Doen in de Dordogne

Er is genoeg te doen en zien in de Dordogne. Het is bij uitstek een streek waar lekkerbekken zich thuis zullen voelen. De rivier de Dordogne zal ook menig waterliefhebber bezighouden. Bekijk onze tips voor een heerlijke doe-vakantie in de Dordogne. 

1. Lekker eten in de Dordogne

Dordogne ligt in de Périgord, de streek waar ze lekker eten hebben uitgevonden. Dat zie je op markten en in winkels en je proeft het in de restaurants. Langs de doorgaande wegen vind je restaurantjes waar je voor € 12 een vijfgangenlunch krijgt. Je eet er wel wat de pot schaft. En de traditionele kaasplank hebben ze teruggebracht tot drie stukjes kaas, omdat toeristen nog wel eens denken dat ze de hele plank kunnen leegeten. 

2. Kanovaren in de Dordogne

Kano over de brede Dordogne of de intiemere Vis en pak die unieke mogelijkheid om de kastelen en dorpjes langs de oevers op je gemak te bekijken. Langs de rivieren vind je overal verhuurbedrijven. Soms stap je meteen in de kano om vanaf het eindpunt met een busje naar het startpunt te worden teruggebracht. Elders werkt het precies andersom. In elk geval vaar je altijd stroomafwaarts. Enge stroomversnellingen zijn er niet, zodat je ook met kinderen gerust kunt gaan peddelen; mits ze kunnen zwemmen.

Zorg dat het traject Cénac-Les Milandes in de route zit, dan zie je de kastelen op hun mooist. Tochten van twee uur (7 km), een halve dag (14 km) of een hele dag (21 km).  Meer informatie over fiets-, wandel- en kanoroutes in de Dordogne vind je op oppad.nl.

3. Spectaculaire vergezichten in de Dordogne

Om de Dordogne van grote hoogte te beleven, heb je geen vliegtuig nodig, want op diverse plaatsen langs het dal heb je prachtige vergezichten. Zoals vanuit het kasteel van Marqueyssac (zuidelijk van Sarlat), met tuin met geschoren buxussen en fraai park. Maar wil je de Dordogne vanaf 130 meter hoogte zien, bezoek dan Belvédère en wandel naar het eind van de kasteeltuin. 

Gratis is het uitzicht vanaf het vestingstadje Domme. Bij Trémolat kijk je uit over de Cingle, een fraaie meander in de rivier. Je kijkt er van noord naar zuid over het wat vlakkere land aan de zuidkant. Zo’n zelfde ‘cingle’ heb je ook bij Montfort. Daar geeft de blik op het gelijknamige kasteel het uitzicht nog een extraatje.

4. Autoritten door de Dordogne

Zomaar zo’n asfaltweggetje aan de noordkant van de rivier inslaan en je beleeft een avontuur: de witte weggetjes van de Michelinkaart. Neem Paunat, iets ten noorden van Limeuil, een dorp van niks, maar wel met een kolossale abdij. Of St. Alvère, een typisch Dordognestadje in het ‘platteland’, maar wel met de restanten van een middeleeuws kasteel. Cause-de-Clérans: een dorp met een Romaans-Byzantijnse kerk uit de elfde eeuw en de indrukwekkende restanten van een twaalfde-eeuws kasteel. Rijden maar!

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones Frankrijk: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk