Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk straalt op elke vierkante meter klassieke schoonheid uit. Bezoek artistieke wijken als Montmartre, unieke stadsparken als Promenade Plantée en iconische monumenten als Arc de Triomphe. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Parijs.

Wat te doen in Parijs?

Parijs is een prachtbestemming. De Franse hoofdstad is opgebouwd uit twintig stadsdelen, beter bekend als arrondissementen, waar rivier de Seine sierlijk doorheen slingert. Het romantische centrum is gevuld met verrukkelijke bistro’s en sfeervolle verlichting. Kortom: de perfecte plek om het leven te vieren. Geniet net als de Parijzenaren van een ‘petit pause’ met een courant, café noir en croissant en ontdek de charme van dynamische wijken als Quartier Latin en Le Marais. Laat je betoveren door de gevarieerde bezienswaardigheden van Parijs.

1. De gouden glans van Opéra Garnier

Een van de mooiste panden in het negende arrondissement is Opéra Garnier, ook wel Palais Garnier genoemd. Dit operahuis uit 1861 is het kloppend hart van de theaterwereld en het thuis van het oudste opera- en balletgezelschap van Frankrijk: Opéra National de Paris. Architect Charles Garnier ontwierp het extravagante bouwwerk met barokke invloeden in opdracht van Napoleon III.

De grandeur begint al bij de rijk versierde voorgevel met zeven raamwerken die worden geflankeerd door Romeinse zuilen. De zeven gouden borstbeelden erboven zijn van klassieke componisten, onder wie Auber, Beethoven en Mozart. Treed binnen in een wereld van blinkend bladgoud, wit marmer en rood fluweel en verwonder je over de gigantische bronzen kroonluchter te midden van het beroemde plafondfresco van kunstschilder Marc Chagall.

2. De reusachtige glaskoepel van Galeries Lafayette

Parijs is de perfecte stad om je honger naar mode te stillen. Waanzinnig winkelen doe je in Galeries Lafayette. Aan Boulevard Haussemann in het negende arrondissement staan drie vestigingen van de Lafayette-keten dicht bij elkaar (grofweg onderverdeeld in damesmode, herenmode en galakleding).

Bezoek vooral het hoofdgebouw Lafayette Coupole. Neem bij binnenkomst de 33 meter hoge, ronde hal in je op. Gedecoreerde balkons geven de ruimte de uitstraling van een luxe operahuis. In het dak schittert sinds 1912 de imposante neo-byzantijnse glas-in-loodkoepel van architect Ferdinand Cahnautin en glaskunstenaar Jacques Grüber. Vanaf het gratis toegankelijke dakterras heb je een fraai uitzicht over de stad, met de Eiffeltoren als onbetwiste blikvanger.

3. Eiffeltoren: van tragische lantaarn tot IJzeren Dame

De Eiffeltoren behoort tot de meest iconische bezienswaardigheden ter wereld. De spitse toren is 317 meter hoog maar krimpt bij extreme kou 10 tot 15 centimeter. Het ontwerp van Gustave Eiffel werd na de officiële opening op 31 maart 1889 in eerste instantie lauw ontvangen. De vele bijnamen zijn in de loop der tijd echter ten positieve veranderd van ‘tragische lantaarn’ tot ‘IJzeren Dame’.

De Eiffeltoren leent zich voor een waanzinnig uitzicht. Neem hiervoor de trap of pak de lift. Op de eerste verdieping is het mogelijk om door de glazen vloer 57 meter naar beneden te kijken. De tweede verdieping (115 meter hoog) biedt het mooiste uitzicht. Hoogtevrees? Ga naar het Trocadéro-plein aan de overkant van de Seine, een populaire fotolocatie op de begane grond met vrij aanzicht op de Eiffeltoren.

4. De studentikoze sfeer van Quartier Latin

Aan de westelijke oever van de Seine ligt het vijfde arrondissement van Parijs met Quartier Latin. In deze wijk staat een van de oudste universiteiten ter wereld: Sorbonne uit 1150. De naam Quartier Latin herinnert aan de tijd waarin Latijn de voertaal was, ook tijdens colleges. In de middeleeuwse straten wemelt het nog altijd van de nationale en internationale studenten.

De kronkelende steegjes van Quartier Latin nodigen uit tot ontdekkingstochten, onder andere naar de smalste straat van Parijs: de 1,8 meter krappe Rue du Chat du Pêche. Uitrusten lukt goed in stads-oase Jardin des Plantes, een botanische tuin waar een pistacheboom pronkt die in 1700 is geplant. Neem afsluitend een kijkje in de kassen, het geologische museum en de dierentuin ‘Ménagerie du Jardin des Plantes’.

5. Promenade Plantée: groene oase op niveau

In het twaalfde arrondissement van Parijs staat een voormalig spoorwegviaduct uit de 19e eeuw dat in 1969 buiten gebruik raakte. Op het platform dat 10 meter boven straatniveau uitstijgt, vind je nu geen treinrails meer, maar Promenade Plantée (of Coulée Verte). Deze groene oase van bomen, planten en bloemen is in 1993 gerealiseerd en behoort daarmee tot de eerste verhoogde parken ter wereld.

Promenade Plantée is 4,7 kilometer lang en loopt vanaf Bastille Saint-Antoine via Jardin de Reuilly naar Bois de Vincennes. Kuier via smalle wandelpaden langs rechthoekige vijvers en onder rozenbogen door. Vergeet niet om regelmatig naar de begane grond af te dalen voor extra bezienswaardigheden, zoals de 45 kunstateliers van Viaduc des Arts die in de viaductbogen van Promenade Plantée zijn gevestigd.

6. Kopje onder in de Catacomben van Parijs

In het veertiende arrondissement vind je een bijzondere ondergrondse bezienswaardigheid: de catacomben van Parijs. Dit donkere netwerk is ontstaan door opgravingen uit de kalksteengroeven van Montrouge en neemt in totaal 290 kilometer in beslag. Dit is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als schuilplaats voor het verzet. Daal 25 meter de diepte in en betreed via de minimaal belichte ingang het ondergrondse gangenstelsel met beenderen van meer dan zes miljoen mensen.

Er kleeft een griezelige geschiedenis aan de catacomben. Toen de Parijse kerkhoven in de 18e eeuw overvol raakten, week men uit naar dit ondergrondse complex. Verken de ruim 1,5 kilometer aan opengestelde tunnels en tref hier duizenden doodshoofden en brede pilaren van andere skeletonderdelen aan. Tip: koop je kaarten online en vermijd lange wachtrijen.

7. Montmartre en suikertaartbasiliek Sacré-Coeur

Kunstenaarswijk Montmartre in het achttiende arrondissement was een dorp dat los stond van Parijs, totdat het in 1860 omarmd werd door de alsmaar groeiende metropool. In de belle époque-periode (1871 tot 1914) waren de huren laag, wat als een magneet werkte op arme kunstenaars en straatartiesten. Beroemde excentriekelingen als Van Gogh, Monet en Picasso streken hier neer.

Montmartre is nog altijd een kunstzinnige buurt, vooral terug te zien aan Place du Tertre, het plein waar kunstenaars hun schilderijen tentoonstellen en ‘en passant’ portretten maken. Letterlijk hoogtepunt is de hagelwitte basiliek Sacré-Coeur, opgetrokken uit de zachte steensoort travertijn. De ‘suikertaart’ waakt sinds 1914 over Montmartre vanaf de 130 meter hoge Montmartre-heuvel. Neem de trap naar boven, strijk neer op een trede en neem al bijtend in een baguette het uitzicht over Parijs in je op.

8. De Parijse verblijven van Vincent van Gogh

In Parijs staan twee woningen waar Vincent van Gogh heeft geleefd. De eerste vind je aan Rue Victor Massé 25, een kilometer ten zuiden van de Sacré-Coeur. Volgens kenners behoort ‘Gezicht op de daken van Parijs’ tot de eerste schilderijen die Van Gogh hier maakte. Vincent kwam op 28 februari 1886 in dit kleine appartement bij zijn broer Theo inwonen. Toen heette de straat nog Rue Laval, vernoemd naar de nobele non Marie-Louise de Laval-Montmorency. De naam veranderde in 1887 als eerbetoon aan de in 1884 overleden componist en Opéra Garnier-dirigent Victor Massé.

Het tweede, grotere appartement waar de gebroeders Van Gogh van 1886 tot 1888 samenwoonden, ligt aan Rue Lepic 54. Te vinden op ongeveer 200 meter van Cimetière de Montmartre. Je kunt beide huizen niet betreden omdat ze worden bewoond.

9. Het duizend-en-een-nachtdecor van De Grote Moskee

Tegenover Jardin des Plantes, in het vijfde arrondissement, staat de Grote Moskee van Parijs. Met een oppervlakte van 7500 vierkante meter de op twee na grootste moskee van Europa. Inspiratie voor de bouwstijl is opgedaan in Noord-Afrika, Spanje en Portugal. Zo lijkt de minaret sterk op die van de Karaouine-moskee in Fez. De vierkante toren van 33 meter hoog is versierd met kleurrijke mandala’s en lichtgroene details.

Tref op de binnenplaats het duizend-en-een-nachtdecor aan, met kleurrijk mozaïek dat in speelse vormen van de muren springt. In het midden van de paradijselijke tuin staat een fontein met eromheen een pad van turquoise mozaïek dat eruitziet als Caribisch zeewater. Sluit je bezoek af in stijl met zoete thee en baklava in het Arabische theehuis.

10. Jeu de boules in Jardin du Luxembourg

Het 23 hectare grote stadspark Jardin du Luxembourg is ruim 1,5 keer zo groot als Artis en geliefd terrein bij inwoners en toeristen. Bekijk de achthoekige vijver, sierlijke fonteinen en de standbeeldenserie ‘Reines de France et Femme illustres’. Dit zijn twintig wit marmeren portretten van belangrijke vrouwen uit de Franse geschiedenis, onder andere koningin Bertrada (720-783) en Marie de Médicis (1573-1642). Elk exemplaar is door een andere beeldhouwer gemaakt.

Jardin du Luxembourg biedt zowel rust als vertier. Doordeweeks blokken studenten in hun studieboeken en ’s weekends tref je vooral gezinnen met kinderen. Onder meer een openluchtcafé en muziektent zorgen voor levendigheid. Kuier over de wandelpaden of speel jeu de boules. Meer een denksporter? Test je strategieën aan een van de schaaktafels.

11. Église Saint-Germain-des-Prés: romaanse herinnering

Op 750 meter van Jardin du Luxemburg ligt Église Saint-Germain-des-Prés, de oudste abdijkerk van Parijs. Het originele bouwwerk in romaanse stijl stond er al in 512 n. Chr. De kerk is vervolgens regelmatig door Vikingen neergehaald en door de Parijse bestuurders weer gerestaureerd. Veel van het huidige bouwwerk is dus niet origineel, maar enkele van de muurstukken behoren tot de weinig bewaarde romaanse resten van Parijs.

Van buiten oogt de kerk misschien wat bleekjes door het licht zandkleurige steen. Binnenin vind je juist een aaneenschakeling van kleuren: van de glas-in-loodramen tot aan het koningsblauwe plafond dat is versierd met gouden sterren. Er zijn ook graven te vinden van beroemdheden, onder wie de Franse filosoof Réne Descartes en de Poolse koning Jan Casimir.

12. Zwemmen in een zee van kunst in het Louvre

In het hart van Parijs, in het eerste arrondissement, staat een van ’s werelds bekendste en best bezochte musea: het Louvre. Het museum is opgericht in 1793 en opgedeeld in drie vleugels: Richelieu, Sully en Denon. Onder de enorme kunstcollectie van ongeveer 35 duizend tentoongestelde stukken bevindt zich de wereldberoemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo van Alexandros van Antiochië.

Via Pont des Arts loop je over de Seine recht op het Louvre af. Het eerste kunstwerk staat op binnenplein Cour Napoléon: de bekende, 21,56 meter hoge glazen en stalen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. ’s Avonds schijnt de verlichting prachtig door de 603 ruitvormige en zeventig driehoekvormige ramen.

13. Notre-Dame: in het centrum van de aandacht

De Notre-Dame van Parijs is als een diva die om de aandacht vraagt. Die krijgt de vroeg-gotische kerk van 130 meter lang dan ook dagelijks van de vele bezoekers. Niet vreemd, want ze heeft Île de la Cité – hartje centrum Parijs – als podium. En de westgevel met twee vierkante torens van 69 meter hoog hebben zo hun aantrekkingskracht. Ga ervoor staan en voel alsof de populaire kathedraal, waarvan de eerste hoeksteen in 1163 is gelegd, je toezingt.

In april 2019 werd Parijs opgeschrikt door de brand die tijdens restauratiewerkzaamheden uitbrak in het middenschip van de Notre-Dame. Hierbij ging een deel van het dak verloren, inclusief de vieringtoren (de toren midden op de kruising van de kerk).

14. De moderne kunstvormen van Palais de Tokyo

Palais de Tokyo in het zestiende arrondissement is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Europa. In de fabriekshal-achtige zalen tref je uitgesproken tentoonstellingen aan. Denk hierbij aan papier-maché poppen tot aan naaktfotografie. Hierom wordt Palais de Tokyo ook wel anti-museum genoemd. Performance-art, muziek en installaties behoren eveneens tot het steeds wisselende aanbod van expressieve exposities.

Palais de Tokyo’s exterieur heeft een art-decostijl. Gigantische pilaren ondersteunen het dak en stalen kozijnen omringen de grote ramen. Het interieur is sober om het observeren van de kunst te optimaliseren. De naam verwijst naar de aangrenzende laan die tot 1945 Avenue de Tokyo heette. Deze is tot Avenue du Président Wilson omgedoopt ter ere van de Amerikaanse president Woodrow Wilson (1856-1924), die een belangrijke rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

15. Chic shoppen aan de Champs-Élysées

Avenue des Champs-Élysées is een van de belangrijkste levensaders van Parijs. De 70 meter brede weg loopt met een lengte van 1910 meter van Place de la Concorde tot aan Place Charles de Gaulle, waar Arc de Triomphe staat. Marie de Medicis, koningin van Frankrijk van 1600 tot 1610, was verantwoordelijk voor de aanleg. Zij maakte in 1616 van de lange tuin van de Tuilerieën de ‘mooiste laan ter wereld’, met strak gewiekte bomen aan weerszijden.

Champs-Élysees staat bekend om zijn brede trottoirs, peperdure winkelketens en chique restaurants. Geen al te dikke portemonnee? Kijken en niet kopen is hier voor iedere liefhebber van haute couture al een onvergetelijke ervaring op zich. Rond kerst (meestal tot en met de eerste week van januari) is de Champs-Élysées miraculeus verlicht: om het half uur baadt de boulevard in een andere kleur.

16. Arc de Triomphe: eervol oorlogsmonument

Het statige oorlogsmonument Arc de Triomphe vind je in het achtste arrondissement. De triomfboog van ongeveer 50 meter hoog staat in het midden van de rotonde. Buitenom loopt in een grotere cirkel de smalle weg Rue de Tilsitt. Twaalf wegen snijden puntsgewijs van Rue de Tilsitt naar binnen naar rondweg Place Charles de Gaulle toe. Hierdoor lijkt dit verkeersplein van bovenaf net op een gesneden pizza.

Aan de binnenkant van Arc de Triomphe vind je de gegraveerde namen van generaals die tijdens de Franse Revolutie en Napoleon’s oorlogen zijn omgekomen. Onderaan de boog ligt het Graf van de Onbekende Soldaat. Bij deze niet achterhaalde Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog brandt een eeuwige waakvlam die sinds 1922 alle overleden Franse soldaten eert.

17. De levendigheid van stadswijk Le Marais

De Joodse wijk Le Marais beslaat een stuk van het derde en vierde arrondissement. Deze bruisende buurt kenmerkt zich enerzijds door de statige herenhuizen uit de 17e eeuw. Anderzijds vind je hier sfeervolle steegjes met boetieks, baristacafés en bakkers waar je de lekkerste pain au chocolat scoort. Dat de wijk ‘het Moeras’ heet, is vanwege het in de Middeleeuwen drooggelegde moeras waarop deze is gebouwd. Dat het nu de ideale plek is om je figuurlijk in te verdrinken is een toevalstreffer.

Le Marais is trendy en populair onder de LHBTI-community. Er zijn dan ook meer homocafés te vinden dan elders in de stad. Sowieso vind je hier naast kunstgalerieën, musea (zoals Musée Carnavalet) en winkels veel barretjes en restaurants, wat overdag en ’s nachts voor levendigheid zorgt.

18. Place des Vosges: sierlijk plein van plezier

Place des Vosges, aangelegd tussen 1605 en 1612, is een van de oudste pleinen van Parijs. Het 140 bij 140 meter grote plein is ontworpen door Baptiste Androuet du Cerceau. In het midden van dit vierkante Vogezenpark staat een sierlijke, ronde fontein met leeuwenkoppen als spuitmonden. Daaromheen liggen vier identieke, ruitvormige gazons waar een smal pad doorheen loopt naar een kleinere, ronde fontein.

Het park wordt omringd door 39 herenhuizen met rode stenen en overdekte zuilengangen. Zodra de zon zich laat zien, liggen de grasvelden van Place des Vosges vol zonaanbidders en spelende kinderen. Dit is een van de zeldzame plekken in Parijs waar je op het gras mag zitten en dus een ideale locatie voor een pauze of picknick.

19. Cité des sciences: speels kenniscentrum voor kinderen

Parijs met kinderen betekent een bezoek aan wetenschapsmuseum ‘Cité des sciences et de l’industrie’. Je vindt het glazen en stalen gebouw van Adrien Fainsilber in Parc de la Villette, in het negentiende arrondissement. Op de vijf verdiepingen van het in 1986 geopende museum worden wetenschap en techniek in al hun glorie vertoond. Droom weg bij het planetarium of bekijk de indrukwekkende ruimtesatellietbeelden van de vaste expositie Earthwatch.

Voor de jongsten is er de permanente tentoonstelling Cité des Enfants, met onder meer balspelen, blokhutten en touchscreens om mee te tekenen. Buiten het museum staat de Argonaute S636-onderzeeër, wat een museumpje op zich is. Tuur door de periscoop en leer dankzij de audiotour alles over het leven in deze onderwaterboot.

20. Bolvormig filmtheater La Géode

Naast ‘Cité des sciences et de l’industrie’ glimt het zilverkleurige en bolvormige IMAX-filmtheater La Géode. Deze spiegelbal met een diameter van 36 meter reflecteert de parkachtige omgeving op bijzondere wijze. De optische illusie zou zomaar in een schilderij van Salvador Dalí passen. Sta er dichtbij en je spiegelbeeld wordt in de vreemdste vormen uitgerekt – net een lachspiegel de luxe.

Neem binnen plaats op een van de vierhonderd stoelen en krijg de filmbeelden op het halfronde scherm met een oppervlakte van 1000 vierkante meter haarscherp mee. Tip: let op de voertaal van de films. Voor je het weet, vliegen de lastige Franse termen je om de oren.

21. Cimetière du Père-Lachaise

Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Het in 1804 aangelegde kerkhof is 47 hectare groot – meer dan dertig voetbalvelden bij elkaar. Er trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar de 69 duizend grafzerken en dertigduizend grafmonumenten. Onder deze laatste rustplaatsen zijn ook die van de Nederlandse schilder Karel Appel, de Franse zangeres Édith Piaf en The Doors-zanger Jim Morrison.

Officieel heet Cimetière du Père-Lachaise nog altijd Cimetière de l’Est, maar de rustplaats is door de jaren heen in de volksmond steeds vaker vernoemd naar François d’Aix de La Chaise. La Chaise was priester, jezuïet en biechtvader van Lodewijk XIV (de Zonnekoning). Hij woonde meer dan 30 jaar in een rusthuis dat op de locatie stond van de nu beroemde begraafplaats.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.