De leukste markten van Londen

Kampioen juni 2017

De oudste, de lekkerste of de hipste, wat is jouw favoriete Londense markt? Er zijn er tientallen, elk met een eigen sfeer en uitstraling. Wij vonden de allerleukste voor je.

'Wij realiseren ons dat het misschien ongepast lijkt dat de Kampioen, met de recente aanslag in Londen vers in het geheugen, in zijn juninummer een reportage over die stad brengt. Het nummer was al gedrukt vóór de aanslag van 3 juni j.l., de verspreiding was ook al in gang gezet. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag en hun naasten. '
Redactie Kampioen

Tekst Bianca Serraarens en Hans Bouman, fotografie Maarten Stolp  

Londen is de stad van de bijzondere markten. Je luncht er voor een schijntje en je duikt er óók nog de mooiste schatten op! Vaak bungelen ze onderaan de wenslijst van toeristen: de tientallen (onbekende) markten die Londen rijk is. Bezoekers geven hun ponden liever uit in Oxford Street of Harrods. Wat ze missen, is een bijzonder kleurrijk deel van de Britse hoofdstad. De Londense markten zijn niet alleen aantrekkelijk door hun lagere prijzen, maar ook omdat ze allemaal hun eigen sfeer hebben.

Dat zit zo. Vaak al vanaf de middeleeuwen vormden die markten het hart van buurten, kleine gemeenschappen binnen de grote stad Londen, die elk hun eigen karakter hadden. Met het steeds groter en kosmopolitischer worden van Londen, gingen die buurten gaandeweg meer op elkaar lijken, maar in de markten blijft het oorspronkelijke karakter bewaard. Niet alleen bezoekers, maar ook de Londenaren zelf weten dat te waarderen. De favoriete wandeling van Michael Palin (van o.a. Monty Python) voert bijvoorbeeld langs de zuidoever van de Theems, waar hij soms een hapje eet in Borough Market. Amy Winehouse voelde zich meer thuis op de grungy Camden Road Market, en Hugh Grant op de ooit volkse maar nu uiterst trendy markt van Portobello Road (in elk geval in de film Notting Hill!).

1. De oudste: Borough Market 

De oudste foodmarket van de stad in een sierlijke, overdekte hal. Geniet op een stoepje of stapel kratjes van je lunch en wedden dat je er niet wegkomt zonder een sapje, een pot honing of een vers brood in je tas? Tip: proef Chorizo rolls, Brindisa Spanish Food. Fingerlicking good!
http://boroughmarket.org.uk
Adres: 8 Southwark Street, SE1 1TL
Metro: London Bridge
Openingstijden: woens- en donderdag 10-17, vrijdag 10-18, zaterdag 8-17

2. De beroemdste: Portobello Road Market 

In de wijk Notting Hill, een openlucht schatkamer met honderden stalletjes vintage kleding, tinnen soldaatjes, glimmend serviesgoed, souvenirs en prullaria. Op zaterdagen de ‘full swing’: antiekmarkt en optredens van straatartiesten. Tip: ga vóór 11.30 uur.
portobelloroad.co.uk
Adres: Portobello Road, W10 5TA
Metro: Ladbroke Grove of Notting Hill Gate
Openingstijden: maandag t/m woensdag 9-18, donderdag 9-13, vrij- en zaterdag 9-19

3. De artistiekste: Camden Road Market 

Zodra je uit de metro stapt deint de muziek je tegemoet. Je kijkt je ogen uit naar de 3D-kunst op de kleurrijke gevels. Wil je een tattoo, piercings, grammofoonplaten en snuisterijen? Hier moet je zijn. Voor kleding en accessoires is de Buck Street Market the place to be. Tip: Fish & Chips bij Poppie’s. Best in town. It’s true.
camdenmarket.com
Adres: Camden Lock Place, NW1 8AF
Metro: Camden Town
Openingstijden: dagelijks geopend van 10 tot laat

4. De lekkerste: Camden Lock Market 

Hippe sfeer in en op een binnenplaats van een negentiende eeuws pakhuis. Volg je neus naar de eetstalletjes. Lastig kiezen: Cubaanse garnaaltjes, Japanse curry (ja, echt), Jamaicaanse visspiesjes, glutenvrije taartjes of Colombiaanse empañadas. Probeer een glaasje gin van de microdistillery Half Hitch. Tip: zoek een plek langs het kanaal waar oude scooters als zitje dienen.
camdenmarket.com
Adres: Camden Lock Place, NW1 8AF
Metro: Camden Town
Openingstijden: dagelijks geopend van 10 tot laat

5. De chicste: Covent Garden Market 

Je hebt onder meer een Dior winkel én de markt met artistieke kraampjes: handgemaakte sieraden, kunst en antiek. In de Jubilee Hall ook veel kunst en handwerk, op de Collonade Market vind je kinderkleding en tassen. Tip: carrotcake bij Peyton & Byrne, Wellington St.
coventgarden.london
Adres: Covent Garden, WC2E 8RF
Metro: Covent Garden
Openingstijden: maandag-vrijdag 10-20, zaterdag 9-20, zondag 12-18

6. De bijzonderste: Old Spitalfields Market 

In de wijk East End, op de grens van kantoren en opgeknapte hippe Londense arbeiderswijk. De diversiteit aan marktwaar is groot en elke eerste en derde vrijdag van de maand is het dringen tussen muziekliefhebbers van vinyl. Events en foodtrucks op het plein achter de markt geven de marktsfeer een boost. Tip: vintage kleding? Old Truman Brewery op 85 Brick Lane (do-zo).
spitalfields.co.uk
Adres: Brushfield Street, E1 6AA
Metro: Liverpool Street
Openingstijden: maandag-vrijdag 10-17, zaterdag 11-17 en zondag 9-17

7. De hipste: Maltby Street Market 

Kleine, bruisende foodmarket, nabij Tower Bridge en ietwat verstopt onder het spoor. Skip je English Breakfast, want met zoveel diversiteit en gerechten uit alle uithoeken van de wereld blijf je eten. Ook glutenvrij, lactosevrij en keus voor veganisten en vegetariërs. Tip: kom vroeg om de drukte voor te zijn.
maltby.st
Adres: 41 Maltby Street, SE1 3PA
Metro: London Bridge of Bermondsey
Openingstijden: zaterdag 9-16, zondag 11-16

8. De kleurrijkste: Brixton Market 

Exotische ingrediënten uit de Cariben, Afrika en Midden-Oosten op deze multiculturele markt, gevestigd in en rondom drie bijzonder mooie. Shop hier ook kleding, kijk kunst en op zaterdagen afwisselend een vlooienmarkt, speelgoed en vintagekleding. Tip: goed, exotisch en goedkoop eten? Brixton Village!
brixtonmarket.net
Adres: Brixton Station Road, SW9 8PD
Metro: Brixton Station
Openingstijden: dagelijks, check tijden op de site

Misschien vind je dit ook leuk:

10x waarom je naar Londen moet
De leukste wijken in Londen
Bezienswaardigheden in Londen