7 bijzondere plekken in Parijs

De Eiffeltoren, het Louvre en de Arc de Triomphe kennen we allemaal. Parijs beschikt echter over tal van verborgen parels. Wij zetten daarom 7 bijzondere plekken in Parijs op een rijtje.

1. Scheepjes in de Tuilerieën

Laat dat dure reuzenrad en al die dure draaimolens maar voor wat ze zijn, de allerleukste attractie (en niet alleen voor kinderen) in Parijs is te vinden bij de vijver in de Jardin des Tuileries. Voor een paar euro huur je een half uur zo’n prachtig houten zeilscheepje en een stok waarmee je je bootje een zetje kunt geven. En vergis je niet: als het maar een beetje waait, gaan ze hárd! De scheepjes zijn handgemaakt, dus elk exemplaar is anders. Je eigen bootje uitzoeken is al de helft van de pret, want ze zijn móói! Er zijn geen vaste openingstijden, maar op mooie dagen in het weekend en in (school)vakanties zijn de scheepjes er vrijwel zeker.

2. De globes van Coronelli

Deze twee immense globes staan in de Bibliothèque Nationale de France (locatie Francois Mitterrand, entrée Ouest). Ze zijn gemaakt door de de beroemde globe-producent Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718), en werden in 1683 cadeau gedaan aan Lodewijk XIV door kardinaal d’Estrées. De eerste globe laat de aarde zien, met alles wat er in die tijd over bekend was, de tweede de hemel, met geschilderde allegorieën van sterrenbeelden.

3. De muur van 'Ik hou van jou'

Op de Place des Abesses op Montmartre bevindt zich ‘Le Mur des Je t’Aime, de muur van 'Ik hou van jou', een project van musicus Frédéric Baron die wilde dat de romantische stad Parijs een monument van de liefde verdiende. Voor de vertalingen van ‘je ’t aime’ ging hij langs bij zijn vrienden, buren, kennissen en talloze ambassades. De muur is tien meter lang en vier meter hoog, er staat nu duizend keer Je t’aime, in meer dan 300 talen. Mooie fotoplek tijdens een romantisch weekendje!

4. Point zéro voor de Notre Dame

In het plaveisel van de Place du Parvis-Notre-Dame, vlak voor de Notre Dame, bevindt zich deze ronde steen. Je loopt er zo voorbij, tot je weet wat er zo leuk aan is: dit is de ‘Point zéro des routes de France’, het nulpunt van waaraf alle afstanden in Frankrijk gemeten worden. Het centrum van het land dus, eigenlijk.

5. Gedenkteken voor prinses Diana

Je zou bijna denken dat deze fakkel er speciaal is neergezet om de Britse prinses Diana te herdenken. De gouden fakkel staat bij de pont de l’Alma, waar Diana in augustus 1997 bij een auto-ongeluk in de tunnel langs de Seine om het leven kwam, en hij doet ook nog denken aan de aangepaste versie van ‘Candle in the Wind’ die Elton John zong op haar begrafenis. Toch is dit geen officiëel monument. De fakkel werd al in 1987 door de International Herald Tribune aan de stad geschonken, als symbool voor de vriendschap tussen Amerika en Frankrijk. Maar direct na Diana’s dood werd dit de vanzelfsprekende plek om bloemen en briefjes neer te leggen, en zo is het gebleven.

6. La Piscine Josephine Baker

Dit openbare zwembad is een ponton dat drijft in de Seine. Alleen al het idee om in de rivier baantjes te trekken is leuk, de vrachtboten op de rivier dragen nog extra bij aan de ervaring. Het zwembad is zomers en winters geopend, in de zomer gaat het dak open en zwem je in de buitenlucht. Let op, een badmuts is verplicht (ter plaatse voor €3 of bij de Decathlon tegenover de metro) en de herenzwembroeken moeten strak aansluiten, bermuda’s zijn niet toegestaan.

7. De kus van Brancusi

Voor een van de mooiste beelden van Parijs ga je niet naar een museum, maar naar een kerkhof. Het Cimetière Montparnasse, om precies te zijn. In een klein hoekje (kijk voor de preciese locatie even op de plattegrond bij de ingang) staat dit beeld, ‘de kus’ van Brancusi. Het kerkhof van Montparnasse herbergt trouwens aardig wat beroemdheden. Zo vind je er ook het graf van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Daar leggen nogal wat bezoekers bij wijze van klein ritueel hun gebruikte metrokaartje, wat nog best een vrolijke noot geeft aan de verder sobere grafsteen.

Deze en andere bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra reisgids Parijs.

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Parijs

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Parijs van Pharos

Speciaal voor jou geselecteerd