Eten en drinken Provence

De Provence is een paradijs voor fijnproevers. Wijn, olijfolie en truffels zijn de hoofdrolspelers van de Provençaalse gastronomie. Wat eten en drinken we nog meer in de Provence? Je leest het hieronder.

Wie ‘Provence’ zegt, zegt olijfolie. De gerechten van de Provençaalse keuken zijn ondenkbaar zonder het ‘gele goud’. De inwoners van deze Franse regio weten dat hun olijfolie tot de beste ter wereld behoort en er is bijna geen streekgerecht te bedenken waarin het product niet wordt gebruikt. De Provence neemt ook het overgrote deel van de hoogstaande Franse truffelproductie voor zijn rekening. Van november tot maart is het volop truffelseizoen, dus houd tijdens deze maanden je ogen open voor leuke workshops koken met truffels.

Enkele Provençaalse specialiteiten

Zeebaars

Een overheerlijke visspecialiteit uit de regio is zeebaars op een bed van algen en stukjes venkel. Een lekker sausje als aïoli of een besprenkeling met Provençaalse kruiden maken het visfeestje compleet.

Soupe au pistou

Deze mediterrane soep is rijk gevuld en bevat aardappelen, bonen, pasta aangevuld met basilicum, knoflook en olijfolie. In de Italiaanse versie gebruikt men spaghetti en parmakaas, maar in de echte Provençaalse variant zit dat er niet bij.

Daube

Dit regionale stoofpotje bevat lams of rundsvlees, waarbij het vlees meestal in rode wijn gestoofd wordt. De traditionele bereidingswijze vergt veel tijd omdat het gerecht in verschillende stadia gekookt moet worden om de perfecte Provinciaalse smaak te verkrijgen.

Ratatouille

Dit typisch Provençaalse gerecht van gestoofde groenten bevat groenten als tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Het kan geserveerd worden met vlees of als vegetarisch gerecht met rijst of stokbrood.

Zoetigheid

Ook zoetekauwen kunnen hun hart ophalen in de Provence.  Probeer bijvoorbeeld vers gebakken Calissons. Dat zijn amandelkoekjes gemaakt van gekonfijt fruit zoals meloen of sinaasappels. Een andere geliefde specialiteit is nougat, gemaakt van honing, suiker, geroosterde noten en stijfgeklopte eiwitten. Uiteraard zijn de Franse crêpes, een dunne pannenkoek met suiker of choco, ook overal in de Provence te vinden.

Wijn uit de Provence

De Provence kent nog enkele kleinere AC-gebieden. Palette ten oosten van Aix levert aromatische rode wijnen en goede rosé. Cassis ten oosten van Marseille produceert zeer droge, zachtfrisse witte wijnen. Bandol, ten westen van Toulon, staat bekend om zijn bordeauxachtige rode wijnen. De Coteaux d’Aix-en-Provence en broertje Coteaux-de-Baux zijn leuke landwijnen, waarvan enkele duidelijk boven de Provençaalse middenmaat uitkomen.

Voor wijnkenners gaat er echter niets boven een rode Châteauneuf-du-Pape (letterlijk: ‘het nieuwe kasteel van de paus’). In de 14e eeuw verhuisde het pauselijk hof naar Avignon. In het zomerverblijf, net ten noorden van de stad, liet de paus een wijngaard aanleggen.  Die bleek een goddelijke bodem voor goddelijke (biologische) druiven te hebben. Het resultaat zijn uitgesproken krachtige wijnen met een hoog alcoholpercentage en een volle, aardse smaak.

Reisgids Provence online bestellen

Wil je weten waar je de beste, leukste en vooral lekkerste restaurantjes vindt? Bestel een van onze reisgidsen online en je haalt het maximale uit je reis:

ANWB Ontdek Reisgids - Provence
ANWB Extra Gids Provence
Wandelgids Provence

Jouw eigen vakantie naar de Provence boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om de Provence met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden.

Zoek en boek je vakantie Provence

Speciaal voor jou geselecteerd