Autoroute Schotland: ruige kastelenroute

The Queen, James Bond en Monty Python zijn gek op de oude Schotse kastelen. Volg zelf de kastelenroute per auto en je leert ruig Schotland pas goed kennen. Een verslag van een Schotse en schilderachtige autoroute.

Tekst: Jan-Henk Zandberg | Fotografie: Kevin Faingnaert

Oh, yes’, zegt de vriendelijke politievrouw voor de lommerrijke poort van het koninklijke kasteel Balmoral. ‘De koningin verblijft hier momenteel, dat klopt.’ Als wij vervolgens uit balorigheid vragen, of we dan wellicht een kopje thee op het slot kunnen drinken met Hare Majesteit, antwoordt de agente glimlachend. ‘Ik ben bang, dat dat vandaag niet gaat lukken.’ Logisch uiteraard, maar als The Queen in Londen en niet op deze zomerresidentie in de Schotse hooglanden bij Aberdeen verblijft, is deze locatie gewoon te bezoeken. Er zijn openbare exposities in de Ball Room (de grootste kamer van Balmoral) en je mag op het landgoed rondzwerven. Voorlopig stappen wij dan maar op de ruime parkeerplaats aan de rivier Dee weer in onze auto en vervolgen onze kastelenroute door Schotland. En kastelen, vestingen en forten, daar hebben ze opvallend veel van in Schotland, er zijn zo’n 2.000 gedocumenteerd en honderden zijn – al dan niet in originele staat – te bezoeken.

Richting Dunnottar Castle

We koersen naar het iconische Dunnottar Castle bij Stonehaven, nog steeds het meest gefotografeerde object van Schotland, zelfs als ruïne. Dat zal iets te maken hebben met haar ligging, boven op een landtong, afgestoken tegen de kliffen en de zee. Het fort is geregeld een draaipunt geweest in de Schotse historie, onder meer in de burgeroorlog van de 17de eeuw, toen Engeland, Schotland en Ierland clashten.

In Dunnottar werden destijds ook de Schotse kroonjuwelen gestald, later werd het een gevangenis, om vanaf de 18de eeuw in verval te raken. Iets wat anno 2018 weinig afdoet aan een zonsondergangkiekje van het kasteel. Dan slingeren wij met onze bolide dwars door Schotland verder naar de robuuste westkust. De ruitenwissers moeten we sporadisch op de intervalstand zetten. Want inderdaad, het regent soms in Schotland, maar lang niet zo vaak als je zou vermoeden. Bovendien: na een buitje word je doorgaans beloond met strakke big skies en niet zelden een full colour regenboog boven de grazig groene velden met herkauwende Hooglanders.

Eilean Donan Castle

Het ruige Schotse asfalt leidt ons naar Eilean Donan Castle in het Loch Duich. De fortificatie stamt uit de 13de eeuw, maar de brug, die onderdeel was van een restauratie, ligt er sinds 1928. Wellicht ken je het kasteel, want het figureerde in producties als Elizabeth: The Golden Age, Highlander en James Bond-film The World is Not Enough. Het maakt Eilean Donan Castle tot een magneet voor toeristen.

Edinburgh Castle

Schotlands culinaire claim to fame blijft de haggis, oftewel de beruchte gevulde schapenmaag. Veel mensen denken dan dat ze een grote grijze ballon op tafel krijgen, maar haggis kun je ook in kleine smakelijke porties bestellen. Als snackje, of verwerkt in een gefrituurd ei bij het ontbijt, zoals wij temidden van jachttrofeeën deden in de groenpluchen ontbijtzaal van een schattig Fawlty Towers-achtig hotel, The Lord Kinord in Royal Deeside. Heerlijk, geloof ons.

Een magnifiek slotakkoord – letterlijk – is het bekendste en meest bezochte kasteel van Schotland: Edinburgh Castle, dat vanaf de hoge rots de hoofdstad majestueus overziet. Het fort is eigenlijk een groot complex, waar je rondleidingen kunt krijgen en waar elke dag om één uur traditioneel een kanon wordt afgeschoten. Zowel het oude als nieuwere gedeelte van de binnenstad van Edinburgh heeft Unesco-status, dus slenter vooral rustig rond. Over de zogeheten Royal Mile bijvoorbeeld, die van Edinburgh Castle naar het huidige koninklijke verblijf loopt. En ja, je mag de vriendelijke politiemensen vragen of ‘The Queen in is…’

Tip van onze specialist Janneke Rodenburg

'Schotse kastelen zijn vaak prachtige filmdecors. Zo zie je Castle Stalker terug in Monty Python and The Holy Grail.'

Praktische feiten over een vakantie naar Schotland

  • Kleding: In Schotland kun je het grootste gedeelte van het jaar ‘Four Seasons in one Day’ hebben. Dus kleed je niet te warm en niet te koud, bij voorkeur in laagjes.
  • Boottocht: Een avontuurlijke manier om naar Schotland te reizen (of om je eigen auto mee te nemen) is de ferry, die elke middag vanaf IJmuiden naar het Noord-Engelse Newcastle vertrekt, om daar ’s ochtends rond 9 uur aan te meren.
  • Geld: In Schotland betaal je met de (Schotse) pond. Je kunt overal overigens met pin of creditcard betalen. Links rijden… Daar waren wij in onze veilige en snelle Seat Ibiza zo aan gewend. Voor huurauto’s is het lastiger, omdat stuur en bediening dan rechts zitten.
  • Kijk voor alle praktische informatie over Schotland in onze Landeninformatie.

Voor meer tips over Schotland lees je onze Top 10 bezienswaardigheden of lees je de ANWB Extra Reisgisd Schotland.

Zin in deze ruige autoroute langs Schotse kastelen?

Ontdek betoverende lochs en kastelen die getuigen van een roerig verleden. De reis voert je langs Loch Lomond, Urquhart Castle, Loch Ness en monumentaal Edinburgh. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.

Bekijk aanbieding Schotland

Is deze autoroute niets voor jou, maar wil je wel naar Schotland? Bekijk dan ook eens de autovakanties naar Schotland van Pharos Reizen.

Speciaal voor jou geselecteerd