Tips voor de Franse Elzas

Rollende wijnvelden, stoere kastelen, watertandend lekkere restaurants en dromerige dorpen. Dat vind je allemaal in de Franse Elzas. De Kampioen tipt alle plekken die je niet mag missen.

Tekst en fotografie Ernie Enkelaar

1. Ontdek de Elzas met een elektrische fiets

Door de rollende wijnvelden lopen talloze prachtwegen en -paden. Vaak zijn ze wél vrij steil, dus voor ongeoefende benen vooral ideaal om te verkennen per elektrische fiets. Movelo Alsace heeft 27 verhuurpunten door de streek, waar je zo’n elektrisch ros vanaf zo'n € 20 per dag huurt.

2. Château van Kintzheim

Bij het Château van Kintzheim sla je twee vliegen in één klap. Daar zie je niet alleen een mooi kasteel uittorenen boven de wijnvelden, je kunt er ook terecht voor roofvogelshows. In de Volerie des Aigles vliegen gieren, buizerds en zelfs condors vlak over je hoofd. Ook zie je deze enorme vogels spannende kunstjes uithalen.

3. Vakwerkhuizen, kerken, poorten en stadsmuren

Het tussen wijnvelden ingeklemde Riquewihr behoort tot de mooiste dorpen van heel de Elzas. Je vindt er een vrijwel perfect bewaard middeleeuws centrum met kleurrijke vakwerkhuizen, kerken, poorten en stadsmuren. Ook is het dorp een uitstekende locatie voor een (gratis) wijnproeverij: op elke hoek zit wel een wijnhuis.

4. De mooiste autoroutes door de Elzas

Eigenlijk moet je de Elzas in twee richtingen rijden. Heen over de Route des Vins, en terug over de Route des Crêtes. (Of vice versa natuurlijk) Laatstgenoemde autoroute voert je over de hoogste toppen van de Vogezen. Zoals de kale Grand Ballon, met 1424 meter de allerhoogste Vogees.

5. Bezoek Straatsburg

Zetel van het Europees Parlement en derhalve locatie van veel glimmende moderne architectuur. Maar je vindt er ook een mooie oude stad, ingeklemd tussen twee armen van de rivier Ill. Niet voor niets staat dit charmante Grande Île op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

6. Eet tarte flambée

Dit is de lokale variant op de pizza. (Ook wel bekend onder de Duitse naam Flammkuchen.) Traditioneel aanwezig: spekjes, uien en crème fraiche, maar je vindt ze tegenwoordig in veel meer varianten. Bijvoorbeeld met geroosterde kip, gerookte zalm of vegetarische varianten met champignons of kaas. 

7. Autoliefhebbers opgelet: leukste museum in de Elzas

Dan mag je de Cité de l’Automobile in Mulhouse niet missen. Daar vind je een unieke collectie oldtimers, waaronder de grootste verzameling Bugatti’s op aarde. Maar ook voor ander glimmend blik zit je er goed: het museum telt 400 auto’s, van Alfa Romeo tot Zedel, en van Fiat tot Ferrari.

8. Ooievaars

In Hunawihr vind je een broedcentrum voor de ooievaar, al eeuwenlang hét symbool van de Elzas. Je kunt er deze gevederde diva’s vanaf luttele meters spotten.

9. Studentenstad Colmar

Even genoeg wijnvelden gezien? Dan naar Colmar. Deze levendige studentenstad zit vol terrassen, winkels, restaurants en bars, maar je vindt er ook prachtpleinen en dito gebouwen. Zoals Maison Pfister, een beauty uit 1537. Extra tip: in Colmar kun je boottochtjes maken door de oude stad. Leuke activiteit, dat zeker, hoewel wij de bijnaam ‘Petit Venise’ een tikkeltje overdreven vonden voor dat ene kanaal.

10. Droomkasteel

Ga zeker naar Haut-Koenigsbourg. Door dit reusachtige complex met uitkijktorens, harnassen, ridderzalen, zwaarden en kanonnen kun je urenlang dwalen à la Ivanhoe.

11. Wijnwandelen

Rond veel dorpen lopen paden door de wijnvelden. (Vraag een routekaartje bij de lokale VVV.) Onderweg stuit je op druivenranken, kapellen, beken, uitzichtpunten en met een beetje geluk op een vriendelijke wijnboer.

12. Wijn proeven

Dit kan bij vrijwel elk wijnhuis in de Elzas. (En dat zijn er veel!) Meestal is dat gratis, wel is het een goed gebruik om gelijk een paar flesjes te kopen.

Bekijk ook onze algemene informatie over de streek de Elzas

Vakantie naar de Elzas boeken?

Wil je op vakantie naar dé wijnstreek van Frankrijk, de Elzas? Bekijk dan het aanbod van ANWB Ledenreizen en onze reisdochters. Als je boekt bij ANWB Ledenreizen, krijg je een heel veel gratis extra's. En hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt!

Bekijk aanbiedingen Elzas met ledenvoordeel

Of bekijk het aanbod van onze reisdochters:

Autovakanties naar de Elzas
Campings in de Elzas

Speciaal voor jou geselecteerd