Doen in Normandië

Bruisende steden, verrukkelijke cuisine, pittoreske dorpjes en natuurlijk: fruitige wijnen. Je kan het allemaal ontdekken op je trip in Normandië en langs de Ciderroute. Tien hotspots, attracties en activiteiten, die je verblijf in het Atlantische noordwesten van Frankrijk aangenaam en avontuurlijk maken.

Hoofdstad van Normandië: Rouen

Flaubert werd er geboren, Jeanne d’Arc stierf er op de brandstapel en Monet schilderde er de kathedraal meer dan 30 keer, in steeds ander licht. Rouen, de hoofdstad van Normandië ligt aan de Seine en heeft een van de grootste havens van Frankrijk. Wie via een van de bruggen naar Rouen rijdt, twijfelt misschien even of de stad interessant genoeg door een aantal fantasieloze gebouwen. Maar in het oude centrum ontvouwt zich opeens een rij vakwerkhuizen (de stad heeft er in totaal 2000!) en sta je op een gezellig plein oog in oog met de imposante kathedraal. Zeker bezoeken: La Couronne op 31 place du Vieux-Marché, het oudste restaurant van Frankrijk (1345)!

Cider, camembert en calvados

De Normandiërs hebben een voorliefde voor een eerlijke keuken die in het teken staat van de zee. Een culinair niemandsland is Normandië daarom zeker niet, maar in plaats van een geraffineerde haute cuisine heeft men hier de cuisine du terroir. De traditionele gerechten bestaan onder meer uit gebakken camembert, stevige paté, oesters, langoustines, mosselen en de heerlijke tarte aux pommes; appelgebak van dun zandtaartdeeg en een toefje crème fraîche met een bolletje vanilleijs. De streekdrank cidre past overal bij, want je kunt bij deze appelwijn kiezen uit doux (mild), brut (droog) en mousseux (mousserend). Wijn wordt niet verbouwd in Normandië, maar aan calvados geen gebrek.

Omaha Beach en de stranden van D-Day

De landing van de geallieerden op 6 juni 1944 kennen we allemaal uit geschiedenisboeken of van de vele films die er over gemaakt zijn, zoals de ijzingwekkende openingsscène van Saving Private Ryan van Steven Spielberg. Van de gruwelijkheden die op de stranden van Normandië hebben plaatsgevonden is niets meer te zien, maar meer dan zeventig jaar later is het strijdperk van D-Day een toeristische trekpleister. Alleen al de dertig musea die aan de invasie van onder meer Omaha Beach en Utah Beach zijn gewijd, trekken jaarlijks zo’n dertig miljoen bezoekers. Ook zijn er speciaal gemarkeerde routes touristiques langs de locaties van het landingsoffensief. 

La Douce Folie

Het is net alsof je een chique woonblad binnenloopt bij de drie toonkamers van deze Bed & Breakfast La Douce Folie. Verantwoordelijk voor de styling is een jong echtpaar dat de hectiek van Parijs heeft verruild voor deze Chambre ‘d hote in een historisch Normandisch landhuis. Slapen doe je als een os in de zen-achtige omgeving. En oui, bij binnenkomst word je ontvangen met een glaasje cider…

Tour d’ Auge

Omdat de Cider-route een overzichtelijke 40 kilometer lang is, leent deze zich ideaal voor een verkenning op de fiets. Dat geldt overigens ook voor de lieflijke omliggende kronkelweggetjes rond de heuvels van de Pay’s d’Auge, die gelukkig nergens in je kuiten bijten. Fietsen huren kan je hier bovendien overal. Maar ach, in een regio, waar de beroemde brug, de Pont de Normandië, bijna jaarlijks in de Tour figureert, verwacht je natuurlijk niets anders.

Pak de Thalys & TGV

De Thalys en TGV bieden een (super)snelle en comfortabele trip naar Normandië (station Caen) en met een perfecte prijs/kwaliteitverhouding bovendien! Wel even overstappen in Parijs uiteraard. Met de eigen auto kan natuurlijk ook. Vanaf Utrecht ben je – via je de Péage – zo’n 6 á 7 uur onderweg.
Meer informatie over de Thalys.

Knus Boutique-hotelletje

Buiten het toeristengewoel van Honfleur, maar slechts op vijf minuten lopen van de sights, terrasjes en restaurants ligt het schattige Hôtel Monet. Het is lekker kleinschalig opgezet en de accommodatie ligt ’s zomers verscholen in het groen en (bijna) elke hotelkamer heeft een eigen terras met bistro-tuinmeubulair.

Smullen op stand

Qua presentatie en gastronomie schuurt restaurant Le Bréard in Honfleur tegen een Michelin-ster aan, maar qua prijs doen ze dat gelukkig niet. Ideaal zijn de formulemenu’s, waarbij topgerechten –en wijnen uit de regio langs komen.

Beuvron-en-Auge

Authentieke vakwerkhuizen, een heus Café du Coiffeur, boerenwinkels met calvados, cider (uiteraard) & kazen en een dromerig pleintje hebben er voor gezorgd dat Beuvron-en-Auge officieel is opgenomen in de canon van mooiste dorpjes van Frankrijk. Let in dit knusse plaatsje trouwens op de opvallende uithangborden.

Bezoek een Cider-kelder

De meeste Cider-producenten in Normandië organiseren tours door hun bedrijf, zoals bij de Caves Du Manoir de Grandouet van Stephane & Lucile Grandval. Handig: hun producten, uiteraard Cider en Calvados, kan je ter plekke – voordelig per doos – aanschaffen. Even voorproeven mag uiteraard ook.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd