De leukste wijken van Londen

Londen is een verzameling dorpen die in de loop der eeuwen aan elkaar vast zijn gegroeid. Toch hebben ze dikwijls een eigen karakter behouden. Sommige zijn uitgegroeid tot theaterwijk, andere tot shoppingparadijs, bij weer andere ligt de nadruk vooral op eten en drinken. London has it all.

De leukste wijken van Londen zijn zonder twijfel Notting Hill, Westminster, Covent Garden, The City, Soho en West End. Klik hieronder op de wijken voor meer informatie.

Nog niet zo lang geleden stond het bekend als een achterstandwijk met veel etnische spanningen. Maar in de jaren negentig werd Notting Hill hot. Sinds de gelijknamige film behoort de wijk tot de topattracties van Londen.

Wat is er te doen in Notting Hill?

Nee, Hugh Grant woont niet in Notting Hill, maar hij zou er moeten wonen. De wijk is hem op het lijf geschreven. Slim, maar wel op een artistieke manier. Streetwise, maar toch beschaafd. Aantrekkelijk, maar ook een beetje gelikt. Notting Hill is trendy. Dat was het al voordat de film met Hugh Grant en Julia Roberts een wereldsucces werd, maar sindsdien is de wijk echt hotter dan hot.

De levensader van Notting Hill is Portobello Road. Altijd geweest. Al toen in 1850 de buurtkroeg The Sun in Splendour werd gebouwd, waren er volop winkeltjes en marktstalletjes. The Sun in Splendour bestaat nog steeds en vormt het beginpunt van bijna elke toeristische wandeling door Notting Hill. Logisch: metrostation Notting Hill Gate ligt zo goed als om de hoek. Al wandelend begrijp je ook de naam: de wijk is op een heuvel gebouwd en vanaf The Sun in Splendour loopt Portobello Road heuvelafwaarts.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Notting Hill te maken met de toestroom van mensen uit het Caribisch gebied. Later volgden Indiërs, Marokkanen en andere ‘Nieuwe Londenaars’. Het leidde tot raciale spanningen, maar ook tot het befaamde multiculturele Notting Hill Carnival. Dit straatfestival is een van de grootste van Europa en trekt in het laatste weekend van augustus zo’n twee miljoen bezoekers. Naast kraampjes en muziek is de optocht het absolute hoogtepunt.

Door zijn bohemienachtige karakter heeft Notting Hill een grote aantrekklingskracht op beroemdheden uit de meer artistieke hoek, zoals kunstenaars, popmusici en acteurs. Kijk bij het wandelen of tijdens de lunch eens goed rond. Misschien duiken Madonna, Robbie Williams, Stella McCartney, Jade Jagger, Jeremy Paxman, Geri Halliwell, Claudia Schiffer, Kate Moss, Julie Christie, Joseph Fiennes, Naomi Campbell of Liam Gallagher wel op.

Hoe kom je in Notting Hill?

Een prima begin van een wandeling door door Notting Hill is, zoals gezegd, Notting Hill Gate undergroundstation (Central en Circle Line & District lines).

Westminster (en het aanpalende Whitehall) is de wijk van waaruit Groot-Brittannië – en vroeger het hele British Empire – wordt geregeerd. Hier bevinden zich het koninklijk paleis, het parlement, de regeringsgebouwen en de kerk.

Wat is er te doen in Westminster?

De wijk ademt trots, statigheid, zelfvertrouwen, rijkdom en (vergane) glorie. De twee allerbekendste gebouwen zijn natuurlijk de Houses of Parliament en Buckingham Palace. In de Houses of Parliament, stijlvol aan de Theems gelegen, vergaderen het Britse Hoger- en Lagerhuis. De kloktoren van het parlementsgebouw is wellicht de beroemdste ter wereld. We noemen hem de Big Ben, al is dat eigenlijk de naam van de klok die erin hangt.

Buckingham Palace is pas het koninklijk paleis sinds de dagen van Koningin Victoria (voor die tijd was dat St James’s Palace). De wisseling van de wacht (11.30 uur, april-juli dagelijks; september-maart om de dag) trekt altijd veel bekijks en is een typisch staaltje Britse grandeur.

Vlakbij de Houses of Parliament bevindt zich Westminster Abbey, waar veel beroemde Britten zijn begraven. Hier werden vrijwel alle Engelse (en later Britse) koningen gekroond. Niet te verwarren met Westminster Cathedral, ook in deze wijk gelegen.

Westminster is ook de wijk waarin Downing Street is gelegen – de ambtswoning van de premier en de minister van financiën – en waar Churchill ondergronds zijn oorlogskabinet voorzat. Nu een museum: Cabinet War Rooms.

Ook kunst en natuur zijn in de wijk vertegenwoordigd: het Tate Britain toont Britse kunst door de eeuwen heen en in St James’s Park, Hyde Park, Kensinton Gardens en Green Park kun je heerlijk wandelen, een stoel huren, lekker lezen, picknicken of de Princess Diana Memorial Walk doen.

Hoe kom je in Westminster?

Handige undergroundstations in Westminster zijn, tja, Westminster (Circle & District en Jubiulee lines), die je recht tegenover de Houses of Parliament brengt, St James’s Park (Circle & District lines) en Pimlico (Victoria line), vooral nuttig voor Tate Britain. Ook buslijn 24 doet veel Westminster-locaties aan.

Covent Garden vormt het decor voor één groot straattheater. Vooral op zomeravonden is het er stampvol. Behalve om straatvermaak staat deze buurt ook bekend om de majestueuze Royal Opera House. En in het overdekte Covent Garden Market kun je naar hartenlust de Britse economie stimuleren.

Wat is er te doen in Covent Garden?

Zomer of winter, in Covent Garden is het altijd druk en levendig op straat. Straatmuzikanten, living statues, acrobaten en andere artiesten vertonen hier hun kunsten, en overal hangen – veelal jeugdige – bezoekers rond. De voormalige groente- en fruithal en het omliggende plein – de piazza – vormen het hart van deze buurt, maar ook de omliggende straatjes zijn erg populair. Long Acre, Neal Street en Floral Street huisvesten aantrekkelijke modewinkels, cafés en restaurants. Het oudste restaurant van Londen, Rules, vind je in Maiden Lane.

Wie cultuur wil opsnuiven kan terecht in het statige Royal Opera House. Is dat net iets te deftig, dan is het London Transport Museum een aardig alternatief.

Hoe kom je in Covent Garden?

Undergroundhaltes Covent Garden (Piccadilly line) en Leicester Square (Northern en Piccadilly lines) vormen de toegangspoorten van Leicester Square. Ze behoren tot de drukste undergroundstations van Londen.

The City of London is het oudste deel van de stad. Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen hier, op twee heuvels, hun nederzetting Londinium. Vandaag de dag is The City niet meer echt het hart van Londen. Dat is wat naar het westen opgeschoven. Niettemin ontvangt dit stadsdeel nog altijd veel bezoekers die met name op de Tower of London, de Tower Bridge en St. Paul’s Cathedral afkomen.

Wat is er te doen in The City?

De beroemdste attractie is natuurlijk de eerder genoemde Tower of London. Dit kasteel werd al door Willem de Veroveraar gebouwd en heeft een geweldige geschiedenis. Talloze historische figuren hebben hier gevangen gezeten of zijn hier geëxecuteerd. En uiteraard zijn hier de befaamde Britse kroonjuwelen te bewonderen. Nou ja, een kopie ervan. Ooit woonden de Engelse koningen hier, thans zijn de enige bewoners de in Tudorkostuum gestoken beefeaters en natuurlijk de raven, zonder welke de Tower – zo wil de legende – ten dode opgeschreven zou zijn.

De City is het financiële en zakencentrum van Londen. Dat is aan de bebouwing te zien. Dit deel van de stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig getroffen door bombardementen, met als gevolg veel moderne high rise – zeer tot verdriet van Prins Charles. Die bebouwing levert soms interessante contrasten op. Vlak naast de sfeervolle, uiterst Dickensiaanse (en Harry Potteriaanse) Leadenhall Market (een overdekte winkelpromenade) bevindt zich bijvoorbeeld het buitengewoon futuristische Lloyds’s Building. Een ander befaamd moderne gebouw is The Gherkin, een augurkvormige kantoor toren, officieel 30 St. Mary Axe geheten.

Laat je niet afschrikken door al dat kantoorgeweld. The City telt een hoop kleine steegjes waarin je zomaar de negentiende eeuw binnenloopt. Vaak bevinden zich daar heel sfeervolle pubs of restaurantjes. Een bekende en populaire plek om iets te eten en drinken is Fleet Street, ooit het domein van bijna alle grote kranten. Logisch: de heren journalisten mochten tussen de middag en aan het eind van de dag graag een pint pakken. De levendige straat barst nog altijd van de pubs en huisvest ook de allereerste Ierse pub van Londen: The Tipperary. Vanwege de vele kantoren is The City is een heel geschikte plek om te lunchen. ’s Avonds, als de kantoren zijn leeggestroomd, maken flinke delen van deze wijk een uitgestorven indruk.

Hoe kom je in The City?

The City ligt tegen het hart van Londen aan en wordt – mede vanwege de kantoren – uitstekend bediend door het openbaar vervoer. Strategische undergroundhaltes voor bezoekers zijn St Paul’s (Central line), Bank (Central, Northern, Circle & District lines), Monument (idem) en Tower Hill (Central & District lines).

Het schijnt dat de naam ‘Soho’ afkomstig is van een jachtkreet, die in vroeger tijden werd geslaakt tijdens de konijnenjacht. Vandaag de dag zie je niet veel konijnen meer in deze wijk, of het moet op het menu zijn van sommige restaurants. Je vindt nergens in Londen zo veel restaurants en cafés zo dicht op elkaar als in Soho.

Wat is er te doen in Soho?

Door de jaren heen is Soho altijd een beetje de ‘ondeugende’ wijk van Londen geweest. Hier hingen kunstenaars en andere bohemiens rond, maar ook prostituees en criminelen. De wijk is sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw behoorlijk opgeschoond, maar heeft nog altijd een rafelig randje.

In het zuiden van Soho ligt Chinatown. Hier zijn de straatbordjes tweetalig, Engels en Chinees, en vind je een enorme hoeveelheid Chinese restaurants, variërend van eenvoudig en goedkoop tot de absolute top. Lampions, draken en andere ornamenten geven de buurt een nadrukkelijk oriëntaals karakter en vooral ’s avonds is het er erg sfeervol.

Old Compton Street vormt het hart van de gay scene in Londen. Heel Soho is trendy, maar Old Compton Street is koploper: wie wil weten wat er momenteel hip is in de Londense hoofdstad, vindt hier het antwoord. Naast bars en restaurants is de straat rijk aan winkeltjes en boetieks.

Andere bekende winkelstraten zijn Regent Street en Carnaby Street. In het door stijlvolle architectuur gekenmerkte Regent Street vind je vooral deftige winkels met wereldmerken. Carnaby Street telt vooral vestigingen van de bekende winkelketens.

Hoe kom je in Soho?

Rondom Soho liggen meerdere undergroundstations: Oxford Circus (Bakerloo, Central en Victoria lines), Tottenham Court Road (Central en Northern lines), Piccadilly Circus (Bakerloo en Piccadilly lines) en Leicester Square (Northern en Piccadilly lines).

Londen is de theaterhoofdstad van Europa, misschien wel van de hele wereld, en het West End is de theaterwijk van Londen. Toneel, musical, muziek: je vindt het in tientallen grote en kleinere theaters in deze wijk. Daarnaast is het West End rijk aan bioscopen, musea, winkels en restaurants.

Wat is er te doen in het West End?

Het West End huisvest onder meer de beroemde pleinen Leicester Square, Piccadilly Circus en Trafalgar Square. Daarnaast is er het populaire Oxford Street, de belangrijkste winkelstraat van Londen. Ook Soho en Covent Garden maken deel uit van het West End, maar dat zijn dermate populaire toeristische bestemmingen dat we ze in een apart hoofdstukje behandelen.

Op Leicester Square vind je enkele grote bioscopen, de nodige horecagelegenheden, ’s zomers met terrassen, en het bekende TKTS-hokje, waar je op de dag van de voorstelling goedkope theaterkaartjes kunt kopen. Trafalgar Square is befaamd om zijn bronzen leeuwen en het standbeeld van Nelson, die in 1805 bij Trafalgar de Fransen versloeg (waarbij hij overigens zelf om het leven kwam). Aan dit plein bevinden zich onder meer de National Gallery en de National Portrait Gallery, allebei gratis toegankelijk. Piccadilly Circus wordt door veel Londenaren als het hart van de stad beschouwd. Je vindt er het befaamde beeldje van Eros, de misschien nog wel befaamdere lichtreclames en het Trocadero, een reusachtig amusementspaleis met onder meer een casino en bioscopen.

Kortom: shoppen, musea bezoeken, een bioscoopje pakken, naar het theater: alles kan in het West End. Logisch dus dat er ook heel veel horeca te vinden is in deze wijk, van klassieke Britse pubs tot moderne winebars en van fastfoodtentjes en doodgewone ketenrestaurants tot stijlvolle of juist heel hippe restaurants. Ook nachtclubs zijn in het west End volop aanwezig.

Hoe kom je in het West End?

Als het hart van Londen – zeker op het gebied van vermaak – is het West End natuurlijk gemakkelijk bereikbaar. Je vindt er tientallen undergroundstations, waaronder Covent Garden (Piccadilly line), Piccadilly Circus (Piccadilly en Bakerloo lines), Leicester Square(Piccadilly en Northern lines) en Charing Cross (Northern en Bakeloo lines). Gezien de drukte van deze wijk is de metro een handiger vervoermiddel dan de bus, maar ook die is hier, met een stuk of acht lijnen (!), prima vertegenwoordigd.

Een stedentrip naar Londen boeken

Wil je Londen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Londen