Welkom in Ghana

‘Akwaaba’, staat er met koeienletters op de aankomsthal van het vliegveld. Welkom in het vriendelijke Ghana. Na de controle van je gele koorts injectie en een stempel in je paspoort mag je de grens over. En dan zie je Afrika. Auto’s zijn klaar voor een enkeltje schroothoop, vrouwen verkopen uit manden op hun hoofd de gekste dingen en de warmte is te vergelijken met de temperatuur in het gemiddelde Turkse stoombad.

Ghana op eigen houtje: vervoer

Backpacken in Afrika. Dat klinkt gevaarlijk. Toch kan het. Ghana is een relatief veilig land, waar je (ondanks dat je altijd op je hoede moet zijn, ga niet ’s avonds alleen over straat) zelf doorheen kunt trekken.

Begin aan de kust: per vliegtuig arriveer je in Accra. Boek een hotel voor de nacht en spendeer er de volgende dag(en). Vanuit elke redelijk grote stad, kun je met een bus naar een andere stad. Het is prima vervoer: het is goedkoop en meestal zijn ze comfortabel. Wel kan het zomaar zijn dat hij drie uur later vertrekt dan gepland: wachten tot hij vol zit, is de normaalste zaak van de wereld. Geduld is in Ghana sowieso iets wat goed van pas komt. Maar eerlijk is eerlijk: met het openbaar vervoer (een trotro moet je ook zeker eens ervaren) in combinatie met taxi’s kun je overal komen.

Sissende Ghanezen en ‘Obruni’

‘Ssssss’. Ghanezen benaderen elkaar door te sissen. Het klinkt alsof je een zwerfhond weg wilt jagen, maar het is niet onvriendelijk bedoeld. Integendeel. Kijk niet verbaasd op als er naar je gesist wordt. Meestal willen ze gewoon even je aandacht. Soms om iets te verkopen, soms om een taxi, soms gewoon om je te groeten. Met je melkflessenbenen val je natuurlijk op in een land waar iedereen een prachtig bruine kleur heeft: kinderen zwaaien enthousiast en allemaal noemen ze je ‘obruni’(niet bruine) of ‘salaminga’.

Laat kleding maken

De meest felle kleuren en gekke patronen: Ghanezen dragen prachtige kleding. Het goede nieuws: je kunt het zelf ook laten maken! Koop stoffen op de markt of in een winkel en laat je bij een kledingmaakster opmeten. Meestal haal je je nieuwe broek, jurk of jasje binnen een paar dagen op.