Top 5 mooiste kastelen bij de Loire

De Loirestreek is de pronkstreek van Frankijk. Je kunt er heel lekker fietsen en vele dorpen en steden bezoeken. De hoeveelheid kastelen is opmerkelijk te noemen, maar ieder hebben ze hun eigen charme. Geniet mee van deze top 5 mooiste kastelen in de Loire.

1. Chambord

Château Chambord bestaat uit een woud aan torens (365) en schoorstenen (282). Bovendien heeft het 440 vertrekken. Een bezoekje aan dit prachtige kasteel kan het beste in de namiddag, omdat je dan aansluitend de indrukwekkende lichtshow Rêve de Lumières kunt bekijken, die wordt geprojecteerd op een façade. Dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. De lichtshow wordt van juni tot september getoond.

Rondreis Frankrijk - Loire Chateau Chambord

2. Chaumont-sur-Loire

Château de Chaumont-sur-Loire is een kasteel in een sprookjesachtige setting. Het ligt op een lommerrijk plateau dat uitkijkt over het brede rivierendal in de Loirestreek. De tuinen zijn minstens zo interessant als het gebouw. Bijvoorbeeld een tuin met kaptafeltjes en spiegels tussen het groen. Het Regenwoudpad mag je ook zeker niet overslaan, vooral de houten loopbrug geeft een prachtig gezicht door mistflarden en zonnestralen. Geopend van mei tot augustus, van 09.30 tot 19 uur.

3. Chenonceau

Château Chenonceau is misschien wel het meest romantische kasteel in de Loirestreek. Henri II gaf het in 1547 aan zijn maîtresse. Het kasteel ligt niet aan de Loire, maar staat met de voet in de nabijgelegen Cher. Van binnen straalt het kasteel een intieme sfeer uit. Dagelijks geopend: zomer 9 tot 20 uur, winter tot 17 uur.

Rondreis Frankrijk - Loire Chateau Chenonceau

4. Villandry

Château Villandry is een kasteel in de renaissancestijl: thematisch en strak. Er is een decoratieve groentetuin, een watertuin en een labyrint. Tuin en kasteel vormen een twee-eenheid en de planten in de tuin zijn op kleur geplant. Een kijkje nemen op de donjon van de middeleeuwse burcht die Villandry oorspronkelijk was is ook mogelijk. Dagelijks geopend van 9 tot 18 uur, december en januari gesloten.

5. Clos Lucé

Château du Clos Lucé is een knus paleisje, vergeleken de andere kastelen in deze streek. Alles is er op maat en alles klopt in het kasteel en in het omringende park. De Mona Lisa tuurt in diverse kamers vanaf de wand in vele varianten vredig met een mysterieuze glimlach de wereld in. Ze is dan wel een kopie, maar komt hier beter tot haar recht dan in het Louvre. Dagelijks geopend.

Zin in een vakantie in de Loire?

De Loire is een schitterende streek voor een afwisselende vakantie. De naam en uitstraling van deze streek worden bepaald door de langste rivier van Frankrijk, de Loire. Langs de oevers, richting de Atlantische kust, is het vergeven van de eeuwenoude paleizen, kastelen en buitenhuizen. Of je nu wilt kamperen in de Loire of liever een autovakantie boekt, je vindt je vakantie naar de Loire bij de ANWB en haar reisdochters!

Misschien vind je dit ook interessant:

Overzicht ANWB Reisverhalen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd