Doen in Champagne-Ardennen

Vooral toerfietsers en watersporters zijn liefhebbers van de streek Champagne-Ardennen. En ja, natuurlijk ook liefhebbers van champagne. Tussen het wijnroutes rijden door kun je in deze regio der bubbelwijn ook heerlijk (wild) eten, op pad in steden als Reims en Troyes en een dagje naar het pretpark.

Fietsen in Champagne-Ardennen

Kilometers maken zonder al te veel moeite: Champagne-Ardennen is een fietsstreek bij uitstek. Ten westen van Langres doe je dat door grote bossen – de paden zijn hier niet alleen voor fietsers, maar de kleine weggetjes zijn rustig genoeg om veilig te kunnen trappen. Tip: neem altijd een reparatiesetje mee op zak, vooral als je het niemandsland van de Champagne bent zoals ten zuidwesten van Châlons-sur-Marne. Mountainbikers kunnen hun energie kwijt in de heuvels van de Franse Ardennen met bewegwijzerde routes.

Watersporten bij de meren

Watersporters kunnen hun lol op in het 70.000 hectare grote natuurpark Forêt d’Orient, dat bekend staat om zijn grote meren. Water maakt een groot onderdeel uit van het park: het bestaat voor wel 5.000 hectare aan water, verspreid over 3 meren. Het grootste meer is Lac d’Orient: ideaal voor zeilers, je kunt er op sommige plaatsen zwemmen én het is het mooiste vogelreservaat. Daarnaast is er nog het Lac du Temple, voor sportvissers, en het Lac Amance, waar gemotoriseerde watersporten mag beoefenen, zoals waterskiën.

Wijnroutes en wijnkelders

In een regio die wereldberoemd staat om zijn wijn kun je niet anders dan een bezoekje brengen aan de wijngaarden en wijnkelders. Jaarlijks produceert Champagne-Ardennen immers meer dan 300 miljoen flessen. Rondstruinen over dergelijke wijnbedrijven, rondleidingen volgen, musea bezoeken die in het teken van wijn staan of wijnroutes rijden: het kan allemaal, maar uiteraard sluit je altijd af met een uitgebreide proeverij. Salut!

Citytrip Reims

Zin in een dagje cultuur tijdens een citytrip? Reims is daarvoor dé stad in de Champagne-Ardennen. Qua kunst en geschiedenis is dit een stad voor op het lijstje: niet alleen voor het Museum der Schone Kunsten en Automobiel Museum Reims Champagne, ook voor prachtige gebouwen als de kathedraal, abdij, het Palais du Tau en de basiliek Saint-Remi. Deze staan niet voor niets op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Andere mooie steden zijn Troyes, Châlons-sur-Marne en Langres.

Attractiepark Nigloland

Dagje attractiepark met de kinderen? Neem ze mee naar Nigloland, een megapretpark met slingerende achtbanen, een reuzenrad, sprookjesboot en wildwaterbaan. Snelheidsduivels beleven hun fijnste minuten in de Alpina Blitz Megacoaster:, 800 meter lang en 30 meter hoog, maar ook in de donkere achtbaan Spatiale Experience of de mijntrein Le Train de la Mine.

Eten in Champagne-Ardennen

Ben je in het najaar in de Franse Ardennen? Dan heb je geluk: je kunt hier dan uitstekend genieten van wild van het seizoen, zoals everzwijn, haast en hert. Ook proeven, en dat kan gelukkig het hele jaar: ‘jambon d'ardenne’, een heerlijke rauwe ham. De Champagne heeft dan weer een heel andere keuken: hier ga je voor ‘andouillettes’, worstjes, ‘pieds de porc’, varkenspootjes en het kipgerecht ‘poulet au champagne’. En natuurlijk drink je daar een glaasje champagne bij.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk