Naar artikel

Zonvakantie Skiathos, Griekenland

Skiathos, een eiland even groot als Schiermonnikoog, niet veel meer dan een groen verfspatje op een groot blauw doek. Maar wel een hele mooie...

Skiathos
De mooiste stranden van Griekenland

Eigenlijk een eiland van niks dus, het hoofdstuk ‘Cultuur op Skiathos’ in onze reisgids is zo dun als vliegerpapier. Pinnen kan alleen in de hoofdstraat en op het eiland is geen ziekenhuis. Maar dat én de tientallen Caribisch ogende zandstranden zijn nu juist de voordelen van Skiathos. Zand tussen je tenen Veel strandgangers komen naar Skiathos voor Koukounarie Beach, door The Times ooit uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Griekenland. Sindsdien ziet het er bruin van de mensen.

Aan de zuidkant struikel je van de ene baai in de andere, in het noorden van het eiland is het allemaal wat ruiger. De wind zorgt voor troebel water en flinke golven. We rijden in onze huurauto (‘niet de airco aan bergop, anders blaas je de motor op’) naar het Evangelistria klooster. Op deze plek werd in 1807 de Griekse vlag voor het eerst gehesen. Nu schuifelen er Grieks-orthodoxe priesters (mét gsm) rond door walmen wierook. Elke dag op Skiathos eindigt in Skiathos-stad. Slagader in de plaats is de Papasdiamantistraat. Voorbij deze toeristenfuik vind je gelukkig nog genoeg achterafsteegjes waar je wél rustig kunt dwalen tussen wasrekken, zwarte weduwen en bloeiende bougainville. ’s Avonds kijken we vanaf een loungekussen aan de haven naar de grote ferryboten die aanmeren.

Skiathos stad

Boottocht langs de kust van Skiathos

De volgende morgen lopen we door de haven. Tientallen bootjes klotsen tegen de kade. De een biedt excursies aan naar Skopelos, de ander doet een rondje Skiathos. Dat laatste lijkt ons wel wat: sightseeing en swimming, een nautische hop-on hop-off toer.

Al snel volgt een van de hoogtepunten van de trip: het strand Lalaria. Een eenzaam bountystrandje dat alleen per boot te bereiken is. Een echte droomplek. De illusie het strand voor ons zelf te hebben, duurt welgeteld twee seconden als naast ons nog twee andere boten hun klanten op het strand afzetten.

Op naar de volgende plek: Kastro, de oude stad op het eiland, met ruïnes uit de 16de eeuw, bovenop puntige rotsen. De klimtocht over het rotspad wordt een slagveld. Iedereen op slippers strandt halverwege de berg. Wie neemt er ook bergschoenen mee op een strandexcursie? Vanaf het Kastro heb je zicht op de zeldzame Eleonora valken.

Na de lunch in een strandtent vaart de boot aan de westkant van het eiland naar Small Banana Beach, het naaktstrand van Skiathos. Even later volgt wél een hoogtepunt: de kapitein wijst opgewonden naar zee. ‘Daar, dolfijnen!’ Even volgen drie tuimelaars de boot. De kapitein vaart nog een extra rondje. Dan duiken de dolfijnen definitief kopje onder. Na nog een korte stop op Marago Island varen we terug naar de haven van Skiathos.

Bekijk al het reisaanbod 

Zin in vakantie? Bij ANWB vind je een divers reisaanbod dat altijd aansluit bij jouw wensen. Van rondreizen in Europa tot groepsreizen in Azië.

Boek je uitje met korting 

Waar gaan jullie vandaag naartoe? Hier vind je talloze uitjes, vaak met korting voor ANWB-leden.

Reis evenementen 
Ontdek het wereldwijde reisaanbod van ANWB tijdens een van onze evenementen, waarbij onze reisspecialisten je graag adviseren en voorzien van leuke weetjes, praktische informatie én handige tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden