Lavendelroutes Provence

Lavendel is hét symbool van de Provence. Langs de kenmerkende paarse planten lopen diverse toeristische lavendelroutes en overal worden lavendelfeesten georganiseerd. Snuif de aromatische geuren op en ontdek de paarse geheimen van de Provence. We zetten de mooiste lavendelroutes Provence op een rij. Bon voyage!

Lavendelroute: wat is het?

Wie door de Provence rijdt kan de oneindige lavendelvelden niet missen. Om gerichter en diepgaander kennis te maken met de plant die de Provence tot de Provence maakt, zijn er routes uitgezet die de verhalen over de lavendelcultuur vertellen. Door de Provence lopen zes verschillende routes, de afstanden variëren van 70 tot 200 kilometer.

Aan de bekendste Routes de Lavendes liggen destilleerderijen, musea, lavendelparken en winkeltjes. Het startpunt voor de bekendste route ligt bij Enclave des Papes en eindigt rond Gorges du Verdon.

Meer informatie lavendelroutes (externe site)

Lavendelmarkt Montélimar

Elk jaar vindt in Montélimar Couleur Lavande de jaarlijkse lavendelmarkt plaats. Het aanbod van lavendelproducten is overweldigend: lavendelboeketten, lavendelhoning, lavendelzeep, lavendelolie, noga, ijs, siroop, koekjes, limonade, keramiek, manden, stoffen, geurkaarsen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt er verkocht. Fransmannen demonstreren hoe ze de planten met een distilleertoestel distilleren en op zondagmorgen loopt de omgeving uit voor het lavendelcorso.

Lavendelmusea

Benieuwd naar alle lavendelweetjes? Deze musea geven je een goede indruk van de lavendel- en parfumindustrie:

Musée de la Lavande

Adres: 276 Route de Gordes, 84220 Cabrières-d'Avignon

La ferme aux Lavandes

Adres: Route du Mont Ventoux, 84390 Sault-en-Provence

Lavendelfeesten

Overal in de Provence worden festivals en feesten georganiseerd die in het teken staan van de Lavande Fine, de Aspic of de Lavandin, de meest voorkomende lavendelsoorten. De grootste lavendelfeesten vinden plaats rond juni, juli en augustus. De exacte data hangen samen met de bloei en oogst van de lavendel. De plaatsen waar de grootste Lavendelfeesten plaatsvinden zijn:

  • Ferrassières
  • Valensole
  • Sault
  • Digne-les-Bains

Reisgids Provence online bestellen

Naast héél véél lavendel biedt de Provence natuurlijk nog veel meer moois. Bestel een van onze reisgidsen online en je haalt het maximale uit je reis:

ANWB Ontdek Reisgids - Provence
ANWB Extra Gids Provence
Wandelgids Provence

Jouw eigen vakantie naar de Provence boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om de Provence met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Provence

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk dan ook eens de autovakanties in de Provence van onze reisdochter Pharos Reizen.

Speciaal voor jou geselecteerd