Corfu bezienswaardigheden

Eeuwenoude architectuur, robuuste landschappen en relaxte stranden,  authentieke restaurants en een bijna altijd schijnende zon. Corfu is een Grieks pareltje in de Ionische zee. Tien toptips om een verblijf op dit sprankelende eiland nog aangenamer te maken.

Oude Stad Corfu

De oudste delen van Corfu stad dateren nog uit de 8ste eeuw en daarna heeft elke overheerser tot en met de Engelsen in de 19de eeuw een architectonisch stempel op de historische plaats gedrukt. Het is dan ook eclectisch wandelen door Corfu stad, dat wandelboulevards afwisselt met stille pleintjes en onvermoede steegjes. De Unesco heeft zich officieel over het stadsgezicht ontfermd.

Paleokastritsa

Paleokastritsa vind je aan de Westkust van het eiland. Het toeristische, maar toch zeer leefbare plaatsje is omringd door stranden en prachtige vruchtbare bergen. De zee is helder lichtblauw en een bootje om de grotten te verkennen is dan natuurlijk snel gehuurd. De wateren lenen zich ook ideaal voor snorkelen.

Nieuwe Venetiaanse Fort

Nieuw is hier overigens een relatief begrip, want in 1572 ging de eerste spade in de grond en in 1645 was het verdedigingswerk klaar. Je kan tegenwoordig naar de top van het fort lopen, dat een prachtig uitzicht geeft over het eilanden. Sommige delen van het Nieuwe Venetiaanse fort zijn nog steeds in gebruik bij de Griekse marine.

Sidari

Zo’n beetje de bekendste Noordelijkste badplaats in Corfu. Vooral vanwege het fijne zandstrand met – ideaal voor gezinnen met jonge kids – opvallend ondiep water. Claim to fame van Sidari zijn de inhammen tussen de zandsteenrotsen, inmiddels ook bekend als het (prachtige) Canal d’Amour, waar ieder stel eens doorheen zou moeten zwemmen voor relatiegeluk. Aldus de Griekse overlevering.

Pergola Restaurant

Visgerechten genoeg op Corfu uiteraard, maar een vleesje op zijn tijd is ook best lekker. Ga daarvoor bijvoorbeeld naar Restaurant Pergola in de oude Joodse wijk van Corfu-stad. Hier zijn ze bijna gespecialiseerd in vleesgerechten. Van hele spiezen tot rijkelijk gevulde tomaten en paprika’s.

Muizeneiland

Misschien wel het meest iconische beeld van Corfu, het Muizeneiland met hagelwit kerkje, dat vlak onder de aanvliegroute ligt van Corfu Airport. De titel ‘muizen’ ontleent het eiland meer aan haar vorm dan aan de diertjes en een eiland is het ook niet echt, voor wandelaars (en scooters) ligt er een strekdam.

Angela’s Taverna

Bijna nergens kan je authentieker een zonsondergang beleven, als vanaf het terras van Angela’s Taverna in Pentati aan de westkust van Corfu. De art-decoration hier bestaat uit een mix van voetbalposters, familiefoto’s en lokale snuisterijen. Het voedsel wordt vers bereid in de open keuken. Voorproeven mag van de gastheer.

Ga met de boot naar Corfu

Corfu is perfect bereikbaar per vliegtuig, maar wellicht is het avontuurlijker (en handiger) om de auto richting het eiland te pakken. Daarvoor moet je de (dagelijkse) boten vanuit Italië nemen. Er vertrekken ferry’s vanuit Brindisi, Ancona en Bari. De overtochten duren gemiddeld acht (Bari) tot zo’n vijftien uur (Ancona).

> Meer informatie over auto huren op Corfu