Ook dit uit de 14de eeuw stammende kasteel ziet eruit zoals je van een sprookjeskasteel, al geldt ook hier wat voor alles Schotse kastelen geldt: het oogt streng. Geen frivoliteiten hier, dit is een kasteel waarin echt wordt gesneuveld. Speelser gaat het toe in de maze (doolhof) die er vlak buiten ligt en het loont zeker de moeite een wandeling om het kasteel heen te maken. Volgens de familielegende liet de Thane van Cawdor hier een kasteel bouwen, omdat het de plek was waar zijn ezel na een lange werkdag ging liggen om een tukje te doen.

3. Balmoral Castle

Dit is de vaste Schotse verblijfplaats van de koninklijke familie. De traditie van de Windsors schrijft namelijk voor dat ze in augustus naar Schotland op vakantie moeten (zoals ze de kerst in Sandringham House doorbrengen en de weekends in Windsor Castle). Het kasteel is alleen van 1 april t/m 31 juli voor het publiek geopend en zelfs dan mag je alleen de balzaal en de tuinen bekijken.

4. Scone Palace

Fraai ogende maar schel schreeuwende pauwen begroeten je al van verre als je dit paleis bezoekt. Scone Palace (spreek uit: ‘skoen’) was tot de 1296 de plek waar de Schotse koningen werden gekroond. De dienden daartoe plaats te nemen op een stuk steen dat de Stone of Destiny heette, ook wel de Stone of Scone genoemd. In 1296 werd hij door de Engelse ingepikt en in Westminster Abbey neergezet en bleef daar totdat Tony Blair de Schotten in 1996 hun steen teruggaf. Tot ontsteltenis van Scone Palace werd de steen vervolgens in Edinburgh Castle ondergebracht. In de tuin van het paleis ligt nog wel een replica van de Stone of Scone.

5. Blair Castle

In dit uit 1269 stammende, witgekalkte kasteel zijn 32 kamers te bezichtigen, waarbij met name het overdadige pleisterwerk opvalt. De pipers (doedelzakspelers) die regelmatig voor het kasteel op en neer paraderen, maken deel uit van de Athol Highlanders, het privé-leger van de Hertog van Blair. Hij is vandaag de dag de enige Britse onderdaan die er van de kroon zijn eigen legertje op na mag houden.

Meer tips voor het ruige Schotland? In de ANWB Ontdek Reisgids Schotland vind je nog veel meer bezienswaardigheden en persoonlijke tips die de moeite waard zijn.

Zin gekregen in een vakantie naar Schotland?

Ontdek betoverende lochs en kastelen die getuigen van een roerig verleden. Kies voor een autorondreis die je voert langs Loch Lomond, Urquhart Castle, Loch Ness en monumentaal Edinburgh. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk aanbieding Schotland

Is deze autoroute niets voor jou, maar wil je wel naar Schotland? Bekijk dan ook eens de autovakanties naar Schotland van Pharos Reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd