Bezienswaardigheden Ardèche

De talloze attracties in de natuur houden elke bezoeker in hun ban. Maar vergeet niet om ook de dorpen en steden te bekijken met hun mooie straatjes en imposante kastelen.  

1. Karakteristieke dorpjes

In de Ardèche zijn zo’n twintig kleine plaatsen uitgeroepen tot ‘karakteristieke dorpen’. Vogüé en Balazuc zijn twee daarvan. Balazuc lijkt wel tegen de steile rotswand boven de Ardèche vastgeplakt. In de steile straatjes en de schaduwrijke doorgangen aan de voet van de romaanse kerk lijkt de tijd stil te hebben gestaan. 

Zo’n 5 kilometer ten noordoosten van Balazuc ligt het schilderachtige dorpje Vogüé aan de oever van de Ardèche tegen de kalksteenrotsen gevlijd. Het Château de Vogüé staat aan de bovenste rand van het dorp en herinnert met zijn vier ronde hoektorens aan de Provençaalse bouwstijl. Het kasteel wordt tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen over de Ardèche.

2. Kloven in de Ardèche

Adembenemende kloven in de Ardèche, de gorges, doorklieven het landschap van het ‘woeste zuiden’ van Frankrijk. In het zuidelijke deel heeft de Ardèche een indrukwekkende kloof in de rotsen uitgesleten. Het meest overweldigende stuk ligt tussen Vallon-Pont-d’Arc en Pont-St-Esprit. De kronkelende panoramaweg die boven langs de rand loopt, biedt diverse uitkijkpunten met een fraai uitzicht op de meanderende rivier. Een boottocht door de kloof garandeert echter de mooiste belevenis.

3. Druipsteenformaties

Een van de grootste en indrukwekkendste druipsteengrotten van Europa is de Aven d’Orgnac bij Barjac. Bewoners van de Ardèche spreken trots van een driesterrengrot. Het is een flinke afdaling in het kalksteen naar de gigantische grotten met een oppervlakte van 3 hectare en spectaculaire, 50 meter hoge zuilen. De uitzonderlijke rijkdom aan druipsteenformaties heeft de Aven d’Orgnac het predikaat ‘Grand Site de France’ opgeleverd.

4. Roquefort

Het stadje Roquefort benut een gigantisch onderaards labyrint van natuurlijke grotten en kilometerslange gangen als kaaskelders. Hier rijpt op lange houten stellages de beroemdste Franse blauwschimmelkaas. Proef eens een stukje roquefort met een mooie volle wijn.

5. Aardewerk

In de Gallo-Romeinse tijd waren er in Graufesenque bij Millau diverse pottenbakkerijen. Die zijn bij opgravingen voor een deel blootgelegd en nu te bezichtigen. Men vervaardigde aardewerk in een reusachtige oven, waarin wel 30.000 stuks per keer konden worden gebakken.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk