Leukste wijken van Parijs

Parijs bestaat uit maar liefst 20 arrondissementen met ieder een totaal eigen sfeer. Per arrondissement hebben we de leukste wijk voor je uitgezocht. Met een bezoek aan (een van) deze wijken haal je het maximale uit je stedentrip Parijs!

Arrondissement 1: Les Halles

Het 1e arrondissement vormt het kloppende hart van Parijs en beschikt over tal van toeristische attracties. Hoogtepunt is het Louvre met het wereldberoemde schilderij van Mona Lisa. Andere grote publiekstrekkers zijn Le Palais Royal, Jardin des Tuileries, Pont Neuf en Place Vendôme. Relatieve rust in dit drukke stadsgebied vind je in de wijk Les Halles, dat grotendeels een voetgangersgebied is.

Arrondissement 3: Le Marais

Het 3e arrondissement was lange tijd een achterstandsbuurt, maar is na een renovatie geheel opgeknapt. Liefhebbers van Pablo Picasso kunnen in het Musée Picasso hun hart ophalen. Het stadsdeel geniet echter vooral bekendheid door de gezellige wijk Le Marais, dat gedeeltelijk in het 4e arrondissement ligt.

Arrondissement 4: Île de la Cité en Le Marais

Het 4e arrondissement in Parijs bestond al in de Middeleeuwen. Van deze tijd is nog veel terug te vinden op de eilandjes Île de la Cité en Île Saint-Louis en in de gezellige wijk Le Marais. Grootste trekpleister was de Notre-Dame, die tot nader order gesloten is door de brand van 15 april 2019. Hôtel de Ville, het Centre Pompidou, Sainte Chapelle en La Bastille vormen de andere hoogtepunten.

Arrondissement 5: Quartier Latin

Op de linkeroever van de Seine ligt het 5e arrondissement. Ooit was dit het domein van de Romeinen, tegenwoordig domineren hier de studenten. Bekendste wijk is het Quartier Latin, waar het barst van de cafés, restaurants, clubs en bars. Naast de beroemde universiteit Sorbonne, huisvest dit stadsdeel ook het Panthéon en Jardin des Plantes.

Arrondissement 6: Saint-Germain-des-Prés

Het 6e assortiment is de buurt van antiquairs, oude literaire cafés, boekhandels, maar ook van trendy winkels en chique boetieks. Vooral de wijk Saint-Germain-des-Prés ademt een bohémien sfeer, waar de bourgeoisie van Parijs graag vertoeft. Belangrijkste toeristische attractie is het Jardin du Luxembourg met het schitterende en aangrenzende paleis.

Arrondissement 7: Invalides

Hoofdattractie van het 7e arrondissement is de Eiffeltoren, het symbool van Parijs. Dit gebied heeft relatief weinig bewoners, maar is door de aanwezigheid van vele monumenten en bezienswaardigheden overdag erg druk. Musée d’Orsay en Hôtel des Invalides zijn andere belangrijke trekpleisters in deze aristocratische buurt. Met name de prachtige wijk Invalides is een prima startpunt voor een nadere kennismaking met dit stadsdeel.

Arrondissement 8: Champs-Élysées

Het 8e arrondissement is een absolute must bij een bezoek aan Parijs. Dit historische stadsdeel bezit door de statige lanen, vele paleizen, chique winkels en prachtige monumenten een imponerende grandeur. Het Place de la Concorde, de Arc de Triomphe, Pont Alexandre III en de wereldberoemde Champs-Élysées vormen de belangrijkste hoogtepunten.

Arrondissement 9: Opéra

Het mooiste gebouw in het 9e arrondissement is het Opéra Garnier. Dit kloppende hart van de theaterwereld is van buiten al een plaatje, maar van binnen is het helemaal een kunstwerk. De wijk staat dan ook bekend als het centrum van cultureel Parijs. De prachtige Église de la Sainte-Trinité past daarom uitstekend in de buurt. Ook in het chique warenhuis Galerie Lafayette kom je het verfijnde karakter van het stadsdeel tegen.

Arrondissement 12: Bastille

Het 12e arrondissement is vooral bekend door Place de la Bastille, de plek waar in 1789 de Franse Revolutie begon. Op dit plein staat ook de Opéra Bastille, dat wereldfaam vergaarde door de prachtige akoestiek. Het Chateau de Vincennes, gelegen aan het Bois de Vincennes, is een andere bezienswaardigheid. De avond sluit je het beste af in de wijk Bastille, een gewild uitgaansgebied in Parijs.

Arrondissement 14: Montparnasse

In het 14e arrondissement geen hordes toeristen, maar relatieve rust. Het stadsdeel in het zuiden van Parijs beschikt desondanks over enkele interessante bezienswaardigheden. Maak in de Catacomben van Parijs kennis met een kilometerslange ondergrondse begraafplaats, of geniet een paar honderd meter hoger vanaf de Tour Montparnasse van een schitterend uitzicht. Leukste wijk van het arrondissement is Montparnasse.

Arrondissement 18: Montmartre

De enige reden dat toeristen naar het 18e arrondissement komen, is de kunstenaarswijk Montmartre. Gelegen in het noorden van Parijs, vind je hier in een haast dorpse sfeer excentrieke kunstenaars, straatartiesten en betoverende straatjes. Onderaan de berg toont de Montmartre een compleet ander gezicht: dat van haar flamboyante en decadente uitgaansleven met excentrieke theatercafés en cancanshows.

Deze en nog meer handige tips vind je in de ANWB Extra Reisgids Parijs.

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's!

Bekijk top 10 stedentrips Parijs

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Parijs van Pharos Reizen

Speciaal voor jou geselecteerd