Vaste evenementen in Londen

Londenaren gereserveerd? Niet als er iets te vieren valt! En dankzij het uitgesproken multiculturele karakter van de stad valt er niet alleen heel veel, maar ook veel verschillends te vieren. Een greep uit de vele kleurrijke evenementen op de Londense jaarkalender.

Chinees Nieuwjaar

In Chinatown, op Leicester Square en op Trafalgar Square gaat hier in januari of februari (de data verschillen) het dak eraf tijdens Chinees Nieuwjaar. Heel veel dansende draken, heel veel vuurwerk en  heel veel plezier makende mensen!

St. Patrick’s Day

Wat wonen er veel Ieren in Londen! Dat valt pas op als ze op 15 maart hun patroonheilige herdenken. Of zijn het niet alleen Ieren die hier feestend over straat gaan, meelopen in de parade, het Festival of Irish Culture kleur geven (groen!) en met speels gemak pints Guinness en Murphy’s achterovergooien? Ook in aanloop naar de dag zelf vinden veel door St P.  geïnspireerde evenementen plaats.

London Marathon

Populairste marathon ter wereld, met jaarlijks (op de derde of vierde zondag van april) ongeveer 40.000 deelnemers. De route loopt van Greenwich naar centraal Londen. De beste lopers ter wereld nemen eraan deel, maar het overgrote deel van de lieden die zich in het zweet lopen (dikwijls gekleed in wonderlijke uitdossingen) doet dat voor een goed doel.

Trooping of the Colour

Op de tweede zaterdag van juni viert koningin Elizabeth haar officiële verjaardagsfeest (het echte heeft al op 21 april plaatsgevonden). The whole chabon wordt dan van stal gehaald: grote parades, kanonschoten, een koninklijke optocht, overvliegende straaljagers. Het Empire is weer even terug tijdens Trooping the Colour.

Notting Hill Carnival

Een van de beroemdste Londense evenementen vindt plaats eind augustus: het Notting Hill Carnival. Het is ontstaan uit de bescheiden festiviteiten die immigranten uit Trinidad in de jaren zestig organiseerden. Thans is het één groot Caraïbisch spektakel: spetterende kostuums, uitbundige dansfeesten, optredens van bands en heel veel, heel lekker eten.

Open House

Eens per jaar openen, gedurende het derde weekend van september, meer dan 800 gebouwen die normaliter niet voor het publiek zijn te bezoeken hun deuren. Ze variëren van karaktervolle, historische panden tot hypermoderne staaltjes imponeerarchitectuur.

London Film Festival

Op dit tweeweekse filmfestival in oktober wordt een groot aantal nieuwe internationale films vertoond. Locaties: BFI Southbank (vroeger bekend als het National Film Theatre) en een groot aantal West End-theaters.

Kerst en oud en nieuw in Londen

In december verrijzen op allerlei plaatsen – Natural History Museum, Marble Arch, Kew Gardens, Somerset House – openluchtijsbanen. Op Eerste Kerstdag vindt in The Serpentine, een van de vijvers van Hype Park, de ijskoude Serpentine Swim plaats. En op Oudejaarsavond wordt nabij The London Eye een spectaculair vuurwerk afgestoken. In de nacht van Oud en Nieuw rijdt alle openbaar vervoer gewoon door en is nog gratis ook.

Meer over oud en nieuw in Londen

Een stedentrip naar Londen boeken

Wil je Londen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Londen

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Pharos Reizen