Kastelen aan de Loire

Kastelen zijn dé reden voor veel vakantiegangers om te kiezen voor een vakantie in de Loirestreek. Er zijn dan ook veel bijzondere chateaus te vinden met elk hun eigen charme. Geniet mee van deze top 6 mooiste kastelen aan de Loire.

1. Kasteel Chambord

Rondreis Frankrijk - Loire Chateau Chambord

Een van de mooiste en grootste chateaus van de Loirestreek is kasteel Chambord. Het bestaat uit een woud aan torens (365) en schoorstenen (282) en heeft 440 vertrekken. Niet alleen vanbinnen is het kasteel prachtig om te zien, ook de grote parktuin en het bos eromheen zijn een bezoek waard. Het voormalige jachtbos is nu een ideale plek om te wandelen, fietsen of paardrijden. Een bezoekje aan dit prachtige kasteel kan het beste in de namiddag, omdat je dan aansluitend de indrukwekkende lichtshow Rêve de Lumières kunt bekijken, die wordt geprojecteerd op een façade. De lichtshow wordt van juni tot september getoond.

2. Kasteel van Chaumont-sur-Loire

Kasteel van Chaumont-sur-Loire heeft een sprookjesachtige setting. Je kunt er rustig een hele middag doorbrengen. Het ligt op een lommerrijk plateau dat uitkijkt over het brede rivierendal in de Loirestreek. De tuinen zijn ’s zomers minstens zo interessant als het gebouw. Elk jaar krijgen verschillende kunstenaars de kans om hier hun werk te presenteren. Hierdoor hebben de tuinen allemaal hun eigen sfeer, met in de ene tuin bijvoorbeeld een installatie van tuingereedschap en in een andere een bijzonder paadje of een kunstige weerspiegeling in een vijver.

3. Kasteel van Villandry

 

Kasteel van Villandry is een kasteel in de renaissancestijl: thematisch en strak. Er is een decoratieve groentetuin, een watertuin en een labyrint. Tuin en kasteel vormen een twee-eenheid en de planten in de tuin zijn op kleur geplant. Een kijkje nemen op de donjon van de middeleeuwse burcht die Villandry oorspronkelijk was is ook mogelijk. Vanuit het kasteel heb je een mooi uitzicht op de siertuin die bestaat uit vier ‘liefdestuinen’. In de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd in en om het kasteel.

4. Kasteel van Chenonceau

Rondreis Frankrijk - Loire Chateau Chenonceau

Kasteel van Chenonceau is misschien wel het meest romantische kasteel in de Loirestreek. Het ligt niet aan de Loire, maar staat met de voet in de nabijgelegen Cher. Het was ooit eigendom van Diane de Poitiers, de maîtresse van koning Hendrik II. Van binnen straalt het kasteel een intieme sfeer uit. Voor een bezoek aan de tuinen heb je een plattegrond nodig en er zijn zo veel bijzondere vertrekken dat je uren en uren kunt ronddwalen.

5. Kasteel Clos Lucé

Château du Clos Lucé is een knus paleisje, vergeleken de andere kastelen in deze streek. Alles is er op maat en alles klopt in het kasteel en in het omringende park. De Mona Lisa tuurt in diverse kamers vanaf de wand in vele varianten vredig met een mysterieuze glimlach de wereld in. Ze is dan wel een kopie, maar komt hier beter tot haar recht dan in het Louvre.

6. Kasteel van Cheverny

De Loirestreek kent kastelen die groter, romantischer en spectaculairder zijn dan deze. Maar zeg dat niet tegen een echte Kuifje-fan! De tekenaar en bedenker van Kuifje, Hergé, gebruikte Château de Cheverny als voorbeeld voor Molensloot, de woonplaats van Kapitein Haddock. In bijna alle Kuifje-albums komt het kasteel voor en 350.000 bezoekers per jaar komen er op bezoek. Echte liefhebbers duiken natuurlijk meteen in de permanente Kuifje-tentoonstelling.

Zin in een vakantie in de Loire?

De Loire is een schitterende streek voor een afwisselende vakantie. De naam en uitstraling van deze streek worden bepaald door de langste rivier van Frankrijk, de Loire. Langs de oevers, richting de Atlantische kust, is het vergeven van de eeuwenoude paleizen, kastelen en buitenhuizen. Of je nu wilt kamperen in de Loire of liever een autovakantie boekt, je vindt je vakantie naar de Loire bij de ANWB en haar reisdochters!

Misschien vind je dit ook interessant:

Overzicht ANWB Reisverhalen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd