Skigebieden Frankrijk

Frankrijk heeft de grootste skigebieden ter wereld. We zetten de vijf allerleukste Franse skigebieden voor je op een rij. Zo wordt het boeken van je skivakantie een stukje makkelijker!

Skigebied 1 - Portes du Soleil

Portes du Soleil strijdt samen met Les Trois Vallées (hier op nummer twee) om de eretitel ‘grootste skigebied ter wereld’. Op bijna alle punten zijn de gebieden mooi op elkaar aangesloten, op slechts drie plaatsen worden skibussen gebruikt. Bij grootste skigebied denk je misschien aan gigantische hoogtes, dat valt reuze mee. De hoogte is slechts 2466 meter terwijl er oorden zijn waar de bergen veel hoger zijn. Het skigebied bevindt zich tussen de Mont Blanc en Genève.

In totaal zijn er twaalf skiresorts en 650 km aan pistes. De weidsheid van het skigebied wordt gezien als het grootste pluspunt. Een ander pluspunt is de komst van moderne snelle liften in afgelegen hoeken. Als het weer wat warmer is, volgt geen probleem door de kunstsneeuwinstallaties. Ideaal is echter als er tot 1000 meter veel sneeuw ligt. Voor de gevorderde skiërs is de ultrasteile zwarte piste tussen Avoriaz en les Crosets, de ‘muur’, een hele uitdaging. Verder is het zoeken naar buckelpistes en off-piste routes.

Skigebied 2 - Les Trois Vallées

Les Trois Vallées heeft 600 km aan pistes en strekt zich uit over drie valleien. Méribel is erg aantrekkelijk en de vallei in La Tania en Courchevel is mooi om zijn authentieke karakter. De hoogste en meer ruige pistes bevinden zich richting Les Menuires en vooral Val Thorens. Hier zijn toppen van meer dan 3000 meter, waardoor de sneeuw altijd goed is. Op lager gelegen pistes zijn er ook nog sneeuwkanonnen achter de hand. In de Savoie zijn 1800 sneeuwkanonnen, vijf skistations en meer dan 200 liften.

Alle skistations in Les Trois Vallées zijn met elkaar verbonden. Les Trois Vallées is uitermate geschikt voor snowboarders. Dit komt doordat er veel off-piste mogelijkheden zijn. Ook maken de funparks en pipes het tot een waar paradijs. Elke vallei heeft een eigen abonnement dat per dag opgewaardeerd kan worden naar de andere gebieden. Wil je een hele dag er op uit? Dan is de Grand Tour de Trois Vallées een echte aanrader. Je komt langs vijf toppen, alle drie de valleien en vijftien liften. Het hoogteverschil wat je dan doormaakt is maar liefst 8208 meter.

Skigebied 3 - Alpe d’Huez - Grandes Rousses

Les Grandes Rousses heeft 236 km aan pistes. De dorpen zijn Oz-en-Oisans, Vaujany en de bekendste Alpe d’Huez. L’Alpe d’Huez heeft ontzettend veel off-piste afdalingen en internationaal bekende funparks. Op de rand van een afgrond is het dorp l’Alpe d’Huez gelegen. De naam Alpe d’Huez doet veel mensen als eerst denken aan de Tour de France.

Het is echter ook een uitdagend wintersportgebied. Op het eerste gezicht lijken de eerste pistes boven het dorp Alpe d’Huez ideaal voor beginners. Deze zijn namelijk groen. De waarheid is echter anders, deze pistes zijn namelijk de uitloop van zwaardere pistes. Regelmatig komen daardoor gevaarlijke situaties voor. Het hoogste punt is de Pic Blanc. De beruchte ‘Tunnel’ en veel andere zwarte pistes lopen hiervandaan naar beneden. Ook de langste zwarte piste van de wereld is in dit skigebied te vinden. Dit is de Sarenne van zestien kilometer lang.

Skigebied 4 - Paradiski

Paradiski beschikt over de twee gletsjers Bellecôte en Aiguille Rouge. Twee toppen komen boven de 3000 meter. Hierdoor is er sneeuwzekerheid. Paradiski is een megagebied met veel moderniteit. In totaal is er 425 km aan pistes. Alle niveaus kunnen hier goed terecht, ook zijn er verschillende bestemmingen geschikt voor verschillende doelgroepen. Zo zijn La Plagne en Les Arcs geschikt voor jongeren en Montalbert of Peisey-Vallandry geschikt voor families.

Er zijn in het skigebied eenvoudige blauwe pistes te vinden, maar ook pittige zwarte. Veel banen lopen in of door het bos. Paradiski heeft een breed uitgaansleven. Van lokale specialiteiten, fast-food filialen tot driesterrenrestaurants. Wel moet je erg hebben in de hoogte van vooral de drankrekening. In Frankrijk is die over het algemeen wat duurder.

Skigebied 5 - Les Sybelles

In de Savoie, dicht bij de Italiaanse grens in het hart van de Maurienne-vallei en dicht bij Chambery en Grenoble, is Les Sybelles gelegen. Doordat een aantal skistations zijn samengevoegd, is een groot gebied van ruim 300 km aan pistes ontstaan. Het mooie hiervan, is dat het landschap nog steeds heel mooi is. Het karakter van het gebied is gebleven. La Toussuire en Le Corbier zijn de meest centrale plaatsen in Les Sybelles. Er zijn nog een aantal verouderde stoeltjesliften aan te treffen, maar die kunnen in de meeste gevallen omzeild worden.

Vooral in St. Sorlin is het heel mooi skiën. Daar zijn veel off-piste mogelijkheden. Wel moet je goed opletten of er lawinegevaar is. Er is een gratis pendelbus aanwezig die skiërs naar een ander dorp kan brengen. Als het geschikt weer is, kan er vanaf La Toussiere een tocht van 17 km worden gemaakt. Dit is echt bedoeld voor de vergevorderde skiërs. De tocht eindigt in St. Jean-de-Maurienne. Voordeel is dat de prijzen in Les Sybelles aantrekkelijk zijn.

Zoek een skivakantie in Frankrijk bij Pharos Reizen

Bekijk ook: