Top 5 in Birmingham

Jarenlang heeft Birmingham gezucht onder zijn imago van hoekige industriestad. Tien jaar geleden vonden de Brummies het mooi geweest en begonnen ze stevig te investeren in stijlvolle nieuwbouw en werd de renovatie van industrieel erfgoed opgepakt. En kijk nu eens: buiten Londen vind je in Engeland geen betere plek om te winkelen of uit te gaan.

1. Jewellery Quarter

De historische juwelierswijk Jewellery Quarter biedt naast industrieel erfgoed (ruim 200 listed buildings) het Museum of the Jewellery Quarter. Dat pand huisvestte tot eind vorige eeuw het al twee eeuwen nauwelijks veranderde juweliersbedrijf van de familie Pepper. Toen niemand hun firma wilde overnemen, deden ze op een dag gewoon de deur op slot en vertrokken. Twintig jaar later werd het pand heropend en bleek het een ware tijdscapsule.

2. Town Hall

Dit van deftige Griekse zuilen voorziene gebouw werd in de 19de eeuw gebouwd als een gemeenschapshuis. Ontwerper was Josph Hansom, die later ook de befaamde Hanson-cab uitvond. Cultuurtempeltje: hier las Charles Dickens voor uit eigen werk, maar ook Pink Floyd, Led Zeppelin, Bob Dylan en de Stones traden er op. Te vinden op Victoria Square.

3.The Birmingham Museum & Art Gallery

Dante Gabriel Rosetti, William Holman Hunt, Ford Maddox Brown, John Everett Millais: precies, dit is het domein van de Pre-Raphaelite Brotherhood. Van deze 19de-eeuwse kunststroming bezit Birmingham een internationale collectie. Locatie: Chamberlain Square, gratis toegang.

4. Brindleyplace en Canalside

Bouwproject op de kades van Birminghams grachten met trendy shops, bars, restaurants, galerieën en theater. Het gebied is zeven hectare groot en omvat o.m. het National Sea Life Centre en de Ikon Gallery, een centrum voor hypermoderne kunst.

5. ‘Back-to-backs’

In de 19de eeuw werden deze huisjes gebouwd voor de snel groeiende arbeidersbevolking. Ze werden als het ware met de ‘ruggen’ tegen elkaar gezet vandaar de naam. Ongeveer een kwart van de bevolking leefde hier een slumdog-bestaan. Bijna alle krotten werden vorige eeuw gesloopt, maar tegenwoordig doen enkele huisjes dienst als musea.

Rondreizen Engeland boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Engeland met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Engeland

Bekijk ook de rondreizen van onze partner

Rondreizen naar Engeland van Pharos Reizen