Evenementen in de Provence

In de Provence is meer dan genoeg te beleven. Deze evenementen mag je absoluut niet missen. 

Avignon, Frankrijk

Pèlerinage des Gitans

Sara la Kila is de beschermheilige van de zigeuners. Op 24 en 25 mei wordt in Les Stes-Maries-de-la-Mer een bedevaart feest georganiseerd waar ongeveer 10.000 roma op afkomen. Het grootste gedeelte komt uit Zuid-Frankrijk en Catalonië. De straten van het kleine kustplaatsje worden een grote ontmoetingsplek waar gezongen, gedanst en gelachen wordt.
In de afgelopen jaren is het feest iets minder druk bezocht, maar het is nog steeds een van de grootste toeristische en religieuze evenementen in de Provence.

Nuits de la Citadelle

In de gemeente Sisteron is het drie weken lang feest tijdens de Nuits de la Citadelle. De festiviteiten bestaan uit dans, theater en muziek en echte feestbeesten kunnen tot de vroege uurtjes doorgaan.  

Fêtes de la Saint Eloi

Tussen juni en september wordt in de gehele Provence de dag van de H. Eligius gevierd, beschermheilige van de hoefsmeden en trekpaarden. Het feest wordt op verschillende manieren gevierd. Rond Marseille worden paarden gezegend in de kerk. De meest bekende is het feest van Château Gombert. In de streek rond Arles viert men de dag van de beschermheilige op een heel andere manier. Daar draven tienspannen van kleurrijk opgetuigde paarden door het dorp, met daarachter de zogenaamde carreto ramado, een met landbouwproducten of bladeren getooide kar.

Festival d'Avignon OFF

In juli toveren meer dan duizend toneelgezelschappen uit Frankrijk en de rest van de wereld de stad Avignon om tot één groot podium. Het festival duurt drie weken en vindt voornamelijk plaats op pleinen maar ook op diverse andere plaatsen in de stad. De nationale en internationale artiesten vertonen hun talenten op honderden plekken in de stad.

Foires des Santons

Eind november tot half januari vindt het jaarlijkse Foires des Santons plaats. De grootste kerstmarkten zijn die van Arles en Marseille.

Reisgids Provence online bestellen

Naast deze hoogtepunten biedt de Provence natuurlijk nog veel meer moois. Bestel een van onze reisgidsen online en je haalt het maximale uit je reis:

ANWB Ontdek Reisgids - Provence
ANWB Extra Gids Provence
ANWB Goud Provence - Côte d'Azur

Dit artikel is geschreven door de makers van REIZEN Magazine, hét reismagazine van de ANWB.

Jouw eigen vakantie naar de Provence boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om de Provence met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Provence