Musea in Parijs

Het Louvre kennen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn ook veel kleinere, onbekendere musea in Parijs, niet de bekendste, wel heel interessant. We zetten de leukste musea in Parijs op een rijtje.

Musée Dapper

Grappig, de meneer Dapper van Domweg gelukkig in de Dapperstraat, de man dus die aan de straat zijn naam gaf, is ook de naamgever van een museum in Parijs. Olfert Dapper (Amsterdam, 1636-1689) schreef graag en veel over verre landen, ook al kwam hij zelf nooit over de grens. Dapper werd er beroemd mee – ook buiten de landsgrenzen. Vandaar het Musée Dapper in Parijs, dat vol staat met Afrikaanse kunst. Schrijver Willem Frederik Hermans kwam er graag, en nam Dapper nog op in de titel van een boek: Het Evangelie van O. Dapper Dapper (1973).

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Hôtel de Sully

Midden in de Marais bij het Place de Vosges, is in de galerij een deur die naar de binnenplaats van het Hôtel de Sully, een dependance van het nationale fotomuseum, het Jeu de Paume. Hier zijn tijdelijke, kleine, maar mooie tentoonstellingen te zien. Je ziet bovendien meteen een voor de buurt typisch pand. De binnentuin van het dertiende-eeuwse Hôtel de Sully is ook al prachtig.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Musée du Vin

Gebouw werd ontworpen en gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1900 en sinds het een jarenlange renovatie werd heropend, lopen Parijzenaars er de deur plat. Tijdelijke tentoonstellingen, altijd groots opgezette publiekstrekkers.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Musée National d’Histoire Naturelle

Jezelf fotograferen met een zebra? Dat kan hier. Maar er is meer in dit niet zó kleine museum. Een prachtige hortus bijvoorbeeld, het Jardin des Plantes; een dierentuin, de Ménagerie, de oudste openbare dierentuin ter wereld; de enorme serre oftewel wintertuin, Jardin d’Hiver; en de verboden tuin, de Jardin Interdit, waar plantkundigen een stukje jungle laten groeien voor onderzoek.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Cité des Sciences et de l’industrie

Een prestigeobject was het. Parc La Villette in het negentiende arrondissement met dit bijbehorende wetenschapsmuseum. Maar het werkt. Het is er zo leuk dat kinderen voor het kindergedeelte op een wachtlijst willen om er naar binnen te mogen. Gehuisvest in een voormalig slachthuis dat nooit is gebruikt. Een gigantisch gebouw. Klein moet hier dus uitsluitend opgevat worden als niet behorend tot de tien bekendste musea. Een traditioneel museum is het eigenlijk ook al niet. Er is geen vaste collectie.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Musée des Arts Forains

Vooral leuk voor mensen met een behoefte overal aan te zitten. Dat mag in dit museum over kermisattracties. Het is gehuisvest in voormalige wijnopslagloodsen en dus gigantisch. Het ligt in Bercy, een wijk in oost met veel parken en een multiculti gevoel.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

La Maison rouge

Het rode huis is letterlijk rood. Het is een on-Parijsachtig museum. In plaats van uit zwieren en tierelantijnen is het opgetrokken uit strak (rood) design. De tip er eens te gaan kijken kreeg ik van Marieke Wiegel van het Institut Néerlandais. ‘Oprichter Antoine de Galbert is een belangrijke hedendaagse kunstverzamelaar en heeft een grote passie voor de kunst en de particuliere kunstverzamelingen’, zei ze. ‘Dat is af te zien aan de programmering van het Maison Rouge. De tentoonstellingen verrassen je altijd.’

Meer informatie over openingstijden en toegangstickets

Musée de la Curiosité et de la Magie

Een kermis of een museum? Ga zelf kijken in de gewelven van het voormalige dorp Saint-Paul. Je kunt in dit museum/ op deze kermis vol optisch bedrog, automaten, trucs en een spiegelzaal ook een snelcursus goochelen met kaarten volgen.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Musée Picasso

Mooi, en straks nog mooier. Het museum wordt verbouwd en is daarom gesloten tot 2012. Gevestigd in een mooi oud herenhuis, Hôtel Salé, ooit ontworpen voor de man die rijk werd met het innen van de zoutbelasting.

Meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen

Musee Gustave Moreau

Tot slot nog een tip van Marieke Wiegel. Musée Gustave Moreau. ‘Dat is écht het huis van de schilder, zelfs zijn ouderlijk huis. Moreau bleef ongetrouwd en heeft er tot zijn dood gewoond. Drie jaar voor hij in 1898 stierf, besloot hij van het huis een museum te maken.’ Zijn museum is een beetje een gek museum, maar leuk gek. Je gaat er als het ware terug in de tijd. Op de eerste verdieping vind je een kabinet vol nostalgische spullen, van alles door elkaar. Verder heeft het museum twee complete ateliers en een geweldige wenteltrap daartussenin. De ateliers zijn ongelooflijk hoog, als je voor het huis staat verwacht je dat nooit. Hier hangen ál Moreaus schilderijen en prenten. De prenten zijn op een ouderwetse manier tentoongesteld, met gordijntjes ervoor die je opendoet als je wat wilt zien.

Meer informatie over openingstijden en toegangstickets

TIP: Bestel de Paris Museum Pass

Wil je meer musea bezoeken dan is de aanschaf van de Paris Museum Pass de moeite waard. Je kunt er ruim 50 musea en monumenten mee bezoeken. je kunt kiezen uit 2, 4 of 6 dagen en hoe meer musea je bezoekt, hoe meer korting je krijgt.

Bestellen en meer informatie

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Inclusief vervoer, verblijf en gratis extra's.

Bekijk top 10 aanbiedingen Parijs

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Parijs van Pharos Reizen