Bruisend Bristol

Ooit zwalkten hier zeelui over de klinkers. Tegenwoordig wemelt het in Bristol van de leuke winkeltjes, studenten en kroegen.

Park Street

Park Street is de heksenketel van Bristol. Niet alleen komen hier dagelijks duizenden auto’s, bussen en vrachtwagens voorbij, het is ook nog eens een belangrijke wandelroute voor de studenten die aan de nabijgelegen universiteit studeren. Aan weerszijden van de weg wemelt het van de leuke winkeltjes, maar ik sta te kijken naar een blinde muur..

Straatkunstenaar Banksy

De muur ligt ietwat verscholen, direct naast een zaak met surfattributen. Er is een raam op geschilderd, waar een boze man spiedend door naar buiten kijkt. Zijn vrouw staat schaars
gekleed naast hem, ze houdt haar man angstvallig in de gaten. Want langs de muur bungelt aan het kozijn – naakt – haar minnaar. Dit is het werk van de beroemde graffiti-artiest Banksy. Hij schilderde het aan de achterzijde van een behandelkliniek voor seksueel overdraagbare
ziektes (!). Niemand weet wie hij is, alleen dat hij uit Bristol komt. Hij wordt er aanbeden als een soort Robin Hood, want de opbrengst van zijn bizarre kunst (inmiddels in boekvorm, op t-shirts en als reproducties te verkrijgen) gaat altijd naar het goede doel.

Winkeltjes

Ik ben onderweg naar Clifton, een charmant wijkje vol boetieks bovenaan de kloof die de rivier Avon de afgelopen eeuwen aan de rand van Bristol heeft geslepen. Ik waan mij er in Parijs, niet in de laatste plaats vanwege de Franse balkonnetjes die er aan bijna elke gevel prijken. Clifton heeft zijn eigen kleine winkelpromenade in een oude opslagruimte. Het ene winkeltje is er nog fotogenieker dan het andere. En na het struinen kun je met je nieuwe aanwinsten uitblazen op een bankje met uitzicht op de fameuze Clifton Suspension Bridge; een hangbrug uit de 19e eeuw, op 74 meter boven de rivier.

 

Uitgaanswijk Harbourside

Bristol verdiende een fortuin met de handel in slaven en tabak. Maar het getij ging er dusdanig tekeer, dat het waterpeil er de laatste 200 jaar kunstmatig op peil wordt gehouden. De industriële functie van de haven heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een louter recreatieve. Harbourside is de uitgaanswijk die tussen de boten en oude havenkranen is verrezen. Je kunt er geweldig eten, bijvoorbeeld bij Mud Dock. Het restaurant zit boven een fietsenwinkel.

SS Great Britain en At-Bristol

Het pontje over de Avon brengt je naar de SS Great Britain. De trots van Bristol. Het is een stalen stoomboot die in hetzelfde droogdok wordt getoond, waar het schip 167 jaar geleden  werd gebouwd. Daarna is het gelukkig nog maar een klein stukje tot aan het Millenium Square. Daar zitten niet alleen de betaalbare hotels, je vindt er ook een geweldig  wetenschappelijk museum voor het hele gezin. Explore Bristol is te herkennen aan een enorme discobol, waarin je tijdens een IMAX-voorstelling naar de sterren kunt kijken. Het is zo’n beetje de enige passieve tentoonstelling die je er kunt bezoeken; voor de rest word je vooral aangemoedigd om te ontdekken en doén.

Kroegnamen

Toen de Avon nog woest door de stad kolkte, werden hier voor het eerst de verhalen van Robinson Crusoë en Schateiland verteld. Kroegen hebben er klinkende namen als The Duke en The Llandoger Throw en ik stel me moeiteloos voor hoe zeelui hier over de klinkers hebben gezwalkt. Er doet een mooi verhaal de ronde over de bontgekleurde woningen die in Bristol de waterkant opfleuren. Wanneer een matroos weer eens te diep in het glaasje had gekeken, hoefde hij alleen de kleur van zijn huis te onthouden om weer thuis te komen.

De plek van de zeelui is inmiddels ingenomen door artiesten en kunstenaars. De Avon mag dan bijna zijn opgedroogd, zij maakt dat Bristol bruist als nooit tevoren.