Eten en drinken in Parijs

Er wordt enorm veel buitenshuis gegeten in Parijs. In ongeveer elke straat zit een restaurant. Ze zijn er niet alleen voor ’s avonds, maar ook voor overdag. Geen Parijzenaar die erover piekert een boterham in een plastic zakje mee te nemen naar het werk. 

Snel maar lekker lunchen

De Fransen lunchen meestal warm, iets wat zomaar drie uur kan duren. Leuk, maar als je ook de mooiste bezienswaardigheden wilt zien? Kies dan voor een een belegde boterham, op zijn Frans is een tartine. Je kunt ze krijgen met de heerlijkste combinaties beleg, vaak met een salade erbij. 

Betaalbaar eten in Parijs

Er zijn clichés over het Franse restaurantwezen. Je betaalt er teveel, je eet er te weinig en je wordt nauwelijks vriendelijk bediend. Niet waar natuurlijk. Althans lang niet altijd.

Cantines in Parijs

De cantine is een Franse traditie:  een goedkoop restaurant met een beperkte kaart, waar iedereen met elkaar aan lange tafels zit. Tegenwoordig worden de cantines hipper – en ook duurder. En toch: bij veel van deze cantines eet je betaalbaar en nog biologisch ook.

Crêpes, falafel of meze

Typisch Parijs’ straatvoer zijn crêpes. Flinterdunne pannenkoeken, naar smaak met hartig of zoet beleg. Er zijn oneindig veel crêperieën in de stad. 

Falafel is niet echt Frans, maar hoort wel bij Parijs. In de joodse buurt, rond rue des Rosier, vind je o.a. L’as du Falafel (32 Rue des Rosiers). Een zaak waar je supersnel wordt bediend, en waar het zo druk is dat de tomaten nog voor die geplukt zijn op je broodje liggen. Streetfood waar je bij kunt zitten aan een tafeltje. Alles is vers, en de hoeveelheden zijn gul.

Ook bij de Libanees eet je verrassend goedkoop en lekker. Neem de kleine gerechten, meze (muhzè) en laat je verrassen.

Authentiek Frans eten in Parijs

Bij een stedentrip Parijs hoort ook echt Frans eten in een bistro of een ‘zinc’. Een zinc is Frans werkmansrestaurant, en voor de Parijzenaars een prima alternatief voor een duur lunchrestaurant. 

Duur, maar super traditioneel Frans is het aloude Café de la Paix. Dé plek om mensen te kijken als je op het terras neerstrijkt. Tegen een forse extra heffing voor het bestellen op terras, dat dan weer wel. Maar dat is óók typisch Parijs.

Even geen Franse hap?

Wie het na een paar dagen brassen voor heel even gehad heeft met het Franse eten hoeft niet te wanhopen in Parijs. Je kunt er eten uit de hele wereld krijgen. Vaak geconcentreerd in eigen wijken. Er zijn twee Chinatowns in Parijs, twee Indiase buurten, een Griekse straat en een Japanse. En honderden Afrikaanse restaurants verdeeld over de hele stad.

Meer leuke eetadressen en tips vind je in de ANWB Extra Reisgids Parijs.

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Inclusief vervoer, verblijf en gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Parijs

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Parijs van Pharos Reizen