Eilandhoppen in Schotland

Ruige rotsen en harige Schotse hooglanders. Hop eens kriskras over de Schotse Inner Hebriden. Van Islay via Jura naar Arran. Dit zijn de 3 mooiste eilanden van Schotland.

Eiland 1: Jura

De bevolking van Jura telt nog geen tweehonderd zielen, die Jura delen met meer dan 5000 (!) edelherten. Het van oorsprong Noorse woord Jura betekent dan ook zoveel als ‘het eiland van de herten’. Maar dat hertenspotten is nog geen sinecure. Vanuit de auto heb je nog de meese kans, maar op een slingerende eenbaansweg kun je niet de hele tijd opzij kijken, vooral ook omdat ze op Jura nog nooit van een vangrail hebben gehoord. De leegte is overal, maar vooral het noordelijk deel van het eiland is door alles en iedereen verlaten. Saillant detail: ene George Orwell schreef hier als kluizenaar zijn bekende boek ’1984′.

Eiland 2: Arran

Arran is het meest oostelijke eiland van de Inner-Hebriden, ingeklemd tussen het schiereiland Kintyre en het vasteland. Jer merkt het direct: Arran is veel minder eiland dan Islay of Jura. Het ligt gewoonweg té dicht bij Glasgow. Er komen hier meer stadsmensen, het leven is er anoniemer, en toch… toch is het een prachtige plek. Waarom? Het eiland noemt zichzelf in alle brochures een mini-Schotland, een dijk van een cliché, maar wel enigszins waar. Je kunt hier binnen een uur aan het strand zitten, een mysterieuze steencirkel bezoeken of stevig wandelen op een Glen.

Eiland 3: Islay

Islay is 600 vierkante kilometer groot (en is dus iets groter dan Texel) en heeft een ruige kustlijn, ruim 170 kilometer lang. En er wonen dik 3200 Islayers. Leuk, maar niet de hoofdreden dat veel mensen hier naar toe komen. Dat zijn de whiskydistilleerderijen. Maar liest acht van deze alcoholmachines staan er op het eiland. Al sinds 1779 wordt er whisky gestookt op Islay. Het eiland heeft alle ingrediënten voor deze drank in huis: veen, schoon water en gerst. Wat Santiago de Compostela is voor wandelaars, is Islay voor liefhebbers van whisky: het einde van een pelgrimage, een heiligdom. 

Meer tips voor het ruige Schotland? In de ANWB Ontdek Reisgids Schotland vind je nog veel meer bezienswaardigheden en persoonlijke tips die de moeite waard zijn.

Zin gekregen in een vakantie naar Schotland?

Ontdek betoverende lochs en kastelen die getuigen van een roerig verleden. Kies voor een autorondreis die je voert langs Loch Lomond, Urquhart Castle, Loch Ness en monumentaal Edinburgh. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk aanbieding Schotland

Is deze autoroute niets voor jou, maar wil je wel naar Schotland? Bekijk dan ook eens de autovakanties naar Schotland van Pharos Reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd