Bezienswaardigheden in de Loire

Kastelen zijn dé reden voor veel vakantiegangers om te kiezen voor een vakantie in de Loirestreek. Er zijn dan ook veel bijzondere chateaus te vinden. Een deel ervan is opengesteld voor het publiek.

1. Kasteel van Chambord

Een van de mooiste en grootste chateaus van de Loirestreek is het kasteel van Chambord. Dit 16de-eeuwse jachtkasteel is gebouwd in opdracht van koning Frans I van Frankrijk en telt maar liefst 440 kamers! Niet alleen vanbinnen is het kasteel prachtig om te zien, ook de grote parktuin en het bos eromheen zijn een bezoek waard. Het voormalige jachtbos is nu een ideale plek om te wandelen, fietsen of paardrijden.

2. Kasteel van Cheverny

De Loirestreek kent kastelen die groter, romantischer en spectaculairder zijn dan deze. Maar zeg dat niet tegen een echte Kuifje-fan! De tekenaar en bedenker van Kuifje, Hergé, gebruikte Château de Cheverny als voorbeeld voor Molensloot, de woonplaats van Kapitein Haddock. In bijna alle Kuifje-albums komt het kasteel voor en 350.000 bezoekers per jaar komen er op bezoek. Echte liefhebbers duiken natuurlijk meteen in de permanente Kuifje-tentoonstelling.

3. Kasteel van Chaumont-sur-Loire

In Chaumont-sur-Loire kun je rustig een hele middag doorbrengen. Behalve het sprookjesachtige kasteel zijn de verschillende tuinen in het zomerseizoen een bezienswaardigheid. Elk jaar krijgen verschillende kunstenaars de kans om hier hun werk te presenteren. De tuinen hebben daardoor allemaal hun eigen sfeer, met in de ene tuin bijvoorbeeld een installatie van tuingereedschap en in een andere een bijzonder paadje of een kunstige weerspiegeling in een vijver.

4. Kasteel van Villandry

Een team van fulltime tuinmannen is in dienst om de tuinen van Château de Villandry te onderhouden. Niet zo vreemd, want de tuinen worden elke dag bekeken door meer dan duizend bezoekers. Zij dwalen door het labyrint, lopen langs de buxushagen (maar liefst 50 kilometer lang!) en rusten uit in de watertuin. Vanuit het kasteel heb je een mooi uitzicht op de siertuin die bestaat uit vier ‘liefdestuinen’. In de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd in en om het kasteel.

5. Kasteel van Chenonceau

Het immense Château de Chenonceau is een topattractie. Voor een bezoek aan de tuinen heb je een plattegrond nodig en er zijn zo veel bijzondere vertrekken dat je uren en uren kunt ronddwalen. Het kasteel, dat ín de rivier de Cher staat, was ooit eigendom van Diane de Poitiers, de maîtresse van koning Hendrik II. Na het overlijden van Hendrik zette zijn echtgenote Catharina de’ Medici Diane direct uit het kasteel. Ze werd verbannen naar... Château de Chaumont-sur-Loire!

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones Frankrijk: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk