Doen in Bourgogne

Alleen voor de wijn is de Bourgogne al een bezoek waard. En ja, dit geldt óók voor het eten. Maar ook voor cultuursnuiven in steden als Dijon, Beaune en Chalon-sur-Saône, varen over het Canal de Bourgogne, wandelen door prachtige kasteeltuinen en bezoekjes brengen aan de vele abdijen is het begrip ‘Bourgondisch genieten’ uitstekend te gebruiken.

Cultuursteden als Dijon

Cultuursnuiven? Zit je goed in de Bourgogne. In Dijon, hoofdstad van de Bourgogne en erg invloedrijk op het gebied van kunst en wetenschap, kun je gerust een paar dagen verblijven. Zo kom je hier onder meer voor de Cisterciëenzerabdij, de kathedraal Saint-Bénigne en de Rue des Forges met zijn prachtige herenhuizen. Andere leuke Bourgondische steden voor een cultureel dagtripje zijn Chalon-sur-Saône en Cormatin met zijn kasteel.

Tuinen van Kasteel van Barbirey

Een 8 hectare groot landschapspark uit de negentiende eeuw met terrassen, woodlands, een kruidentuin, groententuin, boomgaard, bloemenweide en vele kunstwerken: dat zijn de tuinen behorend bij het kasteel van Barbirey. In deze groene oase kun je uren rondwandelen. In 2004 werd de tuin gelabeld als ‘les Jardins remarquables’, bijzondere tuin. Zegt genoeg, toch?

Wijntherapie in Beaune

Klinkt goed, en dat is het ook: in Beaune kun je terecht voor vinotherapie. In de Spa Bourgogne Vignes et Bien-être kun je genieten van een ware wellnessbeleving waarbij de gunstige werking van de druif op de huid centraal staat. Zin gekregen in een wijntje? Die hebben ze hier natuurlijk ook. Spa Bourgogne Vignes et Bien-être, 5, rue du Château, Beaune.

Mosterd maken in Beaune

In de stad Beaune kun je de mosterdfabriek Fallot absoluut niet missen: niet alleen om te proeven, je kunt hier ook zélf mosterd maken. In deze fabriek maken ze nog altijd de wereldberoemde mosterd uit Dijon. Hoe? Met witte aligotéwijn en mosterdzaad uit de Bourgogne.

Varen over het Candal de Bourgogne

Het Canal de Bourgogne verbindt de twee grote rivieren Yonne en Saône, en vormt daarmee een noord-zuidverbinding over het water. Het totale kanaal is 242 kilometer lang en heeft wel 189 sluizen. Ga je naar Pouilly dan maak je een boottochtje waarbij je ‘la Voûte’, een tunnel van wel 3.333 meter, passeert. Of huur zelf een boot en bewonder de Bourgogne vanaf het water. Langs het kanaal ligt een jaagpad, zodat je tijdens je bootreis ook eens kunt wandelen of fietsen.

Wijngaarden van de Côte d'Or

Ook wel de ‘schatkamer van de Bourgogne’ genoemd: de Côte d’Or is de thuishaven van de allerbeste wijngaarden, uitgestrekt over bijna 10.000 hectare. Zo vind je er de beroemde wijngaarden van de Clos de Vougeot en de Vose Romanée.

Cisterciënzenabdij van Fontenay

Het oudste en best bewaarde klooster uit Frankrijk en niet te missen tijdens een bezoek aan Noord-Bourgogne is de Cisterciënzenabdij van Fontenay in Marmagne. De goede staat heeft het klooster te danken aan zijn ligging in een groene vallei. Wil je weten hoe de cisterciënzermonniken in de twaalfde eeuw leefden? Hier moet je zijn. De abdij, vernoemd naar zijn fonteinen, staat ook op Unesco’s Werelderfgoedlijst.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk