Wat moet er verplicht mee in de auto in Frankrijk?

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk, houd er dan rekening mee dat je een aantal items verplicht mee wilt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtester. We zetten de verplichte producten voor je op een rij.

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is een bestuurder verplicht de alarmlichten in te schakelen en een gevarendriehoek te plaatsen. De gevarendriehoek moet minstens 30 m achter het voertuig worden geplaatst. Let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) mag de bestuurder geen gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en eventuele andere inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten. Ook op andere wegen is het plaatsen van een gevarendriehoek niet verplicht als dat gevaar oplevert voor de veiligheid van de bestuurder.
 • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is zowel 's nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat deze het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Alcoholtest - Een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole géén boete. Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in hun bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille (wat ongeveer overeenkomt met 0,25 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht). Voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.
 • Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht.

Bestel de verplichte artikelen voor Frankrijk direct online

Advies

 • Reservelampen - Bestuurders wordt geadviseerd reservelampen mee te nemen voor ten minste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
 • Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje en alcoholtest) in de auto aanwezig is.
 • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

 Verplicht op de motor

 • Veiligheidshesje - Sinds 1 januari 2016 moeten motorrijders een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
 • Handschoenen - Sinds 20 november 2016 zijn motorrijders en passagiers verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.
 • Alcoholtest - Motorrijders zijn verplicht een alcoholtest bij zich te hebben, maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole géén boete.
 • De regel dat een motorhelm moet zijn voorzien van reflecterende elementen geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht. Nederlandse motorrijders hoeven geen reflecterende stickers op hun helm te plakken.
 • Motorrijders hoeven geen gevarendriehoek bij zich te hebben.

Verplicht op de bromfiets, snorfiets en speed-pedelec

 • Veiligheidshesje - Sinds 1 januari 2016 moeten bestuurders van een bromfiets, snorfiets of speed-pedelec een veiligheidshesje bij zich hebben (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een bromfiets, snorfiets of speed-pedelec is zowel 's nachts als overdag verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
 • Handschoenen - Sinds 20 november 2016 zijn bestuurders van een bromfiets, snorfiets of speed-pedelec en hun passagiers verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.

Bijzonderheden

 • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Frankrijk is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Verplicht mee / Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Frankrijk, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn. 

Verkrijgbaarheid van verplichte artikelen

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Denk ook aan een tolbadge of milieusticker

Tolbadge Frankrijk
Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal
Milieusticker Frankrijk

Meer informatie over route en verkeer in Frankrijk:

Verkeer in Frankrijk
Verkeersregels
Verkeersboetes
Tanken in Frankrijk
Tol in Frankrijk
Verkeersinformatie Frankrijk