De Provence volgens Ilja Gort

Ik ben van kop tot staart verslingerd aan Frankrijk. Bretagne met haar ruige visserscultuur, het vredig middeleeuwse Normandië, die wellustig mooie Bourgogne, de elegante Loire, de ruige Auvergne en natuurlijk de deftige Bordeauxstreek met haar uitgestrekte Les Landes-bossen. Maar, ik zal er maar recht voor uit komen: ik vind de Provence gewoon keihard de allermooiste streek van Frankrijk. Zo. Dat is eruit.  

Porvence

De mooiste dorpjes van Frankrijk

Hartverscheurend mooie dorpjes, huizen die in een zorgvuldig bijgehouden staat van verval verkeren: schilderachtig afgebladderde luiken, ontroerend verveloze deuren, uithangborden die zo mooi zijn verweerd, dat het niet echt lijkt en bomen en struiken die onbekommerd uit de dakgoot groeien. Rondwandelend in dat woest romantische operadecor staan we, net als al die andere Hollanders, elk jaar opnieuw met onze neusjes tegen de etalage van de plaatselijke makelaar gedrukt. Maar we houden ons in, en geven toe aan onze Provence-nostalgie door ons af en toe op onder te dompelen in de weelde van deze voormalige Romeinse ‘Provincia’.

En route in de Provence

De Vaucluse is het warm kloppende hart van de Provence, met als middelpunt de Mont Ventoux. Hier tjirpen de krekels om het hardst, geurt de lavendel het lekkerst en klateren de dorpsfonteintjes het helderst. Er bestaat een overzicht van ‘Les plus belles villages de France’, en een flink aantal daarvan vind je in de Vaucluse. Séguret, bijvoorbeeld, ligt op de top van een heuvel en is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dwaal door de hobbelige straatjes van dit middeleeuwse dorpje, steek ter afkoeling je hoofd in de beeldschone fontein en ga lunchen bij de enthousiaste, jonge patron-cuisinier Christophe Bonzi. Hij kookt de sterren van de hemel voor je en vanaf het terras van zijn restaurant ‘Le Mesclun’ heb je een fabelachtig mooi uitzicht over de Haute-Vaucluse.

Provence toerisme
Le Mesclun

Lourmarin

Een dromerig oud stadje in de Luberon, het weerbarstige gebergte binnen de Vaucluse. Gezellige pleintjes, smalle straatjes leuke winkeltjes en een 15de-eeuws kasteel dat overal bovenuit torent. Verkeer je in een financieel roekeloze stemming, laat je dan verwennen in ‘Le Moulin de Lourmarin’, een voormalige olijfoliemolen waarin de virtuose sterrenchef Edouard Loubet zijn droomhotel-restaurant is begonnen. Maar van een smakelijke Provençaalse lunch op een van de vele terrasjes in het oude stadje word je ook heel gelukkig en de koffie bij Café de la Fontaine is van on-Franse kwaliteit. Even buiten het stadje ligt de ‘Combe de Lourmarin’; een smalle kloof die de grens vormt tussen de Grand- en de Petit Luberon waar je spectaculair mooie wandelingen kunt maken.

Le Moulin de Lourmarin

Nyons

Een levendige Provençaalse stad in het departement de Drôme. Hier verkeert de plaatselijk bevolking in de veronderstelling dat het allemaal maar normaal is, een prachtige stad, elke dag mooi weer en een markt over twee pleinen, met watertandend lekkere geuren en kramen vol verse groenten, worsten en hammen en kazen. Daar loop je dan als Hollander; verdwaasd laat je je handen glijden door bakken vol kruiden, lavendel en verse basilicum. Het is moeilijk afscheid nemen van deze stad....

Bijzonder leuke Lavendelfabriek waar je gastvrij wordt ontvangen en het hele proces van lavendeloogst tot lavendelolie kunt volgen: Distillerie Blue Provence

Olijfoliemuseum: Moulin Dozol

L’Isle-sur-la-Sorgue

25 km ten oosten van pausenstad Avignon, stroomt het kristalheldere riviertje de Sorgue dwars door het dorpje. Tot aan de 19de eeuw voorzag de bevolking van L’Isle-sur-la-Sorgue in haar onderhoud door het vangen van riviervis. Daarna kwam er, ook weer dankzij de rivier, een textielindustrie op gang. Tegenwoordig hebben de immer uitdijende rommelmarkten en de honderden brocante-winkeltjes dit ‘Venetië van de Provence’ gemaakt tot een ‘adresse’ voor rommelmarktsnuffelaars en antiekverzamelaars. En dan is er ook nog eens een hartstikke gezellige en uitgebreide Provençaalse markt met alles wat je van een Provençaalse markt mag verwachten en meer. Onder de platanen op het terras van ‘Café de France’ ga je met een ‘ballon rosé’ of een ‘grand crème’ 100 jaar terug in de tijd.

Langs het snel stromende riviertje rijgen zich de romantische terrasjes aaneen. Hier gaat het echt om de leukste plek aan het water en daar zijn er heel veel van. Slenteren langs al die terrasjes dus en lekker twijfelen. Echt op niveau eten, tja, dat komt de volgende keer dan wel weer.

Provenceweb

Aix-en-Provence

Een lucide stad die je omarmt en beschermt. In het gefilterde licht van de platanen op de weidse pleinen met de gladgesleten tegels kun je een ochtendroseetje drinken en de Var-Matin lezen. Tegen de bourgeoispanden van gele steenblokken en mintgroene luiken weerkaatst het schrille gepiep van zwaluwen en het geklater van de fontein. Ik zou zeggen: laat voor deze keer de kathedraal Saint-Sauveur links liggen en ga lekker slenteren over de Cours Mirabeau, de brede allée omzoomd door platanen en drukke terrasjes die de stad doorsnijdt. Sla aan het eind linksaf het oude centrum in want daar, op de place Richelme, is elke dag een levendige markt waar de restaurantjes, die op allerlei schilderachtige pleintjes achter het marktplein verstopt zitten, dagelijks hun verse spullen inslaan. Hier kunt je, bijvoorbeeld in de ‘Bar de la Poste’ op je gemak een terrasje pikken terwijl het Provençaalse leven aan je voorbijtrekt.
Alvast Hartelijk Santé!

Lijst met markten

Ledenaanbieding

8 dagen naar de Provence

vanaf € 499,- p.p.

Ontdek de mooiste dorpen van de Provence met deze heerlijke vakantie van Pharos Reizen van ANWB.

Waar slaap je?

De eerste 3 nachten verblijf je in Hotel Domaine de Cabasse in Séguret op 7 km van Vaison-la-Romain. Het charmante familiehotel heeft een zwembad en een goed restaurant. Daarna verblijf je 2 nachten in Hotel Domaine de la Petite Isle, een heerlijk hotel met twee zwembaden op 2 km van centrum L’Isle-sur-la-Sorgue. De laatste 2 nachten ben je van van harte welkom in Hotel Villa Borghese op ca. 500 meter van Gréoux-les-Bains, in dé lavendelstreek van de Provence. Het hotel ligt heeft een zwembad en uitstekend restaurant.

Meer informatie en boeken

Lees ook deze tips en informatie over de Franse Provence:

Top 7 bezienswaardigheden Provence
De mooiste lavendelroutes
Vervoer naar de Provence
Eten en drinken
Evenementen Provence