Doen in de Loire

Een bezoek aan een kasteel mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan de Loirestreek. Maar vergeet ook de mooie steden niet! Met deze tips ontdek je de bijzonderheden van het land van de Loire.

1. Kastelen in de Loirestreek

Niet te missen in de Loirestreek: de prachtige kastelen die overal in het landschap opdoemen. De sprookjesachtige bouwwerken zijn vaak zo groot dat je je een hele dag kunt vermaken met een rondgang langs alle kamers. Vergeet ook de tuinen niet, die bij sommige kastelen nog meer de aandacht trekken dan de pracht en praal binnenshuis!

2. Wijn proeven in de Loirestreek

De oevers van de Loire zijn de geboortegrond van bekende wijnen. In de Loirestreek wordt witte wijn geproduceerd, maar ook rood, rosé en mousserende wijnen. Bij veel wijnhuizen kun je een rondleiding krijgen door de kelders van het domein. Je ziet dan het maakproces van dichtbij en uiteraard mag je de wijnen proeven. 

3. Lekker eten in de Loirestreek

In een van de vele restaurants in de Loirestreek proef je beroemde streekgerechten. Op de menukaart staat vaak andouillette. Een gerecht voor culinaire avonturiers, want deze worst is gemaakt van ingewanden. Zoetekauwen kunnen niet om de bekende Tarte Tatin heen. Dit nagerecht is per ongeluk ontstaan in een hotel-restaurant in het departement Loir-et-Cher. Hier wisselde een van de zussen Tatin per ongeluk de volgorde van een taartrecept door elkaar. Het resultaat: een omgekeerde appeltaart, inmiddels een klassieker!

4. Steden bekijken in de Loirestreek

Veel steden in de Loirestreek brengen je in een mum van tijd terug naar de middeleeuwen. Zo ook Blois, de hoofdstad van het departement Loir-et-Cher. De huizen zijn eeuwenoud, de straatjes smal en de trappen ouderwets steil. Het koninklijke kasteel, Château Royal de Blois, torent boven de stad uit en kijkt uit op de Loire. Lange tijd was dit een favoriete verblijfplaats van koningen en koninginnen. Hun wel en wee ontdek je tijdens een toer door dit markante paleis. 

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones Frankrijk: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd