Reisdocumenten in Gambia

Ga je op reis naar Gambia? Check van tevoren even welke reisdocumenten je nodig hebt en hoe het zit met je rijbewijs over de grens.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Gambia 

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de Immigratiedienst in Banjul.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Gambia: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisumgenoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Gambia:
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Gambiaanse ambassade (Brussel).

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Gambia.
  • Bij aankomst in Gambia moet dit aan de bevoegde autoriteiten worden getoond.
  • Wij raden aan om voor de zekerheid een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlandse ingezetenen.

Voertuigdocumenten

  • Voor informatie over het bezoeken van Gambia met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische info in Gambia

Verkeer
Adressen en telefoonnummers
Vervoer
Praktische info ter plaatse
Betalen