Rhodos, 12 tips

Cadeautje van Zeus

Blauwe baaien, een antieke stad met zeezicht, tavernes waar 'mama' nog in de pannen roert. En zon. Veel zon! Ooit kreeg zonnegod Helios het eiland cadeau van oppergod Zeus. 

1.    Roetsjen in waterpark Faliraki

Hoe spannend kan water zijn? Waterpark Faliraki biedt spectaculaire glijbanen, naast een golfslagbad, piratenschip en raftbaan. Groot genoeg voor een dag vertier. 12 km vanaf het centrum van Rhodos tegenover hotel Esperos Palace.

2.    Lindos: bezoek de oudste acropolis

Het kost enige moeite, maar sla het bestijgen van de oudste Griekse acropolis niet over. Langs het steile wandelpad vind je oude vrouwtjes die borduurwerk verkopen. Op de top ontdek je de resten van de tempel van Athina Lindia.   

3.    Als het maar ijskoud is!

Een ijsbar is wel het laatste wat je op Rhodos verwacht. Lindos is maar wat trots op z’n Ice Bar, waar alles tot en met de glazen aan toe van ijs is gemaakt. Voor niet-koukleumen is er een ‘warm’ cafégedeelte.

4.    Lunchen op Stegna Beach

Aan restaurants geen gebrek op een van de populairste stranden van Rhodos. Schuif aan op een terras en geniet van een superverse Griekse salade. Grote kans dat je buurman Nederlander is, want we zijn dol op dit toeristische kuststrookje.

5.    Zien! Baai van Anthony Quinn

Tijdens het filmen van kaskraker The Guns of Navarone raakte acteur Anthony Quinn zo verkikkerd op Rhodos dat hij er een baai kocht. Neem een kijkje op deze idyllische Griekse hotspot. Zwemkleding mee!

6.    Flaneren in Rhodos-stad

Ook buiten de oude stadswallen is Rhodos-stad de moeite waard. Maak een wandeling over het pad dat de antieke stadsmuur volgt. Omdat je langs het water loopt profiteer je van een heerlijk zeebriesje.

7.    Lekker eten

Symi-garnaaltjes zijn vernoemd naar een nabijgelegen eilandje. Je eet ze met schil en al. Prima adres: de taverne op Nicholas Beach (weg richting Lindos).

8.    Lekker eten, 2

Reserveren bij het oergezellige Mama Sofia strekt tot aanbeveling. Echt Grieks eten in een toeristentrekker als Rhodosstad. Orfeos Street (t/o middeleeuwse klokkentoren).

9.    Romantisch drankje

De thermen van Kalithea zijn niet meer in gebruik, maar het is nog altijd een van de meest romantische plekken voor een drankje. Bezoek het terras aan het water ‘s avonds, als de toeristen weg zijn.

10.   Kamiros

Heb je slechts tijd voor één excursie? De imposante opgraving bij Kamiros is een must. Vanaf de heuveltop heb je uitstekend zicht op deze prachtig aan zee gelegen Dorische stad.

11.   Symi

Boek een dagtocht naar een  eilandje. Symi heeft een schattig havendorpje met opvallende huizen: ze zijn in de vorm van een tempel gebouwd!

12.   De Zeven Bronnen

Verkoeling op warme dagen biedt het natuurgebied De Zeven Bronnen (Epta Piges). Het is heel speciaal om door een 186 meter lange tunnel te lopen waar een ijskoud stroompje doorheen loopt.

Rhodos door de ogen van fotograaf Hans Zeegers

Heeft Rhodos nog iets te bieden aan fotograaf én Griekenland-fan Hans Zeegers? Jazeker! Hij vindt dat Rhodos juist het allerbeste van zijn vakantieland biedt. 

‘Op een zeker moment denk je dat je alle Griekse baaitjes wel kent. Maar Rhodos heeft toch wel een paar bijzondere exemplaren in de aanbieding. St. Paul’s bay bij Lindos oogt niet alleen als de perfecte prentbriefkaart, je kunt er ook op een bijzondere manier komen: pak de waterfiets in Lindos en vaar langs de rotskust naar het zandstrand. Een heerlijk boottochtje!’

Tapijten

‘Wist je dat Rhodos-stad maar op zo’n uur varen vanaf de Turkse badplaats Marmaris ligt? Wat doen al die toeristen daar? Shoppen natuurlijk! Vooral tapijten, sieraden, leren tassen en schoenen zijn populair bij het (vooral vrouwelijke) publiek. Het is een leuk uitstapje, maar Rhodos-stad biedt voor mij voldoende koopmogelijkheden. Bovendien is het een prachtige historische stad.’

300 treden

‘Rhodos heeft zeker niet achteraan gestaan als het op godshuizen aankomt. Het Tsambika-klooster is weliswaar niet spectaculair ingericht, maar aan het uitzicht kan weinig tippen. Volgens oud volksgeloof moeten pasgetrouwde vrouwen de 300 treden naar boven op de knieën afleggen. Dan krijgen ze gegarandeerd spoedig nageslacht.’

Altijd handig

In vier uur vlieg je van Schiphol naar Rhodos. Het eiland behoort met o.a. Kos en Patmos tot de eilanden van de Dodekanesus. Info: www.gnto.nl, gntoinfo@planet.nl.
ANWB Extra Reisgids Rhodos, ledenprijs € 8,50. Inclusief grote, uitneembare kaart.