Lake District in 4 hoogtepunten

Ongerept en puur. Zo was het en zo moest het voor eeuwig blijven, vond de romantische dichter William Wordsworth. Oh, ironie! Tegenwoordig trekt het Lake District mede dankzij hem zo’n 16 miljoen bezoekers per jaar. Toch is het op de meeste plekken nog steeds unspoiled – met dank aan Peter Rabbit.

1. Borrowdale

De Castlerigg Stone Circle is een van de mooiste van het Verenigd Koninkrijk en als je in het Lake District bent, móet je er gaan kijken – maar eigenlijk is het gebied natuurlijk in de eerste plaats bekend vanwege de meren waar het haar naam aan dankt. Ullswater, Thirlmere, Windermere, zo’n tien in totaal, allemaal even dun en langgerekt. Op de kaart lijken ze naar een centraal punt te wijzen, waardoor het Lake District er op de kaart uitziet als een wiel, met een doorsnede van zestig kilometer en de grens van het Nationaal Park als cirkel eromheen.

2. Grasmere

De bezoekers komen naar Grasmere om het graf van de dichter William Wordsworth te bezoeken, de huizen waar hij gewoond heeft en het schooltje waar hij leerde schrijven (daar is nu een snoezig gemberbrood-winkeltje gevestigd). Maar zelf hield hij niet van toeristen. In elk geval niet van véél toeristen – hij schreef wel een gids voor het Lake District, maar verzette zich hevig tegen de komst van een trein.

3. Hill Top Farm

Dat het landschap van het Lake District behouden bleef, is voor een belangrijk deel te danken aan Beatrix Potter. Ze werd geboren in 1866 en publiceerde in 1904 het klassieke kinderboek The Tale of Peter Rabbit. En daarna nóg talloze boeken met dieren in de hoofdrol, allemaal even populair. Toen zij eenmaal financieel zelfstandig was kocht ze stukken land, die ze bij testament naliet aan The National Trust. Zonder Beatrix Potter stonden er waarschijnlijk hotels langs de oevers van Lake Windermere, liep er een tweebaansweg over Hardknott Pass en zou je tien pond toegang moeten betalen om Tarn Hows te mogen zien.

4. Langdale Pikes

Wat nog het ergste is: niet alle meren zijn echt méren. Thirlmere, bijvoorbeeld, is het drinkwaterreservoir voor Manchester. Rondom stikt het van de mooie plekken. Tarn Hows: een beauty spot van drie tarns (meren) omgeven door dichte bossen. Omgeven door dennenbossen, Tarn Howes en de Langdale Pikes. Alles weerspiegeld in het water van een meer. Stil, stil, alles is stil. Alleen aan de overkant van het water kruipt één langgerekte wolk over de heuvels.

Rondreizen Engeland boeken bij Pharos Reizen van ANWB

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Engeland met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij onze reisdochter Pharos Reizen!

Bekijk alle rondreizen naar Engeland