Bezienswaardigheden Dordogne

De Dordogne is een veelzijdige streek om op vakantie te gaan. Liefhebbers van cultuur worden hier op hun wenken bedient. We geven je 5 tips om te doen voor cultuurliefhebbers.

1. Kastelen in de Dordogne

De Dordogne is ‘vergeven’ van de kastelen, die een strategische rol speelden in de honderdjarige oorlog tussen de Engelsen en Fransen. Twee gigantische vliegen sla je in één klap tussen Castelnaud-la-Chapelle en Beynac; twee kastelen die hoog oprijzen op de rotsen boven de Dordogne en elkaar dreigend aankijken. Castelnaud wekt vooral vanaf de begane grond indruk met zware muren, torens en transen.

Beynac ziet er niet minder dreigend uit. De middeleeuwse baronnen van het kasteel waren zo wreed dat hun burcht de bijnaam ‘Satans Ark’ meekreeg. Hun slachtoffers werden opgeborgen in een kerker, maar dan een met een geweldig uitzicht over het Dordognedal met de kastelen van Castelnaud, Fayrac en Marqueyssac. Dat dan weer wel…

2. Honinggeel Sarlat

Om Sarlat kun je niet heen, hét toeristische centrum van de Dordogne. Wie van gezellige drukte houdt, gaat op woensdagochtend of zaterdag. Als je het stadje zelf wilt bekijken, kun je beter een andere dag kiezen.

Sarlet is van oudsher (dertiende tot zestiende eeuw) een marktplaats die daarna ernstig in verval is geraakt. Maar in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is het herbouwd tot een levend openluchtmuseum. Al die huizen, groot en klein, hebben de karakteristieke honinggele kalksteen die met name aan het einde van de dag een geweldige warmte uitstraalt. De vele cafeetjes en restaurants pasten zich aan door met opmerkelijke eensgezindheid de terrastafels te dekken in rood, geel en oranje.

3. Vestingstadjes

‘Bastides’ zijn versterkte stadjes die in de middeleeuwen werden gebouwd om de toen grote bevolkingsgroei te kunnen opvangen en veiligheid te bieden. Bovendien speelden ze een strategische rol tijdens de strijd tussen de Engelsen en Fransen. De Dordogne-regio hield er een aantal mooie stadjes aan over, alle opgezet volgens hetzelfde concept, namelijk rechthoekig met kaarsrechte straten: Domme, Beaumont en toeristisch Monpazier. De markthal staat centraal en de (versterkte) kerk terzijde. Het marktplein is aan drie kanten afgezoomd met arcaden, bogengalerijen die royaal zijn ingevuld met restaurantjes en een souvenirshop. Van de voorheen zes poorten zijn er nog drie over.

4. Grotten

Boven de grond vind je de grotten waarin de prehistorisch ‘cro-magnon’-mensen leefden; Jean Auel schrijft er over in haar ‘Vuurplaats van Steen’. Ondergronds vind je een heel ander type grot: de druipsteengrotten met hun stalactieten en stalagmieten.

In het dal van de Vézère en vooral bij Les Eyzies ligt een concentratie van ooit bewoonde grotten. Diepe, vaak compleet met muurschilderingen, zoals die van Lascaux. De originele grot van Lascaux kan niet meer bezocht worden, maar Lascaux II is een exacte kopie. Zorg dat je er vroeg bij bent om in Montignac een entreekaartje te kopen want in de loop van de dag raken ze nog wel eens uitverkocht.

De druipsteengrot Gouffre de Proumeyssac bij Le Bugue wordt de ‘kristallen kathedraal’ genoemd. Begeleid door geraffineerde belichting en muziek, maak je een sprookjestocht van anderhalf uur.

5. Cadouin

Het dorpje Cadouin heeft niet zoveel om het lijf, maar er staat wel een gigantische abdij. Die kun je rustig bekijken vanaf een van de terrasjes rond het plein. En intussen bedenken dat de abdij een pleisterplaats was en is voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Vanbuiten is de abdij imposant en sober, maar binnen in het klooster wandel je door een mooie gotische kloostergang.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones Frankrijk: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk